Strona główna » Referencje » Luksusowy wystrój firmy Luxlait , Bissen, Luksemburg
Referencje

Luksusowy wystrój firmy Luxlait , Bissen, Luksemburg

CC

Skoro będzie widoczny, to musi wyglądać świetnie. Kierując się tym przesłaniem, luksemburska spółdzielnia mleczarska Luxlait postawiła poprzeczkę bardzo wysoko wznosząc siedzibę nowego zakładu produkcyjnego. W miejscowości Bissen nieopodal stolicy Wielkiego Księstwa, na obrzeżach terenów zakładowych, studio architektoniczne klv z Berlina stworzyło wyjątkowy budynek przeznaczony do celów obsługi klienta i interaktywnej rozrywki określany mianem VITARIUM. Jego niezwykle oryginalna bryła pokryta jest okładziną wykonaną ze złotawego stopu miedzi z aluminium, czyniąc z tego miejsca prawdziwą atrakcję turystyczną, której zadaniem jest przyciągać uwagę obserwatora i zaświadczyć o wysokiej jakości produkowanej tam żywności.

Każdy podróżujący, zbliżając się do stolicy od północy autostradą A7 i mijając przemysłowe tereny Roost, musi dostrzec, nawet nie wysiadając z pędzącego samochodu, ten charakterystyczny, nowy detal krajobrazu. W samym środku równiny rozciągającej się dalej ku zachodowi, przedsiębiorstwo produkujące nabiał Luxlait zdołało nadać swojej na wskroś nowoczesnej fabryce usytuowanej w niedawno powstałym ośrodku przemysłowym imponujący wygląd dzięki eleganckiemu i konsekwentnemu w formie dodatkowi architektonicznemu w postaci prawdziwej perełki, jaką jest perfekcyjne wykończenie budynku. Na północno-zachodnim krańcu terenów zakładu stworzono niezależną placówkę, której główną funkcją jest zapewnienie dostępu do przedsiębiorstwa, alternatywnego względem punktu znajdującego się bardziej na południe, w formie dwukondygnacyjnego budynku niemal dosłownie wciśniętego w wolne miejsce pomiędzy strefą przemysłowa a drogą dojazdową, którym w zaskakujący sposób zagospodarowano dostępną tam  przestrzeń. I tak studio architektoniczne klv zdołało stworzyć interaktywne centrum rozrywkowo-wystawowe, którego działalność ma dotyczyć wszystkiego, co wiąże się z produktami mleczarskimi i zdrowiem. W VITARIUM, budynku o powierzchni 2.000 m², znajdziemy bar, bufet, hol, salę konferencyjną oraz obszar warsztatowy, co czyni je prawdziwie wielofunkcyjnym centrum obsługi gości.
Jest to także zgodne z ideą zrównoważenia ogniwo łączące strefę typowo przemysłową z otaczającymi ją terenami wiejskimi, co podkreśla jego subtelne wplecenie w pagórkowaty krajobraz oraz bujne łąki sąsiedztwa, a także doskonała harmonia kolorystyczna bryły pokrytej złotawym stopem miedzi, która idealnie wpisuje się w otoczenie, mimo iż jednocześnie wyraźnie odznacza się na jego tle. Dzięki cechom formalnym połączonym z wysoką jakością i niezwykłym estetyzmem perfekcyjne wykończonych blach ze stopu miedzi, ich ciepłej barwie i matowemu połyskowymi, budynek stanowi uderzającą przeciwwagę dla neutralnej szarości prostych, geometrycznych kształtów typowych dla obiektów przemysłowych, mieszczących biura oraz linie produkcyjne zakładu mleczarskiego. Kontury budynku wyraźnie nawiązują do konstrukcji dachu dwuspadowego dominującego na wiejskich obszarach, któremu jednak w tym przypadku nadano całkowicie nowoczesny wydźwięk dzięki zintegrowanej okładzinie zewnętrznej łagodnie przechodzącej w bryłę dachu i elewację.
W ten sposób uzyskano efekt pomostu pomiędzy tradycją i nowoczesnością, pomiędzy tradycyjnymi produktami typowymi dla wsi i nowoczesnym procesem technologicznym.
Z funkcjonalnego punktu widzenia, VITARIUM składa się z trzech stref, z których każda płynnie przechodzi w kolejną dzięki połączeniu jednorodnym płaszczem elewacji budynku. Spójność pokrycia zakłócona jest wyłącznie w północnej części dzięki inteligentnie zaaranżowanym, zwieńczonym kopułami świetlikom oraz elementom perforowanym, podczas gdy boczne powierzchnie budynku skierowane na zachód i wschód zostały obficie oszklone. Zaprojektowane w ten sposób, sporadycznie występujące akcenty architektoniczne dodatkowo podkreślają estetyczny efekt zasadniczej spójności okładziny elewacyjnej wykonanej z płytek ze stopu miedzi, czyli wysokiej jakości materiału spełniającego wszelkie funkcjonalne wymagania producenta nabiału z najwyższej półki, który naocznie daje do zrozumienia, że tu stawia się na zrównoważenie i długowieczność.
Front drugiej kondygnacji budynku skierowany wprost na drogę dojazdową wystaje poza obrys wejścia na niższym piętrze. Powstały w ten sposób występ chroni wszystkich ciepło witanych gości od góry przed niekorzystną aurą zanim ci wejdą do strefy obsługi klienta i skorzystają z funkcjonalności placówki. Właśnie w tym miejscu, pomiędzy recepcją, bufetem a windą wioząca odwiedzających na drugi poziom, budynek oferuje otwarty dostęp do prawdziwego serca VITARIUM, jakim jest interaktywny świat rozrywki i przygody związanej z tematyką mleka i zdrowia. Na wybranej spośród 45 dostępnych w tym punkcie stacji roboczych, zarówno dzieci, jak i dorośli mogą znaleźć wszelkie informacje dotyczące produktów mleczarskich, zdrowego odżywiania i ruchu. Jest tam i waga pokazująca, jak niekorzystnie wypada porównanie wartości kalorycznej pomiędzy szklanką mleka a pizzą, przerośnięta wersja popularnej gry Tetris, która dzięki pewnej dozie fizycznej sprawności oferuje możliwość zbierania produktów żywnościowych, jak również rower pozwalający dosiadającej go osobie obserwować, jakie ruchy wykonuje ludzki szkielet na rowerze obok w trakcie jednoczesnego pedałowania. Spocząwszy na długiej ławie, najmłodsi mają możliwość oglądania animowanych filmów traktujących o przeróżnych zagadnieniach na monitorach dostosowanych do wysokości poszczególnych osób, natomiast znajdujące się w wydzielonej sali o owalnym kształcie kino 3D jest chyba najbardziej imponującą ze wszystkich zgromadzonych tam technicznych nowinek. Ten świat przygody jest bezpośrednio połączony z zabudowaniami części produkcyjnej zakładu tunelem, który zapewnia płynne przemieszczanie się wycieczkom oprowadzanym przez przewodnika po poszczególnych elementach procesu technologicznego.
Studio klv z Berlina nie tylko zaprojektowało budynek, lecz także zajęło się stworzeniem jego całej interaktywnej części, a także opracowaniem koncepcji identyfikacji wizualnej VITARIUM. Z kolei firma GMT Concept z Lozanny odpowiadała za nadzór nad pracami budowlanymi i realizacją detali konstrukcyjnych.
W proces planowania VITARIUM, który rozpoczął się już piętnaście lat temu, obok Ministerstwa Rolnictwa i Zdrowia, zaangażowane było również Ministerstwo Edukacji. Sam ten fakt jednoznacznie pokazuje, jak istotnym dla Księstwa Luksemburga stał się ten projekt. We współpracy z Ministerstwem Turystyki firma Luxlait zamierza spopularyzować VITARIUM również poza granicami kraju. Złotawy połysk miedzianego płaszcza pokrywającego ten jakże charakterystyczny obiekt ma za zadanie przyciągać uwagę osób podróżujących ważną trasą komunikacyjną, jaką jest autostrada A7.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Luxlait Association Agricole
Zakończenie budowy: 
2010
Country: 
Luksemburg
Kod pocztowy: 
7759
Miejscowość: 
Roost
Ulica: 
Rue de Luxenbourg
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasady/panele
Dachy
Rodzaj budynku: 
Biurowce
Przemysłowy i rolniczy
Zastosowanie miedzi: 
Imitacja złota (stop Cu-Al)

Architekt

Name, office: 
studio klv, Berlin

Wykonawca

Nazwa: 
Kalbfuss GmbH, Deudesfeld-Desserath (D)
Adres: 
Copper used: TECU Gold

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ