Strona główna » Referencje » The Hive ("Ul") Worcester, Wielka Brytania
Referencje

The Hive ("Ul") Worcester, Wielka Brytania

Nick Hodges, Envelope Package Architect for Feilden Clegg Bradley Studios

The Hive, czyli "Ul", nowo otwarta Biblioteka i Centrum Historyczne w Worcester, niewątpliwie robi wrażenie. Będąc punktem orientacyjnym dla wiedzy i edukacji stanowi kluczowy elementem nadrzecznego frontonu Worcester, doskonale widoczny ze wznoszących się terenów od strony południowej i zachodniej. Wymowa jego wyjątkowej formy zewnętrznej rezonuje ze skalą i teksturą lokalizacji: linia dachu odzwierciedla kontur widocznych na zachodzie wzgórz Malvern Hills i przywołuje piece do wypalania w zakładach porcelany Royal Worcester, które wraz z katedrą dominowały kiedyś linię dachów miasta. Ikoniczne "kominy", doprowadzające naturalne światło i wentylację do samego serca kondygnacji, mają fundamentalne znaczenie zarówno dla wnętrza budynku jak i dla jego zewnętrznego wyglądu.

The Hive ("Ul") ewoluował od przełomowego partnerstwa do stworzenia w pełni zintegrowanej biblioteki publicznej i uniwersyteckiej będącej całkowicie nowym w Wielkiej Brytanii, a w skali międzynarodowej dalece innowacyjnym, rozwiązaniem. Budynek zawiera również archiwa hrabstwa i archiwum państwowe, lokalne centrum historii, służby archeologiczne hrabstwa i wielodyscyplinarne centrum obsługi klienta. The Hive ("Ul") jest także kulturalnym, edukacyjnym i informacyjnym centrum doskonałości, promującym kształcenie ustawiczne, które służy integracji społecznej i podnoszeniu aspiracji, w najszerszym znaczeniu tego słowa, całej społeczności bez względu na wiek, pochodzenie lub zdolności.

Odzwierciedlenie lokalnych materiałów
Pokrycie elewacyjne gontami ze złocistego stopu miedzi odzwierciedla bogatą paletę kolorów i materiałów charakteryzujących centrum miasta – czerwień i złoto cegły, terrakotę i kamień zdobione pozłacanym filigranem, a także dachówki zdobione techniką enkaustyczną. Język litych ścian i perforowanych otworów elewacji sięga również do regionalnej architektury: zrównoważenie pełnej bryły i pustej przestrzeni służy zoptymalizowaniu światła, powietrza i widoku przy jednoczesnym staraniu, aby uniknąć przegrzewania i silnego odblasku oraz potrzeby nadmiernego stosowania systemów mechanicznych dla utrzymania komfortowego środowiska w budynku.

Wymowa formy dachu, z szeregiem jego nieregularnych stożków, została zaprojektowana w taki sposób, aby zmniejszyć skalę nowego publicznego budynku i lepiej powiązać go z delikatną strukturą zabytkowego miasta. Charakterystyczne stożki dachu są wykonane z laminowanych płyt z pełnego drewna, które spinają rygle okapowe z wieńcem na szczycie każdego stożka. Cokół, którego wysokość zmienia się na obwodzie budynku, jest pokryty piaskowcem Forest Pennant, aby współgrał z przestrzenią publiczną: smugi w kolorze ochry są echem złotego pokrycia elewacji.

Zloty płaszcz
Wybór stopu miedzi pozwolił na użycie tego samego materiału na pokrycie dachu i elewacji i stworzenie "złotego płaszcza", który spowija całą formę. Wymiary dobranych płyt 600x600mm i niewielkie przesunięcie w ich ułożeniu, sprawiają wrażenie pancerza z łusek. W swojej wymowie architektonicznej gonty ze stopu miedzi są "cienkie"; ich głębokość 25mm uwidocznia się w ościeżach okien i podbiciu okapu, pozostała głębokość do oszklenia jest wykończona anodowanym na ciemny kolor aluminium, dopasowanym do ścian osłonowych elewacji.

Gonty nie są ułożone ściśle w jednej warstwie lecz intencjonalnie się nakładają, aby wprowadzić naturalny element zmienności, co pozwala na większą dowolność układania w okolicy otworów budynku. Uważaliśmy, że gdyby ułożenie było bardziej ścisłe to małe, przycinane fragmenty przy otworach bardzie rzucałyby się w oczy. Obliczono, że nadmiar materiału wynosi około 1% i uznano, że biorąc pod uwagę łatwość prac montażowych na budowie, rozwiązanie takie jest akceptowalne. Za bardziej decydujące uznano żeby pokrycie miedzią licowało począwszy od ścian do stożków dachu dając w ten sposób wrażenie ciągłości.

Detal architektoniczny i obróbki gontów ze stopu miedzi
Wymowa metalowej "tkaniny" została uzyskana przez obróbki materiału na narożach, okapach i parapetach zewnętrznych. Elementem krytycznym dla ekspresji materiału było zapewnienie ciągłego wyglądu bez spoin i takie łączenie poziomych elementów złotego pokrycia żeby uniknąć zakłócenia wzoru ułożenia gontów. Zespół projektantów był wspomagany przez doskonałych instalatorów miedzi, którzy wykonali szereg próbnych połączeń kluczowych detali (niektóre z nich pokazano tutaj) w celu ich przedyskutowania i zbadania przed rozpoczęciem prac na budowie.

W miarę postępu prac instalacyjnych na budowie, instalatorzy rozpoznawali potencjalne trudności, szczególnie dotyczące łączenia rynien, z wystarczającym wyprzedzeniem tak, aby zespół projektantów mógł wypracować praktyczne rozwiązania na budowie. Rozmowy takie były poparte szkicami i formalnymi rysunkami oraz, w razie potrzeby, próbami. Jakość powłoki ze stopu miedzi, będącej częścią wykończenia całego budynku, jest świadectwem jak dobrze układała się współpraca zespołów projektantów i instalatorów.

Przy blisko 12 000m2 powierzchni już sama ilość tak niezwykłego materiału wystarczyłaby, żeby uzyskać wyróżniający się efekt, natomiast przez dopracowanie szczegółów wspólnie z oddanym pracy i wysokokwalifikowanym instalatorem uzyskano niezwykle charakterystyczne i wyróżniające się pokrycie. Wyrazisty materiał stał się jeszcze piękniejszy i bardziej wyrafinowany   subtelność złotego płaszcza uwidacznia się w jego starannym zszyciu.

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Worcestershire County Council and the University of Worcester
Zakończenie budowy: 
2012
Country: 
Wielka Brytania
Kod pocztowy: 
WR1 3PB
Miejscowość: 
Worcester
Ulica: 
The Butts

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Fasada/gonty
Dachy
Rodzaj budynku: 
Obiekty kulturalne.
Obiekty edukacyjne
Zastosowanie miedzi: 
Imitacja złota (stop Cu-Al)
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Feilden Clegg Bradley Studios

Wykonawca

Nazwa: 
Norman and Underwood
Adres: 
Copper Product: TECU® Gold

Konkursy

Edycja: 
2013

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ