Strona główna » Referencje » Muzeum Sztuki, Ahrenshoop, Niemcy
Referencje

Muzeum Sztuki, Ahrenshoop, Niemcy

11 pics
8 pics
na podstawie artykułu Klausa Sikory

W nowym muzeum architekci z pracowni Staab Architekten wprowadzają modulację i złożoność, okrywając skupisko charakterystycznych form – reminiscencję miejscowego wiejskiego budownictwa – pokryciem z profilowanego mosiądzu, będącego współczesną wersją krytych trzciną dachów.

Ahrenshoop, położone między Morzem Bałtyckim a słonymi bagnami północnego wybrzeża Niemiec – w przeszłości znane jako kolonia artystów, jest obecnie atrakcyjnym ośrodkiem turystycznym. Nowe Muzeum Sztuki Ahrenshoop pomieści dzieła tworzone lokalnie na przestrzeni lat i przejawiające silne powiązania z tutejszym krajobrazem. Sam budynek ma być punktem orientacyjnym i magnesem przyciągającym odwiedzających, którzy szczególnie w lecie, licznie podążają przesmykiem w pobliżu Ahrenshoop w kierunku łańcucha przybrzeżnych wysp.

Inspiracją dla projektu architektów Staab Architekten była stara fotografia z tego regionu ukazująca nieregularną grupę tradycyjnych, podobnie ukształtowanych budynków – najwyraźniej wiejskie obejście – o charakterystycznych stromych dachach krytych strzechą. Za sprawą tego obrazu ukształtowała się architektura nowego muzeum, czerpiąca wzory z regionalnego budownictwa, przejawiająca się w silnych lokalnych powiązaniach artystów – autorów wystawianych prac.

Skupisko domów

W rezultacie powstał jednorodny zespół pięciu, właściwie pozbawionych okien, jednopomieszczeniowych budynków o czterospadowych dachach odciętych poniżej kalenicy. Takie rozwiązanie umożliwiło naturalne oświetlenie przestrzeni wystawowych. Poszczególne "domy", zbudowane całkowicie ze zbrojonego betonu, są skupione razem – jak w tradycyjnej wsi – i zwrócone w różnych kierunkach oraz połączone centralnym płaskim dachem na poziomie okapów. Zespół budynków jest zaprojektowany jako rzeźbiarska całość z centralnym foyer, z którego jest dostęp do poszczególnych pomieszczeń wystawowych. 

Dla pokrycia nowego muzeum architekci od samego początku poszukiwali nowoczesnej interpretacji tradycyjnej strzechy z trzciny. Preferowanym rozwiązaniem było pro-ekologiczne pokrycie miedzią ze względu na podobnie przebiegający proces naturalnego starzenia się. Ostatecznie wybrano mosiądz, którego zmiany koloru spowodowane utlenianiem, odzwierciedlają zmiany wyglądu tradycyjnej strzechy. Podobnie jak trzcina, metal będzie stopniowo zmieniać odcienie od zielonawo-brązowego, poprzez szaro-brązowy do ciemnego, antracytowo-brązowego koloru tworzącej się naturalnej warstwy ochronnej, która gwarantuje jego długotrwałość.

Animowana struktura profilowanej powierzchni

Architekci poszli o krok dalej w swojej analogii poszukując takiej formy powierzchni, która przypominając trzcinę, spełniałaby rolę powłoki budynku. Wymagało to ścisłej współpracy z specjalistami w dziedzinie przeróbki plastycznej metali z firmy MN Metallverarbeitung Neustadt i zaowocowało opracowaniem opatentowanego procesu technologicznego. Opracowano unikalny profil blachy, który na prefabrykowanej fasadzie z mosiądzu oddaje głębokość i złożoność powierzchni krytej strzechą.

Z pozoru przypadkowo profilowana, ożywiona struktura powierzchni zdaje się ciągle płynąć bez widocznego przesunięcia – nawet w miejscach gdzie spotykają się okapy – sprawiając wrażenie, że została odlana z metalu jako jedna całość. Zmiany światła i cienia na krawędziach i krzywiznach mosiężnej powłoki powodują zmiany odcieni, już teraz sugerując jak kolor tej powierzchni będzie na skutek oksydacji zmieniał się z upływem czasu.

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Kunstmuseum Ahrenshoop
Zakończenie budowy: 
2013
Country: 
Niemcy
Kod pocztowy: 
18347
Miejscowość: 
Ahrenshoop
Ulica: 
Weg zum Hohen Ufer 36
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Rodzaj budynku: 
Obiekty kulturalne.
Zastosowanie miedzi: 
Mosiądź
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Staab Architekten

Wykonawca

Adres: 
Copper product: TECU Brass

Konkursy

Edycja: 
2015
Kategorie: 
Finalista

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ