Strona główna » Referencje » Muzeum Sztuki Willa Vauban -Musée d’Art de la Ville de Luxembourg, Vauban, Luksemburg
Referencje

Muzeum Sztuki Willa Vauban -Musée d’Art de la Ville de Luxembourg, Vauban, Luksemburg

Philippe Schmit Architects

Willa Vauban, utrzymana w stylu historycyzmu, jest położona w pasie zieleni okalającym śródmieście i od roku 1959 mieści miejską galerię sztuki. W 2002 r. Miasto Luksemburg zleciło architectom z pracowni Diane Heirend & Philippe Schmit Heirend Architects opracowanie planów renowacji i rozbudowy istniejącej Willi Vauban. Renowacja historycznego budynku i dobudowanie nowej części zostały z powodzeniem ukończone w 2010 r.

Nowa Willa Vauban – Musée d’Art de la Ville de Luxembourg ‑ została ponownie otwarta 1 maja 2010 r. i będzie prezentować prace z miejskiej kolekcji sztuki jak również wystawy czasowe (obejmujące zakres tematyczny od sztuki klasycznej do współczesnej) oraz prace wypożyczane z zagranicznych muzeów (wystawa otwarcia będzie współorganizowana z Rijksmuseum w Amsterdamie).

Projekt architektoniczny maksymalizuje powierzchnie wystawowe (zwiększając je z początkowych 350m2 do 1200m2 obecnie) zachowując przy tym historyczne elementy założenia (mur obronny zbudowany przez Vauban'a w 1739 r., mieszczańska willa z lat 1871–73, ogród i park publiczny z lat 1871–78) i stwarza w ten sposób nową równowagę między miejskim otoczeniem i ukształtowanym krajobrazem. Integrację osiągnięto lokując bryłę architektoniczną w połowie poniżej poziomu gruntu i wyposażając ją w dynamiczną elewację z przeświecających wielkoskalowych perforowanych blach z tombaku, które odbijają otaczający park, lecz nie dominują go.

Nowy zespół architektoniczny, który jest teraz dostępny zarówno od ulicy, przez bramę główną, jak i nową ścieżką od strony parku, jest wyraźnie rozpoznawalny jako budynek publiczny na tle pięknego krajobrazu miejskiego parku.

Powierzchnie rozwartokątnych, pryzmatycznych załamań na elewacji oraz pokrycie dachu nowej konstrukcji charakteryzuje szczególna właściwość wizualna wybranego materiału, która sprawia wrażenie lekkości budynku a jednocześnie harmonizuje z otoczeniem powodując, że jego wygląd oscyluje pomiędzy rzeźbiarską formą a przejrzystością.

Nowy budynek za willą, wznoszący się od poziomu fundamentu muru obronnego poniżej obecnego poziomu parku, mieści dwa poziomy przestrzeni ekspozycyjnej. Jego nachylone, zanikające krawędzie jawią się jak linie abstrakcyjnego pejzażu odbijające pofałdowany krajobraz parku.

Wewnątrz budynku promenada architektoniczna tras wystawowych ukazuje powierzchnie młotkowanego betonu monolitycznej struktury budynku, przejrzyste elewacje z trawionego szkła, drewniane dębowe podłogi i biegi schodów przeciwstawione amfiladzie białych abstrakcyjnych sześcianów. Powierzchnie charakterystycznych surowych ścian są młotkowane, co odsłania drobne kryształki kwarcu w betonie i czyni je miłymi w dotyku i jasnymi.

Otwory w frontonie stanowią punkty widokowe, które ułatwiają zwiedzającym orientację przestrzenną i jednocześnie odsłaniają przed przechodniami to, co dzieje się wewnątrz muzeum. Dawne i nowe sale wystawowe zostały połączone w elastyczne, ciągłe trasy zwiedzania z położonym w pośrodku holem, służącym jako przestrzeń przejściowa pomiędzy dwoma budynkami.

Galerie (zarówno z oświetleniem sztucznym jak i oświetlone światłem dziennym) w nowym budynku, zawierającym 11 nowych pomieszczeń wystawowych, zostały podzielone jako nakładające się ciągi sal.

Są one nieco przesunięte wzdłuż osi podłużnej, w wyniku czego powstały cofnięcia i wnęki, które tworzą szereg pomieszczeń przeznaczonych dla konkretnych celów jak galeria rzeźby, korytarz dolnej kondygnacji, warsztat edukacyjny dla dzieci, logia z widokiem na park, gabinet na półpiętrze i duża klatka schodowa prowadząca do dolnego poziomu ekspozycji.

Te elementy wyznaczają choreografię trasy zwiedzania muzeum zwalniając krok zwiedzających i pozwalając im cieszyć się widokiem wolno znikającego pejzażu parku, a jednocześnie kierując ich uwagę na szczegóły faktury i przestrzeni.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
City of Luxembourg
Zakończenie budowy: 
2010
Country: 
Luksemburg
Kod pocztowy: 
L-2420
Miejscowość: 
Luxembourg
Ulica: 
18 Avenue Emile Reuter
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Dachy
Rodzaj budynku: 
Parki i place
Obiekty kulturalne.
Zastosowanie miedzi: 
Mosiądź
Obiekt: 
Modernizacja

Architekt

Name, office: 
Philippe Schmit Architects
Address & description: 
77 Rue D'Anvers, Luxembourg, L-1130

Wykonawca

Nazwa: 
Prefalux SA
Adres: 
6 Rue de la Gare, L- 6117 Junglinster, Luxembourg

Konkursy

Edycja: 
2011
Kategorie: 
Finalista
Najwyższe wyróżnienie

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ