Strona główna » Referencje » One Warrington Place, Dublin, Irlandia
Referencje

One Warrington Place, Dublin, Irlandia

Henry J Lyons & Partners Architects

Nowy budynek biurowy przy Warrington Place charakteryzuje się głęboko modelowaną, trójwymiarową elewacją. Kompozycja ta jest ujęta wywieszonym baldachimowym dachem z brązu.

OPIS ARCHITEKTA ― HENRY J LYONS & PARTNERS

Powierzchnie przeszklone są obramowane kamiennymi panelami i podbiciami, a zaokrąglony, opływowy element przydaje elewacji wyrazistości i stanowi centralny punkt w tym ważnym połączeniu

Budynek jest zwrócony w stronę kanału i zielonych terenów, które odbijają się w oszklonych panelach zawierających lustrzane elementy. W nocy płytkie przegrody, iluminowane kolorowym światłem, współgrają z przeszkloną ścianą.

Przedpole budynku stwarza równowagę między rzeźbą z brązu o płynnych kształtach a zawieszeniem, które podtrzymuje oszklone zadaszenie wejścia i żebrowanymi szklanymi ścianami foyer.

Wycięcia w płycie doprowadzają światło do kondygnacji niskiego parteru. Rzeźba z brązu bezpośrednio koresponduje z materiałem wysuniętej bryły sali posiedzeń i z wywieszonym dachem. Pokryty brązem dach jest wymodelowany z odlewanych płyt brązowych mocowanych do wspornika konstrukcyjnego zapewniając pożądane zacienienie górnych kondygnacji.

Płyty podłogowe otrzymują światło od wszystkich elewacji, wgłębienia w fasadzie wprowadzają światło głębiej do wnętrza budynku akcentując uwypuklając relief na elewacjach. Małe elementy łamiące światło podkreślają smukłe cechy wykusza dodając głębi elewacji.

Od wewnątrz budynek oferuje panoramiczne widoki na miasto i w stronę brzegu. Z tarasów rozpościera się widok na kanał i jego georgiańskie otoczenie.

Budynek posiada 7000m2 powierzchni biurowej rozmieszczonej na 7 poziomach oraz 27 miejsc parkingowych w podziemiu.

OPIS KONSULTANTA DS. OKŁADZIN ELEWACYJNYCH ― BILLINGS DESIGN ASSOCIATES LTD

W projekcie zadaszenia i elewacji z brązu budynku One Warrington Place przewidywano użycie dużych płaszczyzn z blachy brązowej. Zbadano różne opcje osiągnięcia zamierzonego efektu estetycznego. Szybko okazało się, że dostępne od ręki blachy byłyby zbyt cienkie, a profile wytłaczane nie zapewnią powierzchni pożądanego efektu. Należało, zatem opracować rozwiązanie z wykorzystaniem odlewanych płyt z brązu.

Written byDate added (DZespół projektowy współpracował ściśle z wytwórcą ? Uppendahl GmbH z Niemiec, w celu opracowania unikalnego poszycia z brązu dla zadaszenia i ścian, wykonywanych według indywidualnego projektu. Grube płyty z brązu były specjalnie odlewane i walcowane do żądanej grubości 6mm, a następnie przycinane na wymiar.

Wytwórca piaskował i patynował powierzchnię zgodnie z wymaganiami. Opracowano indywidualny system mocowania paneli wykorzystujący elementy mocujące ze stali nierdzewnej wpuszczane i kryte w niewidocznej płaszczyźnie panelu. Obróbka skrawaniem otworów zagłębionych w tylnej stronie paneli musiała być starannie kontrolowana w celu zapewnienia wystarczającej wytrzymałości połączenia.

System mocowania był badany laboratoryjnie z użyciem pełnowymiarowych elementów przenoszących obciążenia do 4 ton, znacznie przekraczające wymaganą wytrzymałość. System mocowania był też niezależnie analizowany przez naukowców z dziedziny inżynierii materiałowej w celu upewnienia się, że nie wystąpią problemy związane z korozją bimetaliczną.

Ukończony montaż jest przykładem ilustrującym możliwości grubych płyt z brązu pod względem uzyskania bogatej, ciepłej faktury powierzchni, nieosiągalnej w żadnym innym materiale, a przy tym utrzymania współczesnej estetyki powierzchni.

D-MM-YYYYOPIS RZEŹBIARZA ? WAVE FORM 2008 - MICHAEL WARREN, MAGISA S.A.

Ukształtowana jak zapisany dużymi literami fragment orientalnego tekstu, ciemna rzeźba z brązu stoi na równi z pieszymi mijającymi ją lub wchodzącymi przez główne drzwi do budynku One Warrington Place.

)CategoryChoose a categoryRoof parts/dormerBalustradesBarrow roofBox gutterCoPraca jest zaprojektowana tak, aby zarówno dopełniać się, jak i kontrastować z dynamiczną elewacją budynku ? z jego wystającym klinem ściany i wielopiętrową przestrzenią przezroczystego szkła i białą, w odcieniu muszli, okładziną z kamienia portlandzkiego.

Ważną funkcją 4,4-metrowej struktury, przede wszystkim kontekstowo-wrażliwej, jest spinanie skali ludzkiej i architektonicznej. Dzieło jest mocne i syntetyczne w stylu, jego czysta forma zaprzecza wizualnym wieloznacznościom pomiędzy odpowiadającymi sobie płaskimi i zakrzywionymi powierzchniami rzeźby.

Odczytywana jako całość, rzeźba wygląda jak zastygła w ruchu wspinania się coraz wyżej, na kształt jakiejś potężnej fali sięgającej właśnie zenitu swoich strukturalnych możliwości. Nie da się w żadnym stopniu przewidzieć, co stanie się dalej, ale chwilowa płynność nieuchronnie przybierze nową formę prowadzącą do nowego terytorium......

Specjalistyczny wykonawca w zakresie miedzi: Uppendahl Metall - Kunst - Guss GmbH
Główny wykonawca: G & T Crampton Ltd

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Mr David Arnold
Zakończenie budowy: 
2008
Country: 
Wielka Brytania
Miejscowość: 
Dublin 2

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Dach płaski
Dachy
Rodzaj budynku: 
Biurowce
Zastosowanie miedzi: 
Brąz
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Henry J Lyons & Partners Architects
Address & description: 
Haddington Court Haddington Road Dublin 4 Ireland

Wykonawca

Nazwa: 
Uppendahl Metall - Kunst - Guss GmbH

Konkursy

Edycja: 
2009

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ