Strona główna » Referencje » Pawilon Boilerhouse, Royal Holloway, University of London, Wielka Brytania
Referencje

Pawilon Boilerhouse, Royal Holloway, University of London, Wielka Brytania

Cartwright Pickard

Realizacja pawilonu Boilerhouse dla Royal Holloway, będącego częścią Uniwersytetu Londyńskiego obejmuje dobudowę nowego pawilonu kawiarni i miejsca organizowania wydarzeń na dziedzińcu zabytkowego budynku oraz renowację skrzydła dawnych stajni z przeznaczeniem na gastronomię i toalety. 

Pawilon, znajdujący się na terenie przyległym do uniwersyteckiego budynku Founders Building, będącego zabytkiem klasy I, jest subtelną interwencją architektoniczną lekko dotykającą wyłożonego granitem dziedzińca i otaczającego go ceglanego muru. Miedź była już stosowana we wcześniejszych nowych interwencjach na tym dziedzińcu, co stworzyło precedens dla przyszłych budynków.

Founders Building był pierwotnym gmachem college’u Royal Holloway należącego do Uniwersytetu Londyńskiego w Egham, Surrey, w Anglii. Jest przykładem architektury neogotyckiej w Wielkiej Brytanii. Obecnie jest dominującym budynkiem kampusu.

Dach nowego pawilon wznosi się ukośnie, nawiązując do istniejących kominów jak również podkreślając wejście do przestrzeni dziedzińca. Wysokość i kształt dachu zmieniają się, gdy spotyka się on z zabytkowymi budynkami, tworząc podwójną krzywiznę. Kształt ten akcentują wielopłaszczyznowe panele, a zewnętrzne wykończenie miedzią kontynuuje płaszczyznę dachu tworząc płynne przejście i dodatkowo podkreślając formę budynku.

Parametry izolacji wymagane dla dachu zostały podwyższone w stosunku do planowanych, aby zapewnić niezbędny poziom izolacji dla mocno przeszklonego budynku. Dach obniża się, tworząc cieniej wyprofilowane detale okapu, które umożliwiają odprowadzenie wody z budynków bez potrzeby instalowania szpecącego orynnowania i rur spustowych.

Wykończenie wstępnie oksydowaną miedzią, z precyzyjnie wykonanymi łączeniami, które uwydatniają podwójną krzywiznę dachu, dopełnia stonowaną paletę barw szkła, stali i wielowarstwowych belek drewnianych. Wybór materiałów wynika z przeświadczenia, że budynek powinien starzeć się z gracją i dobrze znosić wpływy atmosferyczne.

 

.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Royal Holloway, University of London
Zakończenie budowy: 
2016
Country: 
Wielka Brytania
Miejscowość: 
Egham

Kategorie

Zastosowanie: 
Dachy
Rodzaj budynku: 
Obiekty edukacyjne
Restauracje
Zastosowanie miedzi: 
Wstępnie oksydowana
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Cartwright Pickard

Wykonawca

Nazwa: 
Roles Broderick Roofing Ltd

Konkursy

Edycja: 
2017

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ