Strona główna » Referencje » Hwb Dinbych, Wielozadaniowy budynek dla młodych ludzi, Denbigh, Walia
Referencje

Hwb Dinbych, Wielozadaniowy budynek dla młodych ludzi, Denbigh, Walia

Chris Hodson

Długa ściana osłonowa z wstępnie oksydowanej miedzi, oddziela od macierzystego budynku innowacyjny ośrodek przeznaczony dla młodych ludzi w Północnej Walii, który imponująco prezentuje się w miejskim otoczeniu. Więcej na ten temat powie nam Julien Denis z pracowni John McCall Architects.

Hwb Dinbych jest wielozadaniowym ośrodkiem dla młodych ludzi, obejmującym dotowane mieszkania komunalne. Jest położony na obrzeżach osiedla mieszkaniowego i zaledwie kilka metrów od zabytkowego centrum Denbigh. Ośrodek zapewnia pomieszczenia dla szkolenia zawodowego i umożliwia dostęp do doradztwa biznesowego, konsultacji i doradztwa procesie nauki – mentoringu, jak również wspomaga inne usługi dla młodych ludzi w wieku od 11 do 25 lat. Budynek mieści także sześć samodzielnych, jednoosobowych mieszkań z czynszem dostępnym finansowo dla osób w wieku 16-25 lat.

Celem tego przedsięwzięcia było stworzenie ośrodka, który będzie wspierał młodych ludzi, szczególnie zagrożonych tym, że ich sytuacja życiowa będzie kształtować się poniżej ich możliwości, oraz ograniczenie bezdomności wśród młodych. Projekt, w swoim zamierzeniu, ma być dostępny dla całej społeczności, przyciągając szeroki przekrój mieszkańców Denbigh, szczególnie młodych.

Koncepcja projektu architektonicznego, wynikająca z aspiracji zleceniodawcy, zapewnia otwartość, widoczność i dostępność z ulicy, jak również "posiadanie" ośrodka przez młodych. Budynek jest elastyczny i może odpowiadać na różne potrzeby użytkowników umożliwiając na miejscu szkolenie i usługi wspierające oraz rozwijanie kontaktów z lokalnym biznesem.

Dołożono wszelkich starań, aby zapewnić, że ekologiczne i środowiskowe oddziaływanie budynku będzie pozytywne. Budynek otrzymał za zużycie energii ocenę "doskonałą" i ogólną ocenę "bardzo dobrą" za całokształt rozwiązania. Miedź i pozostałe materiały zostały starannie dobrane pod względem ich zdolności do recyklingu i obniżonego oddziaływania na środowisko, zgodnie z "Zielonym przewodnikiem po specyfikacji".

W kategoriach kompozycji projekt definiuje dwie główne bryły: pokrytą miedzią bryła Młodzieżowego Centrum Przedsiębiorczości/College'u i bryła socjalnego budynku mieszkalnego pokrytego betonową okładziną elewacyjną. Główne wejście do kompleksu prowadzi przez przeszklone atrium łączące obydwie części poprzez podwójnej wysokości przestrzeń recepcyjną.

Przegrzewanie w okresie letnim zostało zminimalizowane przez nadwieszenie pierwszego piętra i utworzenie kolumnady wzdłuż frontu budynku. Poziom parteru, podyktowany przez wymogi ograniczenia zagrożenia powodziowego, zadecydował o tym, że w miarę jak teren obniża się, podstawa budynku wznosi się ponad poziom gruntu, wskutek czego od wschodniej części budynku widok roztacza się z pewnej wysokości ponad otoczeniem. Okładziny elewacyjne z prefabrykowanych bloczków betonowych wybrano, aby nawiązać do lokalnego kamienia i domów pokrytych tynkiem kamyczkowym. Kolumny w kształcie litery V, w kolorze patynowanej miedzi, wprowadzają radosną nutę do kompozycji.

Ściana osłonowa z wstępnie oksydowanej miedzi rozciąga się w poprzek przeszklonej ściany atrium, zapewniając ochronę przed nasłonecznieniem i obramowując widoki pobliskiego zamku. Średniowieczna architektura zamku odbija się także w wysokich oknach tej miedzianej wstęgi. Wydatny znak nad wejściem jest również wykonany z miedzi i dostrojony do głównej elewacji.

Szczególną uwagę poświęcono rytmowi miedzianych rąbków stojących, aby uniknąć sformalizowania i nadać głównej elewacji od strony ulicy wrażenie naturalności. Zostało to dodatkowo wzmocnione przez łączenia o profilu skrzynkowym na narożach budynku i po każdej stronie otworów. Łączenia takie zostały również zastosowane w tylnej elewacji, aby podkreślić położenie elementów ściany osłonowej przy dużym otworze okiennym warsztatu rzemiosła artystycznego.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Grŵp Cynefin
Zakończenie budowy: 
2014
Country: 
Wielka Brytania
Kod pocztowy: 
LL16 3RG
Miejscowość: 
Denbigh
Ulica: 
Smithfield Rd

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Fasady/rąbki
Rodzaj budynku: 
Szpitale i przychodnie
Biurowce
Hotele
Zastosowanie miedzi: 
Wstępnie oksydowana
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
John McCall Architects

Wykonawca

Nazwa: 
Varla UK

Konkursy

Edycja: 
2015

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ