Strona główna » Referencje » Kaplica Suvela, Espoo, Finlandia
Referencje

Kaplica Suvela, Espoo, Finlandia

OOPEAA Office for Peripheral Architecture

Kaplica Suvela była zlecona przez Związek Parafii Espoo i jest wspólnie użytkowana przez Związek Parafii Espoo, Szwedzką parafię Espoo i miasto Espoo, służąc całej społeczności Suvela. Jest to wielofunkcyjny budynek zapewniający zarówno całej społeczności, jak i poszczególnym osobom, przestrzeń do wspólnego wykorzystywania dla różnych potrzeb, niezależnie od ich religijnej przynależności.  

Pracownia architektoniczna OOPEAA przystąpiła do projektowania i planowania Kaplicy Suvela i pobliskiego publicznego parku w roku 2012. Celem projektu by stworzenie budynku posiadającego silną tożsamość, ale też nawiązującego dialog z wielokulturowym kontekstem swojego podmiejskiego otoczenia.

W sytuacji, gdy blisko jedna trzecia mieszkańców ma pochodzenie zagraniczne, Suvela jest jedną z najbardziej wielokulturowych dzielnic w obszarze metropolitalnym Helsinek. Różnorodność kulturowa stanowi zarazem bogaty potencjał i wyzwanie dla lokalnej społeczności. Celem przyjętym w projekcie Kaplicy Suvela i przyległego parku było stworzenie budynku, który oferuje mieszkańcom możliwość działania o zróżnicowanym charakterze i spotykania się w funkcjonalnej i dającej się elastycznie adaptować przestrzeni.

W Finlandii, ze względu na stosunkowo długie, ciemne i zimne zimy, publicznie dostępne pomieszczenia wewnętrzne odgrywają ważną rolę, jako miejsca, gdzie ludzie mogą się gromadzić. Budynki publiczne, jak szkoły i biblioteki, jak również kościoły i kaplice, oferują przestrzenie, które są otwarte dla wszystkich. Traktowanie szkół, bibliotek i kościołów, jako miejsc gdzie mogą gromadzić się i podejmować wspólne działania, jest głęboko zakorzenione w fińskiej tradycji. Tego rodzaju budynki służą jako platforma dla różnorodnych działań inicjowanych przez obywateli, ułatwiając w ten sposób wymianę pomysłów poprzez współpracę i wspólne cieszenie się życiem. Projekt proponuje publiczne przestrzenie, w których lokalne społeczności mogą odbywać spotkania i organizować wydarzenia, i gdzie mogą zbierać się w różnych celach, zarówno codziennych działań jak i przy specjalnych okazjach. Kaplica Suvela jest częścią tej tradycji, w której architektura budynków sakralnych tworzy ramy dla wielości funkcji i miejsca dla członków społeczności, gdzie mogliby się zbierać.

Kaplica oferuje dostępną i przyjazną przestrzeń o ludzkiej skali i zapraszającą atmosferę. Obiekt spełnia wiele funkcji, jako siedziba wielu, różnego rodzaju organizacji i dynamiczne miejsce działalności. Jest przede wszystkim miejscem spotkań zarówno parafian jak też innych grup spośród tutejszej społeczności.

Miejscowy park jest jednym z trzech głównych użytkowników budynku umożliwiającego dzieciom i rodzicom korzystanie z jego pomieszczeń na wiele sposobów. Dzieci mają tutaj zapewnioną popołudniową opiekę po szkole, jak również opiekę w ciągu dnia dla młodszych dzieci. Znajdują się tu pomieszczenia dla młodzieży a także dla różnych lokalnych klubów korzystających z nich dla swoich potrzeb. Budynek mieści także zaplecze biurowe dla pracowników parafii jak również dla pracowników socjalnych i pomocy rodzinie, wspomagających ludzi w różnych sytuacjach życiowych. Działa tu również jadłodajnia dla ubogich, która wydaje tanie posiłki. Naturalnie kaplica działa także jako miejsce gdzie odprawiane są msze, odbywają się chrzty, śluby, pogrzeby, a także koncerty.

Rozmieszczenie zróżnicowanych funkcji budynku jest rozpoznawalne w jego zewnętrznej formie. Podczas gdy wysokość budynku zmienia się znacznie, a jego najwyższą częścią jest kaplica, wszystkie funkcje zostały rozmieszczone na jednym poziomie. Budynek na rzucie w kształcie litery U tworzy wewnętrzny, kameralny dziedziniec. Dzwonnica jest osadzona w bryle głównego budynku stanowiąc domknięcie dziedzińca.

Różne funkcje budynku koncentrują się wokół wewnętrznego dziedzińca. Główne wejście znajduje się w narożniku gdzie budynek w kształcie litery U otwiera się na dziedziniec. Sala modlitw kaplicy wraz z pomieszczeniami pomocniczymi, jest umiejscowiona w północnowschodniej części budynku. Pomieszczenia pracowników parafii i biurowe, jak również dodatkowe pomieszczenia przeznaczone dla spotkań i pracy grupowej znajdują się w środkowej części opartej na kształcie U bryły. W zachodniej części budynku przewidziano pomieszczenia dla dzieci i młodzieży, oraz pomieszczenia wynajmowane miastu dla celów obsługi parku. Podczas gdy większość pomieszczeń otwiera się na dziedziniec, pomieszczenia zajmowane przez obsługę parku są zwrócone na zewnątrz, w stronę parku.

Budynek posiada konstrukcję hybrydową, zawierającą elementy drewniane jak również betonowe i stalowe. Zarówno na zewnątrz jak i we wnętrzu budynku rozmyślnie użyto materiały, które są mocne, także pod względem ich wyglądu i dotyku. Zewnętrzna powłoka budynku jest w całości pokryta miedzią aby podkreślić jedność urozmaiconej bryły budynku. Wybór miedzi na pokrycie zewnętrzne był podyktowany względami ekologicznymi. Jako trwała i przetwarzalna w recyklingu, miedź jest materiałem zrównoważonym, przyjaznym dla środowiska. W wyniku naturalnego starzenia pokrywa się z czasem piękną patyną. Materiałem użytym we wnętrzach jest miejscowy świerk. W pomieszczeniach przeznaczonych dla dzieci drewno jest obecne także na zewnętrznych daszkach, które zapewniają ochronę przed deszczem i umożliwiają dzieciom zabawy na zewnątrz nawet przy deszczowej pogodzie. Obecność drewna jest najbardziej wyraźna w sali modlitw kaplicy, której ściany są pokryte drewnianymi krawędziakami.

Kaplica Suvela jest jednym z projektów wytypowanych do Europejskiej Nagrody im. Miesa van der Rohe dla Architektury Współczesnej – 2017. Kaplica Suvela jest jednym z czterech finalistów nominowanych do nagrody Finlandia Prize in Architecture w 2016 r. Otrzymała także brązowy medal w konkursie American Architecture Prize 2016.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Parish of Espoo
Zakończenie budowy: 
2016
Country: 
Finlandia
Miejscowość: 
Espoo
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Dachy
Rodzaj budynku: 
Obiekty sakralne
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
OOPEAA Office for Peripheral Architecture

Wykonawca

Nazwa: 
Porvoon Vaskiespat Oy

Konkursy

Edycja: 
2017
Kategorie: 
Finalista

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ