Strona główna » Referencje » Ośrodka badań podyplomowych (CAFPG) Uniwersytetu w Minho, Portugalia
Referencje

Ośrodka badań podyplomowych (CAFPG) Uniwersytetu w Minho, Portugalia

PITÁGORAS ARQUITECTOS

Platforma Sztuk i Kreatywności to nie jedyny budynek w Guimarães stworzony według projektu pracowni Pitágoras, zgłoszony do konkursu European Copper in Architecture Awards. Mimo, iż praca ta nie dostała się do grona ścisłych finalistów, również projekt ośrodka badań podyplomowych (CAFPG) Uniwersytetu w Minho przykuł uwagę członków jury. Oto jak architekci z pracowni Pitágoras wyjaśniają podłoże ich ingerencji w zabytkowe, poprzemysłowe otoczenie.

Projekt zlokalizowany jest w starej „strefie skórzanej” (Zona de Couros), która połączona jest alejami i ścieżkami biegnącymi wzdłuż  rzeki, którą do tego miejsca zmierzały niegdyś statki transportujące surowce dla przemysłu skórzanego. Dzisiaj „Zona de Couros” to obszar znany z opustoszałych lub przekształconych budynków, które  przywodzą na myśl  wspomnienia, czasem nie do końca rzeczywiste, bazujące na historycznych fragmentach, jakie przetrwały do naszych czasów. Wśród obiektów znajduje się kilka zbiorników garbarskich, niewielka rzeka i bogata spuścizna budynków przemysłowych o niezaprzeczalnie interesujących walorach architektonicznych, pobudzających do refleksji i inspirujących do twórczej pracy.

Fernando de Sá: „Miejskie tło tego projektu paradoksalnie oznaczało konieczność ścisłego trzymania się kubatury oryginalnych budynków, lecz także przebudowy, która – w naszej opinii – wymagała zastosowania lekkiego systemu konstrukcyjnego. W tym kontekście miedź, oferująca określone walory technologiczne i naturalnie starzejąca się, jawiła się wyborem oczywistym. Okładzina z cienkiej blachy miedzianej gwarantowała nawiązanie dialogu z tradycyjnymi materiałami pierwotnie zastosowanymi i to bez cienia naśladownictwa.”

Przedmiotem naszego projektu był kompleks obiektów po opuszczonej fabryce, okalających duży dziedziniec. Budynek centrum CAFPG posiada teraz kwatery, klasy i pomieszczenia administracyjne zlokalizowane na parterze. Na pierwszym piętrze znajdują się biura, laboratoria i pokoje zajęć, jest również biblioteka łącząca się z miejscami ogólnodostępnymi. Ciąg komunikacyjny charakteryzuje się nieregularną geometrią, nadającą odpowiedniej przestrzeni „żyjącym laboratoriom” przeznaczonym do celów prezentacji aktualnie realizowanych projektów uniwersyteckich.

W naszej koncepcji staraliśmy się unikać sztywnej wizji interwencji i implementacji, zamiast niej kierując się dbałością o szczegóły i indywidualnym pragmatycznym podejściem do każdego problemu związanego z projektem. Paradoksalnie założyliśmy, że jej fundamentem będzie zachowanie kubatury oryginalnego budynku jako składnicy wspomnień dotyczących jego samego. Materiały użyte na zewnątrz miały odzwierciedlać istotę „Zona de Couros”, stąd drewno i granit w połączeniu z lekką konstrukcją górnego poziomu, posiadającą okładzinę miedzianą. Dla kontrastu zdecydowaliśmy się na całkowitą przebudowę wnętrz, korzystając w tym celu z języka współczesnego designu i na wskroś nowoczesnych wykończeń.

Share: 

Budynek

Zakończenie budowy: 
2013
Country: 
Portugalia
Miejscowość: 
Guimarães

Kategorie

Zastosowanie: 
Pasada/pasy
Rodzaj budynku: 
Obiekty edukacyjne
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
PITÁGORAS ARQUITECTOS
Address & description: 
 Rua João Oliveira Salgado -5c4810-015 GuimarãesPortugalTelf./Phone +351 253 419523Pi.arquitectos@pitagoras.pt  

Konkursy

Edycja: 
2013

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ