Strona główna » Referencje » Mosiężna sala w pomieszczeniu biurowym, Londyn, Wielka Brytania
Referencje

Mosiężna sala w pomieszczeniu biurowym, Londyn, Wielka Brytania

Bureau de Change

Architects Bureau de Change envelope Central London venue with network of brass ribbons.

Przeszklona z trzech stron, pusta kondygnacja parteru skłaniała do graficznie silnej aranżacji, która byłaby wizualnie fascynująca i przykuwająca uwagę po obydwu stronach oszklenia. Wytyczne projektowe zakładały silną tożsamość, nadającą spójność głównej siedzibie o różnorodnych funkcjach i tworzącą odważną markę dla firm o zróżnicowanej działalności.

Centralnym punktem tej przestrzeni jest eliptyczna "komora" o ścianach utworzonych ze skręcających się mosiężnych wstęg o grubości 1 mm. Wydziela ona z prostopadłościennej, ekspansywnej szklanej bryły kameralną, wewnętrzną przestrzeń. Wstęgi ścian rozciągają się i szybują poziomo pod sufitem, tworząc przenikalną powierzchnię, która załamuje się ostro i opada do podstawy zewnętrznego przeszklenia. Zawieszone u góry mosiężne taśmy mają także praktyczny cel: falując i zwężając się ułatwiają cyrkulację powietrza, rozpraszają światło i maskują sufit wraz zainstalowanymi tam urządzeniami technicznymi. 

332 mosiężne panele, wykonane indywidualnie, rzucają wyraziste cienie na polerowaną podłogę, tworząc rytm odblasków, cieni i świateł, które ożywają dla odwiedzających przemieszczających się w tej przestrzeni. Uprzednio statyczny charakter tej pustej przestrzeni ustąpił teraz miejsca fascynującym widokom.

Billy Mavropoulos, współzałożyciel pracowni Bureau de Change, mówi: "Założenie architektoniczne, dając wgląd z trzech stron, stanowiło interesujące wyzwanie wymagające takiego wizualnego podejścia, które funkcjonowałoby efektywnie zarówno wewnątrz jak i z zewnątrz. Rezultatem jest projekt, który zapewnia prywatność pracownikom i odwiedzającym, a przy tym z zewnątrz stwarza śmiałą tożsamość i wywiera silne pierwsze wrażenie".

Projekt dzieli obiekt na dwie odmienne przestrzenie: wyraźnie oddzielone, pełne refleksów miejsce wydarzeń i ciepłą, monochromatyczną część biurową z pomieszczeniami na warsztaty i spotkania. Próg części biurowej jest wyraźnie zaznaczony przez zmianę palety materiałów na znacznie skromniejsze. Funkcjonalne okładziny z białych płytek i panele ścienne z szarego filcu tworzą wyciszoną atmosferę – spokojnie przeciwstawiającą się dynamiczności mosiężnej groty.

Komentując projekt współzałożycielka Katerina Dionysopoulou dodaje: "W celu stworzenia przestrzeni o kontrastujących atmosferach, z których każda ma swój rodzaj dramaturgii, zeszliśmy do poziomu podstawowych materiałów. Nieoczekiwana kombinacja materiałów i środowisk stworzyła wizualną markę dla mieszczącej się tu firmy. Proces dopracowywania i wykończenia pozwolił nam zainwestować w metody indywidualnego wytwarzania, jakich wymagała realizacja tego projektu".

Do budowy użyto ponad 500 m2 elementów z mosiądzu, wyprodukowanych przez Mike Smith Studio. Wstęgi były formowane przed obróbką krawędzi i tłoczeniem dla zachowania jednorodności i głębokości profilu. Proces jest zbliżony do wykrawywania szablonem, ale pozwala uniknąć potrzeby "zszywania" z tolerancją 1 mm. Konstrukcja jest samonośna, wystająca z sufitu i kotwiona do podłogi za pomocą wykonanych na zamówienie metalowych kotew osadzanych w betonie w trakcie betonowania. 700 dyskretnych uchwytów, na których skręcone panele są zawieszone u sufitu oraz 600 wykonanych na indywidualne zamówienie elementów, użytych do mocowania pionowych i poziomych płaszczyzn mosiężnych wstęg, zapewnia zachowanie ich nieskazitelnego profilu. Instalację wykonywał zespół szczególnie starannych wykonawców, obchodzących się z mosiężnymi panelami jak z cennymi artefaktami. Do precyzyjnego umieszczenia elementów konstrukcji posłużono się się wycinanymi laserowo planami podłogi w skali 1:1.

Bureau de Change zaprojektowało także dla głównego pomieszczenia biurowego stół przeznaczony do kameralnych spotkań w liczbie do pięciu osób. Blat stołu, wykonany z fornirowanego orzecha o grubości 50 mm i mosiądzu, zdaje się spoczywać na delikatnych mosiężnych nogach o grubości 3 mm jak szlachetny kamień osadzony przez jubilera w oprawie. Blat składa się z 20 segmentów, łączonych zgodnie z obrazem słojów w taki sposób by były swoim lustrzanym odbiciem, tworząc promienisty geometryczny wzór. Silnie pochylone do wewnątrz nogi stołu podkreślają iluzję tej konstrukcji i zapewniają sporo miejsca dla wygodnego siedzenia. 

Share: 

Budynek

Zakończenie budowy: 
2015
Country: 
Wielka Brytania
Miejscowość: 
London

Kategorie

Zastosowanie: 
Wnętrze
Rodzaj budynku: 
Biurowce
Zastosowanie miedzi: 
Mosiądź
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Bureau de Change

Wykonawca

Nazwa: 
Mike Smith Studio (MSS) - design and fabrication

Znajdź więcej

Kazimierz Zakrzewski

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ