Strona główna » Referencje » Muzeum Wojny Francusko-Pruskiej 1870 i Aneksji, Gravelotte, Francja
Referencje

Muzeum Wojny Francusko-Pruskiej 1870 i Aneksji, Gravelotte, Francja

Bruno Mader

Monolityczne Muzeum Wojny Francusko-Pruskiej 1870 i Aneksji rozsiadło się spokojnie we wsi Gravelotte, ale jest wyraźnie rozpoznawalne przez wybór materiału potwierdzającego jego tożsamość i wyróżniającego je spośród otoczenia.

 

Pokryty patynowanym mosiądzem budynek łączy prostą formę rzutu z nieregularną linią dachów. Dach załamuje się wzdłuż osi wschód-zachód, tworząc całą gamę połaci dachowych o różnych nachyleniach, rozdzielających bryłę, która nawiązuje dialog z sąsiadującymi budynkami i zabudowaniami gospodarczymi, unikając jednak imitacji. Te załamania w dachu są rozcięte przeszklonymi otworami, które chwytają światło od strony północnej.

Rzadko zwracając się ku sąsiednim domom, budynek spogląda w stronę odległego horyzontu uprawnych pól – dawnych pól bitewnych.

Architektoniczny język muzeum wyraża rozmaite odczucia wiążące się z wojną: napięcie (obniżający się stalowy blok), rozdarcie (rozcięcie frontowej elewacji), pęknięcie (kształt hallu wejściowego), destrukcja (rozdarcia w dachu), ale także pokój i nadzieja (szerokie, spokojne widoki na wiejską okolicę).

Światło wpadające przez nieregularny pilasty dach oświetla przestrzeń centralnego hallu o podwójnej wysokości w taki sposób, że sprawia wrażenie przestrzeni, która nie jest przestrzenią wewnętrzną ani też zewnętrzną.

Poza recepcją, poszczególne pomieszczenia muzeum są dostępne z hallu: galerie wystawowe, sala konferencyjna, przestrzeń edukacyjna…

Centralnym punktem muzeum jest "żywa" przestrzeń, animowana przez ruch zwiedzających i umożliwiająca spojrzenie na eksponaty.

Jest to także przestrzeń dramatyczna, której nieregularne ściany i porozcinany dach są architektoniczną interpretacją tego, co reprezentuje wojna: rozdarcia, zniszczeń i spalonych budynków, których poczerniałe belki sterczą na tle nieba.

Ogromne panele z patynowanego metalu tworzące ściany hallu są takie same jak te, które zostały użyte do pokrycia elewacji. Nadaje to budynkowi mocną tożsamość, spójność i rzeźbiarski charakter.

Wybór materiału nie jest neutralny, jest to materiał broni, pocisków, dział … Zaś patyna i oksydacja ewokują czas upływający od tamtych wydarzeń. 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Department de la Moselle
Zakończenie budowy: 
2014
Country: 
Francja
Miejscowość: 
Gravelotte

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Rodzaj budynku: 
Obiekty kulturalne.
Zastosowanie miedzi: 
Mosiądź
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Bruno Mader Architectes

Wykonawca

Nazwa: 
Lebras Freres

Konkursy

Edycja: 
2015
Kategorie: 
Finalista

Znajdź więcej

Kazimierz Zakrzewski

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ