Strona główna » Referencje » Monument z brązu (Krajowe Muzeum Wirtembergii), Niemcy
Referencje

Monument z brązu (Krajowe Muzeum Wirtembergii), Niemcy

SCALA Architekten

Wysoka kolumna zajmuje eksponowane miejsce w miejskiej przestrzeni śródmieścia Stuttgartu pomiędzy inskrypcjami na kamiennych ścianach i mniejszymi blokami informacji. Wszystkie elementy użyte do budowy zostały wykonane z wstępnie oksydowanego brązu (CuSn6), który z pewnością nie jest nowym materiałem dla mniejszych detali budowlanych.

Kolumna z brązu, o wadze prawie 4 ton i wysokości blisko 17 metrów stanowi centralny element tej instalacji. Wymagało to nowych i zupełnie odmiennych materiałów jak również technik montażu i konstrukcyjnych.

Proces ten był dodatkowo utrudniony przez geometrię tej konstrukcji, która skręca się i zwęża się ku górze. Skręcenie to utworzyło przestrzenną formę tak, że obiekt nie posiada wyraźnie określonego przodu lub tyłu.

Ponadto, przy tym kształcie konstrukcja kolumny powinna mieć minimalną głębokość zakotwienia w płytkim fundamencie, aby nie naruszyć wrażliwego podłoża wokół pobliskiego Starego Zamku.

Połączenia między poprzecznymi, "wciętymi w talii" elementami zostały usztywnione perforowanymi blachami z brązu i spawanym szwami z CuSn10, które połączono za pomocą dźwigarów Vierendeel'a.

Górna część konstrukcji jest pokryta dwiema warstwami przezroczystej, połyskującej folii ETFE (etylen-czterofluoroetylen) i PVDF (polifluorek winylidenu) oraz trzecią wymienną powłoką.

Powłoki te, wraz z brązem, stanowią niezwykłe połączenie materiałów.

W nocy pokrycie to jest iluminowane od wewnątrz, przez co ten charakterystyczny obiekt, i zarazem punkt orientacyjny, ożywia się definiując na nowo swoje otoczenie.

U podstawy stworzono bardziej kameralny efekt za pomocą wmontowanych ekranów wyświetlających slajdy i małego głośnika, z którego można usłyszeć krótkie komentarze. Brąz, jako materiał obiektu z jednej strony nawiązuje wyraźny dialog z kolorem piaskowca w elewacji zamku, z drugiej wprowadza w miejską przestrzeń pewną wartość i trwałość oraz podkreśla rzeźbiarski charakter obiektu.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
State of Baden Wurtenberg
Zakończenie budowy: 
2010
Country: 
Niemcy
Miejscowość: 
Stuttgart
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Inne
Rodzaj budynku: 
Parki i place
Obiekty kulturalne.
Pomniki
Zastosowanie miedzi: 
Brąz
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
SCALA Architekten
Address & description: 
Humboldtstr. 6STUTTGART  70178GERMANY

Konkursy

Edycja: 
2011

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ