Strona główna » Referencje » Hangar dla łodzi nad jeziorem Millstätter, Seeboden, Austria
Referencje

Hangar dla łodzi nad jeziorem Millstätter, Seeboden, Austria

ECI

Hangar dla łodzi został zbudowany, jako odosobniony budynek nad brzegiem jeziora Millstätter, po stronie miejscowości Seeboden w Karyntii. Budynek jest umiejscowiony na brzegu jeziora u samego podnóża urwistego stoku, ponad którym znajdują się pozostałe budynki tego kompleksu. Ze względu na położenie budynków ponad poziomem jeziora roztacza się a nich rozległy widok na południe i zachód. 

Szczególny charakter tej lokalizacji postawił skomplikowane pod względem technicznym i budowlanym wyzwanie. Budynek, łącznie z przyziemiem, został wsparty na 10-metrowych palach zagłębionych w gruncie. Ze względu na lokalne przepisy dotyczące ochrony przyrody i prawo wodne należało podjąć szereg środków zapobiegających oddziaływaniu budowy i gotowego budynku na grunt i jezioro.

Wymagania narzucone przez lokalizację wyznaczyły zasadniczą decyzję dotyczącą projektu budynku. Bryła budynku jest podzielona na dwa odrębne segmenty: część ponad wodą i część nad gruntem. Linia brzegowa jest zaznaczona przez dwa odmienne materiały użyte w elewacjach tych dwóch sekcji. Założenia projektowe postulowały budynek, którego wygląd będzie częścią przyrody – wyrastający na brzegu jeziora jak zarośla trzciny i zmieniający swój wygląd wraz porami roku.

Drewno zostało użyte w tych elementach budynku, które są wysunięte ponad wodę natomiast w części budynku położonej nad gruntem zastosowano miedź. Wybrane materiały – nieimpregnowany modrzew syberyjski i panele z naturalnej miedzi, podlegają naturalnemu procesowi przebarwiania pod wpływem czynników atmosferycznych, który spowoduje, że wygląd budynku będzie się zmieniał z upływem czasu aż drewno stanie się zupełnie szare a miedziane panele całkowicie pokryją się charakterystyczną zieloną patyną.

Jeden z kluczowych elementów projektu jest ukryty w drewnie w zachodniej elewacji. Lokalne władze nie zezwoliły na zbudowanie kładki dla pieszych/kei, chociaż taka istniała tutaj w przeszłości. W rezultacie projektanci opracowali rozwiązanie, które umożliwia jej złożenie i ukrycie w elewacji. Unikalność rozwiązania składanych elementów polega na tym, że w przeciwieństwie do dostępnych elementów, mogą one utworzyć ciągłą, nieprzerwaną poziomą powierzchnię. W położeniu rozłożonym elementy te tworzą kładkę dla pieszych/keję przy elewacji zachodniej. Na poziomie parteru północnej elewacji zapewniają one dostęp do miejsc dla cumowania trzech łodzi, a na górnej kondygnacji tworzą platformę ponad jeziorem. Składane pomosty wprowadzają ponadto element zmienności do wyglądu budynku.

Przestrzenny podział budynku ściśle odzwierciedla zarówno funkcjonalne jak i związane z komfortem aspekty projektu. Na poziomie parteru usytuowane są trzy stanowiska do cumowania łodzi (po jednym dla łodzi motorowej, wiosłowej i żaglowej) oraz miejsce dla wypoczynku i wellness. Pomieszczenia w tej części obejmują saunę i łaźnię parową jak również szatnię i wiążą się z przestrzenią zewnętrzną i z jeziorem. Natomiast górne piętro, oddzielone termicznie, mieści pokoje solarium, masażu i salę fitness, jak również małą kuchenkę gdzie można przyrządzić herbatę. Ciąg pomieszczeń dopełnia obszerny taras, na którym uprawiane rośliny mieszają się z zaroślami trzciny na brzegu jeziora. Te trzy poziomy są skomunikowane otwartą klatką schodową, która tworzy symboliczne połączenie między błękitem wody i nieba.

Projekt nowego budynku i architektura zieleni czytelnie nawiązują do istniejących budynków, jednakże bez naśladownictwa lub powtórzeń. W ten sposób, ten nowoczesny stylistycznie budynek stanowi współczesne dopełnienie architektonicznego założenia sprzed kilku dziesięcioleci.

Share: 

Budynek

Zakończenie budowy: 
2012
Country: 
Austria
Kod pocztowy: 
9871
Miejscowość: 
Seeboden
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Rodzaj budynku: 
Inne
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna

Architekt

Name, office: 
MHM architects
Address & description: 
Zeltgasse 1A-1080 Wien  
Opis: 

 

 

 

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ