Strona główna » Referencje » Kaplica Św. Wawrzyńca, Finlandia
Referencje

Kaplica Św. Wawrzyńca, Finlandia

By Hannele Kuusisto and Chris Hodson

Kaplica Św. Wawrzyńca w Vantaa, Finlandia – nagrodzony projekt architektoniczny Avanto Architects, opiera się na koncepcji "Drogi" obrazującej pielgrzymowanie chrześcijan z doczesności do wieczności. Kaplica w pełni godzi ze sobą emocjonalne potrzeby żałobników z pragmatycznymi wymaganiami pogrzebu.

Projekt młodych architektów zwyciężył wśród 194 prac zgłoszonych w konkursie architektonicznym w 2003 r. Projektanci, aby w pełni zrozumieć sytuacje związane z żałobą jak również zagadnienia praktyczne, zdecydowali się uczestniczyć w pogrzebach. Końcowy projekt ma za cel wspomagać osoby żegnające bliskich dając im odpowiednią po temu przestrzeń. Żałobnicy podążają trasą poprzez szereg pomieszczeń, poprzedzielanych pośrednimi pokojami przygotowującymi ich do następnego etapu, prowadzeni przez ciągły świetlik.

Nowy budynek jest położony w pobliżu piętnastowiecznego kościoła w otoczeniu zakwalifikowanym jako obszar o szczególnym znaczeniu dla dziedzictwa narodowego. Nowa kaplica wiąże ze sobą różne aspekty tego obszaru bez eksponowania swojej obecności. Kaplica łączy się z cmentarzem nie naruszając granic ani terenu starych budynków.

Kaplica jest także solidnie zbudowana, z zamierzeniem trwałości na lata, na co wskazuje ograniczona paleta materiałów, łącznie z miedzią szeroko stosowaną zarówno we wnętrzu jak i na zewnątrz. Architekci postawili jako cel 200-letni okres użytkowania kaplicy, podczas projektowania zastosowano symulator cyklu trwałości.

Budynek wykorzystuje podobne materiały jak stare budowle w jego otoczeniu. Masa ścian nośnych z muru pełnego równoważy zmiany temperatury i wilgotności. Cienko otynkowane i bielone ściany stanowią jasne, spokojne tło dla zdarzeń odbywających się w kaplicy.

Ściany działowe są wykonane na mokro z białego betonu a dach jest kryty patynowaną miedzią, podobnie jak dach kościoła. Wiele sufitów jest wykończonych ruchomymi, perforowanymi panelami z miedzi. Szklane ściany kaplicy wychodzące na stronę cmentarza są pokryte patynowaną siatką miedzianą, która działa jako ekran między przestrzenią zewnętrzną a wnętrzem kaplicy. Siatka miedziana również zmniejsza obciążenie cieplne od nasłonecznienia.

W jesieni 2007 r. odbył się otwarty konkurs na dzieło sztuki, które ma być zamówione dla kaplicy. Konkurs był zaplanowany przed przygotowaniem ostatecznej dokumentacji budowlanej tak, aby dzieło sztuki mogło być idealnie wkomponowane jako integralna część architektury. Pierwszą nagrodę uzyskał Pertti Kukkonen za pracę "Droga Krzyżowa". Kukkonen mógł także wykorzystać dla swojej pracy murowane ściany. Dodatkowo, oprócz głównych elementów dzieła, w ścianach zostały inkrustowane "duchy", które przeświecają poprzez cienką warstwę tynku. Pertti Kukkonen był również odpowiedzialny za ręczne patynowanie miedzianych powierzchni kaplicy

ARCHITEKCI

Avanto Architects Ltd jest spółką dwóch młodych i pełnych twórczej inwencji fińskich architektów: Anu Puustinen i Ville Hara. Spółka Avanto została założona w 2004 r. kiedy partnerzy wygrali konkurs na kaplicę cmentarną. W ciągu ponad siedmiu lat wspólnej pracy ich duet brał udział w liczących się, krajowych i międzynarodowych, konkursach architektonicznych odnosząc duże sukcesy.

Avanto w języku fińskim oznacza przerębel w lodzie do kąpieli w zimie – popularnego hobby w Finlandii – i symbolizuje filozofię projektowania obu partnerów. Dążeniem architektów jest ‑ poprzez zrozumienie i identyfikowanie się z ludźmi korzystającymi z przestrzeni ‑ tworzenie środowiska, które ewokuje emocje i spowodowanie, aby ich doświadczali.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Vantaa Parish Council
Zakończenie budowy: 
2010
Country: 
Finlandia
Kod pocztowy: 
fi-00100
Miejscowość: 
Vantaa
Ulica: 
Pappilankuja 3
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Wnętrze
Dachy
Siatki
Rodzaj budynku: 
Obiekty sakralne
Zastosowanie miedzi: 
Wstępnie patynowana
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Avanto Architects
Address & description: 
avanto arkkitehdit oykalevankatu 31 a 3fi-00100 helsinkisurname@avan.to

Konkursy

Edycja: 
2011
Kategorie: 
Finalista
Zwycięzca

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ