Strona główna » Referencje » Nowoczesny dom kupiecki, Kopenhaga, Dania
Referencje

Nowoczesny dom kupiecki, Kopenhaga, Dania

Chris Hodson

W adaptacji budynku biurowego z lat 1960-ych architekci z pracowni BBP Arkitekter zastosowali przegubowe elementy z tzw. złotego stopu miedzi w celu animowania i radykalnego przeobrażenia zewnętrznej powłoki budynku tak, aby odpowiadała różnym warunkom użytkowania i oświetlenia, co przedstawiono na ilustracjach. 

Adaptowany budynek, położony w dzielnicy Kopenhagi Nyhavn, stanowi nową siedzibę duńskiej firmy jubilerskiej Trollbeads, znanej ze swoich szklanych i złotych koralików.

Jest to budynek o wysokim stopniu bezpieczeństwa, zorganizowany jak dom renesansowego włoskiego kupca, gdzie towary są bezpiecznie rozładowywane na poziomie parteru, powyżej znajdują się skład i biura, a na najwyższej kondygnacji ‑ mieszkanie właściciela i taras dachowy

Wyzwaniem było stworzenie budynku, który zachowując typologię współczesnego budynku o ścianach osłonowych, a jednocześnie będzie nawiązywał do zabytkowych domów po jego obu stronach. Jak można pogodzić nowoczesny projekt ze skalą i charakterem osiemnastowiecznej kamienicy w zwartej zabudowie miejskiej?

Aby to osiągnąć usunięto oryginalną ścianę osłonową, istniejąca betonowa konstrukcja została rozebrana a następnie rozszerzona o 2,5 m w kierunku ulicy, dodano nową powłokę ze szkła i perforowanego stopu miedzi pokrywającą elewację, dach i mały dziedziniec. Budynek jest wyznaczony przez dwie zewnętrzne ściany oddzielające, które zostały podwyższone i ukształtowane tak, żeby pokrywały się z linią sąsiadującego dachu mansardowego. Widoczna część ściany rozdzielającej posiada małe okrągłe okna tworzące przypadkowy wzór; prezentuje ona odmienną logikę w stosunku do elewacji, co jest typowe dla zabudowy miejskiej.

Pomiędzy dwiema zaokrąglonymi ścianami oddzielającymi rozpięto powłokę ze szkła pokrywającą dach i elewację. Na zewnątrz jest zawieszona "osłona" wykonana ze stopu miedzi, tworząc rodzaj odwróconej ściany kurtynowej. Segmenty miedzianej osłony mogą być łatwo składane, aby utworzyć rozmieszczenie okien odpowiadające sąsiednim budynkom pierzei, zapewniając w ten sposób ciągłość pejzażu ulicy.

Nowa elewacja (z prawej) nawiązuje do podzielonego frontonu oryginalnego betonowego budynku (powyżej).

Przebudowany budynek respektuje teraz kształtowanie bryły, skalę i miejski kontekst zabytkowego sąsiedztwa.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Trollbeads A/S
Zakończenie budowy: 
2013
Country: 
Dania
Kod pocztowy: 
1253
Miejscowość: 
Copenhagen K
Ulica: 
Toldbodgade 13
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Dachy
Rolety
Siatki
Rodzaj budynku: 
Biurowce
Obiekty handlowe
Zastosowanie miedzi: 
Imitacja złota (stop Cu-Al)
Obiekt: 
Modernizacja

Architekt

Name, office: 
BBP Arkitekter

Wykonawca

Nazwa: 
Art Andersen Copenhagen & Hunter Douglas Architectual Projects Scandinavia
Adres: 
Copper Product: TECU® Gold

Konkursy

Edycja: 
2015
Kategorie: 
Finalista
Zwycięzca

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ