Strona główna » Referencje » Kościół Św. Jerzego, Wielka Brytania
Referencje

Kościół Św. Jerzego, Wielka Brytania

Paul Davis and Partners

Paul Davis i Partnerzy zakończyli renowację kościoła Św. Jerzego, zabytku klasy 2, w londyńskim Tufnell Park zespole zabytkowym objętym ochroną konserwatora. Projekt obejmował rozległy program remontu, mającego na celu przywrócenie budynkowi jego poprzedniej funkcji oraz stworzenie uderzającej, nowoczesnej interwencji, która zapewni pomieszczenie dla rosnącego grona parafian.

Renowacja istniejącego budynku zabytkowego obejmowała dodanie nowej galerii w celu zwiększenia pojemności budynku. Ta część budynku została wykończona z użyciem współczesnej, ale harmonizującej z otoczeniem palety materiałów i elementów wykończeniowych, co pozwoliło na interesujące zestawienie kamienia z pokryciem elewacji miedzią i drewnem.

Współczesna dwukondygnacyjna dobudowa z metalu i szkła łączy istniejący kościół z dzwonnicą i zapewnia wielofunkcyjne pomieszczenia, które spełniają wymagania kościoła i zaspokajają potrzeby wspólnoty parafialnej. Budynek, oprócz swojej podstawowej funkcji kościoła, służy również jako ośrodek społeczny, centrum kształcenia dorosłych, żłobek oraz miejsce spotkań i imprez towarzyskich

Skojarzenie współczesnej materialności nowego budynku z kamieniem i łupkowym pokryciem istniejącego kościoła zostało potraktowane jako możliwość poszukiwania rozwiązań pojawiającego się wyzwania. Granica styku starego z nowym okazała się szczególnie wrażliwa, problem ten rozwiązano stosując odpowiednie połączenia tafli szklanych.

Lokalna społeczność była bardzo pozytywnie nastawiona do projektu renowacji kościoła. Końcowe rozwiązanie zarówno umocniło ikoniczny status kościoła w tej stosunkowo cichej dzielnicy mieszkaniowej jak też, przez częste wykorzystywanie go, animowało sferę publiczną.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
House on the Rock
Zakończenie budowy: 
2010
Country: 
Wielka Brytania
Miejscowość: 
Tufnell Park, London

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Rodzaj budynku: 
Obiekty sakralne
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Paul Davis and Partners Architects and Urban DEsigners
Address & description: 
The Old School178 Ebury StreetLondon  SW1W 8UP

Konkursy

Edycja: 
2011

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ