Strona główna » Referencje » Hop House, Covent Garden, Londyn, Wielka Brytania
Referencje

Hop House, Covent Garden, Londyn, Wielka Brytania

Brimelow McSweeney Architects

Hop House jest rozbudową położonego w Covent Garden budynku biurowego z roku 1989 i jego adaptacją na cele mieszkalne, zawierającą 29 współczesnych mieszkań, ukończoną w sierpniu 2015 r. 

Budynek jest usytuowany na rogu zacisznych uliczek Bedfordbury i Hop Gardens, jednak wyraźnie odznacza się na tle mniejszych budynków mieszkalnych i handlowych.

Założenie architektoniczne obejmuje dwupiętrowe, racjonalnie usytuowane nadbudówki i sześć dwupoziomowych mieszkań na parterze i niskim parterze z wspólnie dostępnymi pomieszczeniami w nowoutworzonych studniach doświetlających od strony uliczki Hop Garden i od tyłu budynku. Wnętrza zostały opracowane w ścisłej współpracy z deweloperem, przedstawicielami inwestorów i projektantem wnętrz, aby stworzyć nastrój wysokiej jakości i spokoju.

Renowacja elewacji odzwierciedla zainteresowanie pracowni bMc tworzeniem odpowiednich   dla danej lokalizacji interwencji architektonicznych harmonizujących z tkanką miejską danej okolicy. Wyzwaniem dla nas było przyjęcie podejścia kosmetycznego, a przy tym ukierunkowanego na generalną zmianę wizerunku budynku, aby stworzyć nowy, atrakcyjny adres, z którym mieszkańcy będą mogli się czuć związani.

Koncepcję Hop House – "Chmielowego Domu" – opracowaliśmy we współpracy z deweloperami i przedstawicielami inwestorów. Nasze badania historii Hop Gardens prowadzą do 17-wiecznej uliczki o nazwie Flemish Hop Garden, prawdopodobnie pochodzącej od znajdującego się w tym miejscu zajazdu o podobnej nazwie. Poczynając od znamiennej cechy architektonicznej, koncepcja ta została przyjęta dla nazwy i marketingu budynku.

Ogólne podejście do detalu polegało na powściągliwej współczesnej elegancji. Klasyczne proporcje w rozmieszczeniu okien i hierarchicznym potraktowaniu poszczególnych pięter zostały zaczerpnięte z istniejących proporcji i charakterystycznych cech głównych elewacji. Główne pionowe rozcięcie ponad drzwiami wejściowymi wymagało nowej interpretacji, którą zrealizowano w postaci minimalistycznych narożnych okien wykuszowych i szklanego daszku z motywem chmielu nad wejściem.

Relief przedstawiający motyw chmielu pod łagodnym łukiem okapem dachu został wykonany z lekkich, profilowanych paneli, wycinanych laserowo z materiału zawierającego 96% mineralnego granulatu z recyklingu.

Istniejący mur z płowożółtej cegły został podbarwiony w trzech odcieniach, aby nadać mu więcej głębi w nawiązaniu do bardziej zabytkowego sąsiedztwa.

Nowy kamień portlandzki ułożony na parterze otrzymał oprawę w postaci otoczenia wyrafinowanych okien i smukłych metalowych żeber pokrytych brązem, które powtórzone na wyższych kondygnacjach stanowią element rozpoznawczy elewacji. Detale w postaci żeber, powlekanego brązem metalu i daszku, pojawiają się ponownie na nowych elewacjach nadbudówki i harmonijnie dopełniają wygląd Hop House.

Budynek, z nazwą przywołującą uprawiany niegdyś tutaj chmiel, oraz jego lokalizacja zachowują – podobnie jak większość otaczającego Covent Garden – aurę niemal wiejskiego uroku. Covent Garden posiada społeczność o silnym poczuciu wspólnoty mieszkańców, troszczących się z pasją o tkankę, historię, a także o zrównoważoną przyszłość tego miejsca. 

Share: 

Budynek

Zakończenie budowy: 
2016
Country: 
Wielka Brytania
Kod pocztowy: 
WC2N
Miejscowość: 
London
Ulica: 
Bedfordbury
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Okna
Rodzaj budynku: 
Budynki mieszkalne
Zastosowanie miedzi: 
Brąz
Obiekt: 
Modernizacja

Architekt

Name, office: 
Brimelow McSweeney Architects

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ