Strona główna » Referencje » Melinda Golden Theatre, Segno di Predaia, Włochy
Referencje

Melinda Golden Theatre, Segno di Predaia, Włochy

Art&Craft

Konsorcjum Melinda, 16 spółdzielni producenckich słynnego DOP Val di Non, w Trentino, nabyło podziemne grotę kopalni Rio Maggiore w Mollaro. Kopalnia ta była do niedawna wykorzystywana przez firmę Tassullo Materiali do wydobywania skał dolomitowych wykorzystywanych do produkcji materiałów budowlanych na bazie wapna.

W grocie Melinda stworzono pierwszą i jedyną instalację chłodniczą do owoców w środowisku o kontrolowanych warunkach atmosferycznych. Ta naturalna chłodnia chroni środowisko i utrzymuje nienaruszoną jakość jabłek.

Galerie Rio Maggiore są częścią szlaku turystycznego połączonego z MondoMelinda (tj. Centrum dla odwiedzających i punktem sprzedaży zlokalizowanym w zakładzie przechowywania  i pakowania w Mollaro). Czekając, aż komory hypogeal będą otwarte dla publiczności, Melinda stworzyła wciągającą przestrzeń multimedialną, która poprzez wykorzystanie technologii cyfrowych i wirtualnej rzeczywistości ujawnia publiczności fascynujący podziemny świat. Przestrzeń, "komnata cudów", jest zawarta w pawilonie, który jest częścią centrum turystycznego MondoMelinda.

Gdy komory hypogeum będą otwarte dla publiczności, pawilon będzie nadal funkcjonował jako przestrzeń informacyjna i promocyjna, rozszerzając wiedzę o produkcji jabłek w Val di Non.

Pokój cudów, technologiczny

Pawilon znajduje się w ogrodzie, przed MondoMelinda, gdzie znajdują się już instalacje dla gości: altana ze stolikami do degustacji i mały amfiteatr z drewnianymi schodami. Stosunkowo niewielka objętość struktury ułatwia jej wstawienie w kontekście zielonego obszaru. Wejście wychodzi na ogród, a po przeciwnej stronie - na kolej Trento-Malé i ważny szlak handlowy SP 43 w dolinie Val di Non, które zapewniają budynkowi znaczną widoczność.

Pawilon to prawdziwa "komnata cudów", w której odwiedzającym towarzyszy odkrycie podziemnego świata komórek hipogeniwnych używanych do konserwacji jabłek. Tutaj szacunek dla środowiska, generowany przez głębokie korzenie producentów jabłek na tym obszarze, jest połączony z innowacją: poprzez wykorzystanie najnowszych technologii cyfrowych oraz wykorzystanie prezentacji 3D i 4D rzutowanych na ściany konstrukcji. Odwiedzający jest zanurzony z sensacyjnego i emocjonalnego punktu widzenia w niesamowitym wirtualnym scenariuszu trwającym około 10 minut.

Wymiary pawilonu zostały określone przez przestrzeń wymaganą dla technologii multimedialnych, objętość wewnętrzną odpowiadającą sześcianowi po 4,60 m po każdej stronie.

Zewnętrzna skorupa "komory cudów" uwalnia się od ściśle sześciennego kształtu, zbliżając się do jabłka, uzyskanego w wyniku abstrakcji, unikając oczywistych dosłownych imitacji. Pochyłe ściany i nieregularne kształty pryzmatu idealnie przypominają kształt jabłka, podczas gdy liście, z funkcją łopatki, na szczycie dachu prowadzą jednoznacznie do powszechnie znanego obrazu owocu.

Zszyty arkusz, który pokrywa strukturę - skórkę jabłka - składa się ze stopu miedzi, aluminium i cynku, który nadaje delikatną, złotą barwę strukturze, która wkrótce przyjmie charakterystyczne odcienie złota, analogię do jabłka " Złoty ", dla którego Val di Non jest powszechnie znany: stąd nazwa Golden Theatre przypisana do pawilonu. Ściana wychodząca na ulicę jest jedyną nieosłoniętą blachą, zastąpioną przez wielkoformatową grafikę jako znak rozpoznawczy.

Osiągnięcie pod sztandarem zrównoważonego rozwoju

Instalacje multimedialne wymagały doskonałej izolacji akustycznej otoczenia w odniesieniu do możliwych zakłóceń zewnętrznych, oprócz zasadniczych wymagań dotyczących zrównoważenia i oszczędności energii. Konstrukcja wykonana jest z wielowarstwowych paneli drewnianych XLam, z izolowaną wykładziną i ścianami z płyt z włókien drzewnych i wentylowanym wgłębieniem. Ściany wewnętrzne pokryte są płytą gipsowo-kartonową o wysokich parametrach akustycznych, z metalowym podwieszanym sufitem w kształcie siatki. Podłoga jest w mętnym betonie z antypoślizgową i odporną na plamy obróbką.

Krótka rampa o nachyleniu 8% prowadzi do wejścia, którego podłoga jest nieznacznie podniesiona z otaczającego terenu. Naturalny system wentylacji zwykle zapewnia wymianę powietrza i wentylację wewnętrzną, natomiast w okresach letnich i zimowych temperatura jest regulowana przez elektryczny klimatyzator umieszczony na zewnątrz konstrukcji.

Pawilon można zwiedzać bezpłatnie w godzinach otwarcia MondoMelinda.

 

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Consorzio Melinda SCA
Zakończenie budowy: 
2018
Country: 
Włochy
Kod pocztowy: 
38010
Miejscowość: 
Segno di Predaia (TN)
Ulica: 
Via della Cooperazione 21

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Fasady/rąbki
Rodzaj budynku: 
Przemysłowy i rolniczy
Zastosowanie miedzi: 
Imitacja złota (stop Cu-Al)
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Art&Craft studio di architettura
Address & description: 
architetto Daniele Bertolini, architetto Catia Meneghini, via Nazionale 58, 38020 Pellizzano (TN)

Wykonawca

Nazwa: 
Lamtex srl – Cles (Tn)

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ