Strona główna » Referencje » The Lodge, Udine, Włochy
Referencje

The Lodge, Udine, Włochy

Projektanci z pracowni UPPERCUT relacjonują argumentację, na której opiera się minimalistyczny projekt wykończonych złotym stopem miedzi mieszkalnych "kapsuł", które zdają się unosić ponad pofalowanym krajobrazem pola golfowego w pobliżu Udine w północnych Włoszech.

‘Zespół czterech budynków – "The Lodge", otoczony zielenią i chroniony od północy przez góry, określamy jako "złoty". Kompleks "The Lodge" jest położony w pobliżu Oazy Quadris, obszaru reintrodukcji bociana białego i ochrony ibisa grzywiastego.

Cztery budynki, położone na nachylonym terenie należącym do Klubu Golfowego Udine, są przesunięte względem siebie i zorientowane wzdłuż osi wschód-zachód. Są one jednakowe pod względem kształtu i wielkości i posiadają dwie kondygnacje: górna bryła jest wysunięta poza dolną, zapewniając osłonę położonego pod nią patio. Każdy budynek mieści dwa mieszkania z niezależnymi wejściami. Zależnie od potrzeb gości Klubu Golfowego, aranżacja wnętrza może być łatwo dostosowana do różnych wymogów lokalowych, począwszy od pojedynczych osób do ośmioosobowych grup.

Dolna bryła, z jej ebonitowo-czarnym wykończeniem, silnie kontrastuje z górną częścią – pozornie zawieszonym, drogocennym pudełkiem ze złotego stopu miedzi. Wybraliśmy ten stop miedzi (z cynkiem i aluminium), jako elegancki i wyrafinowany – atrakcyjny zarówno dla golfistów i turystów. Zaskakująco, kolor złoty okazuje się jednym z najbardziej odpowiednich dla dialogu z przyrodą w ciągu całego roku: z czerwieniami jesieni, kwiatami wiosny i miękkim światłem zimy. Złoty stop miedzi z upływem czasu pozostaje stabilny
i zupełnie nie wymaga konserwacji.

MINIMALIZACJA ODDZIAŁYWANIA NA ŚRODOWISKO

Projektowaliśmy "The Lodge" zawsze z myślą o zminimalizowaniu oddziaływania na środowisko, w szczególności przez staranny dobór materiałów budowlanych z uwzględnieniem kryterium zdolności do recyklingu, które miedź spełnia z łatwością, oraz zaawansowanych technik oszczędzania energii. Systemy stalowej konstrukcji ramowej zostały indywidualnie zaprojektowane i prefabrykowane w celu zminimalizowania czasu budowy, która w efekcie trwała zaledwie 9 miesięcy. W procesie projektowana wykorzystano platformę modelowania informacji o budynku (BIM), przy ścisłej współpracy specjalistów różnych branż.

Szczególną uwagę poświęcono badaniu wszystkich połączeń konstrukcyjnych w celu zapewnienia jednorodności i ciągłości izolacji termicznej, eliminując wszystkie możliwe mostki cieplne. W wyniku tego, powstał budynek o bardzo dobrej charakterystyce energetycznej, zarówno w zimie – małe rozpraszanie ciepła, jak i w lecie, dzięki wentylowanej elewacji ze stopu miedzi i dużej bezwładności cieplnej. Cały system jest zasilany wyłącznie energią elektryczną i nie wykorzystuje paliw kopalnych.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Amil srl
Zakończenie budowy: 
2017
Country: 
Włochy
Kod pocztowy: 
33034
Miejscowość: 
Fagagna (UD)
Ulica: 
via dei Faggi 1
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Fasady/rąbki
Dachy
Rodzaj budynku: 
Obiekty sportowe
Hotele
Zastosowanie miedzi: 
Imitacja złota (stop Cu-Al)
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Uppercut Ingg.Filippo Burelli Giacomo Borta
Address & description: 
Via Umberto I, n.80 33034 Fagagna (Udine) Italia

Wykonawca

Nazwa: 
Mario Mucci Srl

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ