Strona główna » Referencje » Nowe Centrum Turystyczne w Lund, Szwecja
Referencje

Nowe Centrum Turystyczne w Lund, Szwecja

Chris Hodson

W nowym centrum turystycznym znajdującym się w położonym na południu Szwecji Lund wykorzystano powlekane mosiądzem geometryczne panele w celu funkcjonalnego połączenia osobnych dotąd budynków oraz odnowienia placu przed XII-wieczną katedrą.

Projekt architekta Carmen Izquierdo, zrealizowany na podstawie nagrodzonej w konkursie pracy, koncentruje się na
wykorzystaniu stricte nowoczesnych materiałów, jakimi są mosiądz i szkło w konstrukcji wijącej się pomiędzy kilkoma wiekowymi budynkami, łącząc je w kompletną wizję architektoniczną. Uliczną pierzeję traktu Kyrkogatan
cechują dachy wykonane z brązu, stanowiące przedłużenie powierzchni dachowej przyległych budynków, podczas gdy poniżej rozciąga się plac kościelny. Budynek ciągnie się aż do Kungsgatan i dalej w kierunku katedry, gdzie
jego charakterystycznym elementem jest audytorium zwieńczone oknem w formie leja, symbolicznie wnoszącym się ku historycznym wieżom.

Wzbogacić warstwy historyczne

Mówi Carmen Izquierdo: „Moja wizja zakładała stworzenie współczesnego budynku, który dodałby nową warstwę do historycznych warstw śródmieścia Lund. W założeniu, nowy budynek miał wpisać się w pejzaż miejski w sposób całkowicie naturalny z uwzględnieniem skali i linii istniejących budynków. Nagrodzona w konkursie praca stworzona została pod hasłem ‘portal i atrium’, zaś oryginalne założenia zostały w niej ujęte w zupełnie nowej propozycji końcowego projektu.”

Wewnątrz budynku dominującą przestrzenią jest lobby wejściowe, do którego dostęp możliwy jest zarówno od strony placu katedralnego, jak i Kungsgatan. Atrium o wysokości dwóch kondygnacji tworzy przyjemną atmosferę dla spotkań i uroczystych powitań gości, wystaw i bankietów, zaś widok nań rozpościera się z pomieszczeń biurowych znajdujących się na wyższym piętrze. W tym samym miejscu, solidne, wykonane z betonu ozdobionego drewnianym deskowaniem ściany kontrastują z otwartą przestrzenią, którą tworzą w pełni przeszklone ścianki działowe. Ekspresyjne audytorium zostało zaprojektowane jako unikalna przestrzeń, odznaczająca się trapezowym, lejowatym oknem, z którego rozpościera się widok na iglice katedry.

Brama dla turystów 

Carmen Izquierdo dodaje: “Budynek tworzy interesujące, połączone sekwencyjnie przestrzenie wewnętrzne i zewnętrzne, stanowiąc swoistą bramę dla osób odwiedzających katedrę, a także znakomite miejsce dla dogłębnej analizy jej zabudowań i wymiany zdań. Nowy budynek posiada prostą lecz ekspresyjną formę, która współgra z otaczającym go pejzażem miejskim dzięki zastosowanym kątom i pochyłościom. Mosiądz wybrany został na zewnętrzny płaszcz budynku jako materiał naturalny o bogatej i żywej powierzchni. W miarę, jak materiał łagodnieje z wiekiem, znakomicie wpisuje się w pejzaż miejski.” 

W nowej, lśniącej formie, budynek z pewnością stał się bardziej asertywny i zdecydowanie przyciąga uwagę turystów. Jednak naturalnie ciemniejący na przestrzeni pierwszych kilku lat mosiądz nada mu z czasem nieco bardziej
subtelnego, ponadczasowego wyrazu. Zastosowane w konstrukcji budynku formy, a także jego umiejscowienie w tak specyficznej lokalizacji z powodzeniem przyczyniły się do zachowania ważnych, historycznych widoków,
tworząc jednocześnie nowe perspektywy. W otoczeniu i w obrębie centrum turystycznego tworzy się również bardziej intymne i zróżnicowane przestrzenie publiczne. Przy okazji oficjalnego otwarcia obiektu w zeszłym roku, biskup Antje
Jackelén bardzo trafnie scharakteryzował go jako „przedłużenie budynku katedry”.

 

Share: 

Budynek

Zakończenie budowy: 
2011
Country: 
Szwecja
Kod pocztowy: 
222 22
Miejscowość: 
Lund
Ulica: 
Kraftstorg Square
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Pasada/pasy
Rodzaj budynku: 
Obiekty sakralne
Obiekty kulturalne.
Zastosowanie miedzi: 
Mosiądź
Obiekt: 
Modernizacja

Architekt

Name, office: 
Carmen Izquierdo

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ