Strona główna » Referencje » Parking wielopoziomowy w Nottingham, Wielka Brytania
Referencje

Parking wielopoziomowy w Nottingham, Wielka Brytania

Chris Hodson

Ten abstrakcyjny projekt wykorzystujący pionowe panele miedziane o zróżnicowanej fakturze powierzchni ożywia długie, proste elewacje typowego budynku użyteczności publicznej, jakim jest parking wielopoziomowy, nadając mu dynamizmu, co powoduje, że znakomicie wpisuje się w otoczenie, którego dominującym elementem jest ruchliwy węzeł drogowy.

Jako część dużego kompleksu dworca kolejowego w Nottingham, ten 6-piętrowy parking oferuje miejsca dla 950 samochodów. Budynek ma długość 112 metrów i wypełnia przestrzeń pomiędzy częścią kolejową na północy a ruchliwą ulicą Queens Road na południu, natomiast w tle dominują starsze budynki. Architekci z Leeds Studio stworzyli oryginalny projekt wdrażając inną praktykę, BDP (w efekcie wygrania przetargu zorganizowanego przez VINCI Construction UK), dodając szereg poziomo opasujących budowlę miedzianych paneli pionowych w celu przekształcenia tej typowej konstrukcji parkingowej. Panele przemawiają językiem architektury, jednorodnie rozciągając się na ścianie kurtynowej, jak i na otwartych tarasach parkingowych, by ostatecznie zostać przełamane wyłącznie przez betonowy zarys konstrukcji windy na elewacji zachodniej.

Wykorzystana w Nottingham gama powierzchni miedzianych obejmuje zarówno miedź jednorodną, wstępnie patynowaną, jak i warianty o nieco mniej intensywnej patynie, wręcz odsłaniającej materiał podłoża. Użyto tu także miedzi w standardowej, fabrycznej wersji wykończenia z jasnobrązową, wstępnie patynowaną powłoką zewnętrzną wraz ze stopem miedzi i aluminium, charakteryzującym się trwałą złotawą barwą, dzięki której uzyskano możliwość uwydatnienia określonych elementów otoczenia budynku.

I mimo, że panele tworzą kompozycję pozornie przypadkową i abstrakcyjną, ich aranżacja bazuje na zasadzie zastosowania ograniczonej gamy modułów występujących w trzech szerokościach: 210 mm, 420 mm i 840 mm, oraz zachowania pomiędzy nimi określonych wolnych przestrzeni, tj. 105 mm, 210 mm oraz 420 mm. Panele mają w przeważającej większości wysokość 2870 mm i tylko niektóre z nich zostały ograniczone do 1470 mm, tworząc zwieńczenie budynku tam, gdzie podstawa okładziny elewacyjnej została podniesiona.

Mozaika barw

Uzyskana kompozycja tworzy mozaikę barw, bazującą na wyraźnie zarysowanych opaskach biegnących wzdłuż całego budynku, przełamując widoczny w tle korpus betonowy, typowy element wielopoziomowych parkingów samochodowych, a także ścianę kurtynową. Uzyskany tym samym efekt jest szczególnie wyraźny na dwóch dłuższych elewacjach, zwłaszcza gdy ogląda się je z jadącego pociągu lub samochodu. Oprócz zastosowanych warstw materiałów, również dobór barw na potrzeby tego projektu odzwierciedla różnorodne aspekty tej lokalizacji.

Główny architekt projektu, Antony Hall, wyjaśnia: „Płyty miedziane użyte po stronie północnej występują w dominującej części w odcieniach zieleni, co podkreśla nowoczesność pobliskiego dworca kolejowego. Z kolei panele widoczne po stronie południowej posiadają głównie tradycyjne brązowawe odcienie miedzi, dopasowując się do ceglanych ścian starych magazynów i innych konstrukcji widocznych na terenie objętym ochroną konserwatorską po drugiej stronie ruchliwej drogi. Najważniejsze punkty obserwacyjne w tej okolicy zostały niejako uwydatnione elementami miedzianymi w odcieniach złota. Ten sam zabieg zastosowaliśmy w celu podkreślenia pionowych konstrukcji ciągów komunikacyjnych. W ten sposób zdołaliśmy stworzyć nieprzerwany bieg odcieni różnych barw miedzi dookoła całego budynku, zaczynający i kończący się na szybie windy na zachodniej elewacji. W projekcie uwzględniliśmy także postępujące z czasem naturalne zmiany barw powierzchni miedzianych pod wpływem czynników otoczenia”.

Rozwiązania architektoniczne stosowane w budynkach wielopoziomowych parkingów są z reguły podporządkowane względom poruszania się pojazdów i innym kwestiom technicznym, często ograniczającym je do aspektów czysto utylitarnych. Jednak różnorodne kombinacje powierzchni i form dostępnych dziś dzięki zastosowaniu miedzi w architekturze pozwalają autorom projektów na twórcze użycie gołych elewacji budynków tak, jak wykorzystać można czyste płótno malarskie. Konstrukcja w Nottingham to tylko jeden z wielu przykładów wdrożenia tej idei w życie.

Share: 

Budynek

Zakończenie budowy: 
2012
Country: 
Wielka Brytania
Kod pocztowy: 
NG2 3AQ
Miejscowość: 
Nottingham
Ulica: 
Queens Road

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasady/panele
Rodzaj budynku: 
Dworce, terminale
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Wstępnie oksydowana
Wstępnie patynowana
Imitacja złota (stop Cu-Al)
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Leeds Studio

Wykonawca

Nazwa: 
CA Group
Adres: 
Copper Products: Nordic Green Traditional, Nordic Green Living 1, Nordic Standard, Nordic Brown Light, Nordic Royal

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ