Strona główna » Referencje » Hala sportowa szkoły podstawowej w Oppenheim, Niemcy
Referencje

Hala sportowa szkoły podstawowej w Oppenheim, Niemcy

Architekturbüro W. Schuppach

Hala sportowa szkoły podstawowej "Am Gautor" w Oppenheim została zbudowana w roku 1987 w pobliżu budynku szkoły, w miejscu dawnej fosy zabytkowego miasta i graniczy z Kulturkeller ("Piwnicą Kulturalną") miasta Oppenheim (działka jest położona w strefie zabytkowej Altstadt Oppenheim)

Jednonawowa hala jest wykorzystywana przez szkołę podstawową i lokalne stowarzyszenia, głównie w celach działalności sportowej.

Z powodu pęknięć w drewnianej konstrukcji, wytrzymałość konstrukcji dachowej została zakwestionowana i konieczna była jej wymiana.

W celu ustabilizowania budynku i poprawy bezpieczeństwa sejsmicznego dodano nowe pomieszczenie techniczne. Wszystkie elementy wymagające wymiany zostały zaprojektowane zgodnie z aktualnymi normami energetycznymi. Nierozwiązane dotąd problemy funkcjonalne takie, jak brak przewodów kominowych, niewystarczająca wentylacja grawitacyjna, brak widoczności z budynku na zewnątrz, wymagały przeprojektowania i wprowadzenia zmian w dokumentacji technicznej. Profil hali jest stosunkowo płaski i ledwo widoczny na tle konturu budynków miasta. Stary czterospadowy dach o małym nachyleniu, kryty czerwoną dachówką nie pasował optycznie do wysokości budynku i został całkowicie przemyślany na nowo.

Rozległa zielona powierzchnia nowego dachu koresponduje z naturalnymi terenami winnic i grupkami budynków na stoku.

Nowa elewacja wejściowa, zwrócona w stronę budynku szkoły i pokryta miedzianymi rombami, będzie bardziej zauważalna niż stara, gdyż w miejsce poprzednich bardzo głębokich okapów dachu powstała ściana szczytowa. Usprawniono tym samym połączenie hali sportowej ze ścianami podpiwniczenia teatru.

Wysunięta ponad krawędź dachu wieżyczka zapewnia wymagane naturalne oświetlenie, wentylację i oddymianie hali. Dzięki temu uniknięto typowych dla hal sportowych kopuł i świetlików dachowych. 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Verbandsgemeine Nierstein-Oppenheim
Zakończenie budowy: 
2014
Country: 
Niemcy
Miejscowość: 
Oppenheim
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Fasada/gonty
Rodzaj budynku: 
Obiekty sportowe
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Modernizacja

Architekt

Name, office: 
Architekturbüro W. Schuppach
Address & description: 
Ludwigsstr. 6, 55116 Mainz

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ