Strona główna » Referencje » Oranżeria: Dialog starego z nowym w Huizen, Holandia
Referencje

Oranżeria: Dialog starego z nowym w Huizen, Holandia

Braaksma & Roos Architectural Office

W autorskiej interpretacji wiejskiej oranżerii, projektanci z pracowni Architects Braaksma & Roos dają wyraz ciągłości kontekstualnej budowli z wykorzystaniem miedzi, która – jak twierdzą – nadal pozostaje na wskroś nowoczesnym materiałem.

 

Na zlecenie SAS Institute Inc., opracowaliśmy projekt siedziby organizacji w Holandii. Instytut SAS (ang. Statistical Analysis System, czyli system analizy statystycznej) rezyduje w olbrzymiej, historycznej rezydencji w Huizen. Gdy firma ta skontaktowała się z nami, budynek posiadał całkowicie zaniedbane, dobudowane skrzydło z początku lat sześćdziesiątych XX wieku. Istotą naszej koncepcji była jego zmiana we współczesną wersję oranżerii, czyli tradycyjnej przybudówki połączonej z główną zabudową wiejskiej rezydencji, według naszej autorskiej interpretacji. W założeniu miała ona stać się pełnoprawnym rozwinięciem historycznego tła oryginalnego budynku, będąc jednocześnie całkowicie nowoczesną i wyróżniającą na tle pozostałych budowli konstrukcją.

Stworzyliśmy dialog starego z nowym. Cechą wyróżniającą oryginalnej rezydencji jest zdecydowanie biały tynk i szkło, jako materiał uzupełniający, podczas gdy nowa oranżeria została zaprojektowana ze szkła z drugorzędnymi elementami wewnętrznymi w postaci boksów pokrytych białym tynkiem. Cały dach oranżerii jest pokryty miedzią, stanowiąc wyróżniający się, oryginalnie zakrzywiony trakt budynku. Główne wejścia na elewacji wschodniej wykonane zostały z wykorzystaniem wstępnie patynowanych, perforowanych ekranów miedzianych, zapewniając oranżerii powiew świeżego powietrza i przejrzystość.

Miedź transparentna

Dzięki przejrzystości fasady wykonanej ze szkła i perforowanej miedzi, a także fizycznej odrębności, oranżeria wyróżnia się na tle głównego budynku zaś jej otoczenie niejako „przelewa się” przez jej otwartą przestrzeń. Aby dodatkowo spotęgować efekt otwarcia się z wnętrza na zewnątrz, wewnętrzne posadzki kamienne wychodzą na zewnątrz konstrukcji i ograniczone są obrysem dachu. Dookoła tej kamiennej posadzki rozciąga się drewniany pomost, nieznacznie poszerzony od strony południowej, tworząc tym samym taras.

Podstawową funkcją oranżerii na poziomie parteru jest witanie i przyjmowanie gości, głównie w obrębie jadalni. Dodatkowo, znajdują się tam również oddzielne wewnętrzne i zewnętrzne audytorium oraz sala wykładowa. Na pierwszym piętrze mieszczą się dwa pomieszczenia biurowe o otwartej strukturze, a także jednoosobowe gabinety, podczas gdy wszelkie przestrzenie o znaczeniu drugorzędnym zamknięte są w białych boksach. Ponad boksami, po stronie północnej, miedziany dach wznosi się na kształt maski silnikowej, kryjąc instalacje wyciągu powietrza.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
SAS Institute Inc
Zakończenie budowy: 
2011
Country: 
Holandia
Kod pocztowy: 
1272 PC
Miejscowość: 
Huizen
Ulica: 
Flevolaan, 69
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasady/panele
Drzwi wejściowe
Dachy
Siatki
Rodzaj budynku: 
Obiekty handlowe
Restauracje
Zastosowanie miedzi: 
Wstępnie patynowana

Architekt

Name, office: 
Braaksma & Roos Architectural Office
Address & description: 
Team: Yske Braaksma, Richard Schwartzenberg, Frederik PöllAddress: Toussaintkade 52, 2513 CL Den HaagTelefon: 0031 (0)70-3615363, Fax: 0031 (0)70-3615584 

Wykonawca

Nazwa: 
Roof: Ridder Metalen Dak- en Wandsystemen BV
Adres: 
Copper used: Roof: TECU® Patina

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ