Strona główna » Referencje » Nowa siedziba kierunków lingwistycznych UW, Warszawa
Referencje

Nowa siedziba kierunków lingwistycznych UW, Warszawa

PCPM z materiałów Uniwesytetu Warszawskiego

Nowa siedziba Wydziału Neofilologii oraz Wydziału Lingwistyki  Stosowanej stanęła na Powiślu,  w kwadracie ulic: Dobra, Lipowa, Browarna i Wiślana i została wybudowana według projektu Pracowni Architektury Kuryłowicz & Associates.

Założeniem projektowym pracowni było zintegrowanie nowego budynku z terenem Skarpy Warszawskiej oraz leżącym vis-a-vis gmachem Biblioteki Uniwersyteckiej. Połączenie to osiągnięto poprzez zaprojektowanie wielokondygnacyjnego hallu głównego biegnącego wzdłuż całego budynku, równolegle do ul. Lipowej. Drugim wyróżniającym elementem wizji przedstawionej przez pracownię architektoniczną jest ogród z drewnianymi tarasami spacerowymi usytuowanymi  na dachu budynku, który komponuje się  z podobnym rozwiązaniem zastosowanym na dachu sąsiedniej Biblioteki Uniwersyteckiej.

Siedziba dla kierunków lingwistycznych stanęła  przy ul. Dobrej 55. Budynek zajmuje obszar prawie 8,5 tys. m² i jest pierwszym etapem realizowanego projektu. Do użytku oddano 40 sal dydaktycznych,  w których obecnie prowadzi się zajęcia dydaktyczne dla studentów.

Po zakończeniu budowy w 2013 r., Wydziały Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej będą dysponować ok. 110 salami dydaktyczno-wykładowymi. W budynku powstaną także nowocześnie wyposażone laboratoria, pracownie językowe, sale konferencyjne oraz pracownie komputerowe z dostępem do szerokopasmowego internetu. Z nowego budynku korzystać będzie ponad 12-tysięczna rzesza studentów, doktorantów oraz pracowników UW.

Budynek ma 6 kondygnacji, w tym dwie podziemne. Powierzchnia użytkowa gmachu po zakończeniu 2 etapu budowy przekroczy 36 tys. m². Osią budynku jest wspomniany już wielokondygnacyjny hall główny wzdłuż ulicy Lipowej. Równolegle do niego zlokalizowany jest ciąg czytelni przeznaczonych dla poszczególnych Katedr i Instytutów. Pomieszczenia dydaktyczne  zaprojektowane zostały wokół 5 wewnętrznych dziedzińców, które spełniają m.in. funkcję doświetlającą. Na terenie dziedzińców zaprojektowano 5 ogrodów tematycznych: germański, słowiański, francuski, śródziemnomorski oraz angielski. Na kondygnacjach podziemnych zlokalizowane zostały parkingi oraz sala kinowa dla studentów. Budynek  wykonano z nowoczesnych i ekologicznych materiałów. Ściana wzdłuż Lipowej powstała z dwóch warstw szkła, z których jedna zabarwiona jest na żółto i zielono. Natomiast ścianę północną  obłożono od zewnątrz blachą miedzianą patynowaną z kolorowymi akcentami.

Budynek przy ul. Dobrej 55 przystosowany jest do potrzeb osób niepełnosprawnych. Z myślą o osobach poruszających się na wózkach zaprojektowano sieć wind, specjalnych podnośników oraz obniżeń. W czytelniach i pracowniach przewidziano stanowiska dla osób niewidomych i słabowidzących. Cały budynek wyposażony jest również w czytelny system informacji wizualnej oraz numerację pomieszczeń w systemie Braille'a.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Uniwerytet Warszawski
Zakończenie budowy: 
2012
Country: 
Polska
Kod pocztowy: 
00-312
Miejscowość: 
Warsaw
Ulica: 
Dobra 55
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Rodzaj budynku: 
Obiekty edukacyjne
Zastosowanie miedzi: 
Wstępnie oksydowana
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Pracownia Architektoniczna Kuryłowicz & Associates
Address & description: 
03-908 Warszawaul. Berezyńska 25

Konkursy

Edycja: 
2013

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ