Strona główna » Referencje » Hala do piłki ręcznej Copper Box, Londyn, Wielka Brytania
Referencje

Hala do piłki ręcznej Copper Box, Londyn, Wielka Brytania

Make Architects

Hala Copper Box, zaprojektowana przez pracownię architektoniczną Make Architect w sposób prosty i nie naruszający równowagi ekologicznej, jest jednym z czterech stałych obiektów sportowych w londyńskim Parku Olimpijskim i trzecią co do wielkości halą sportowo-widowiskową w Londynie. Zbudowana z myślą o przystosowalności, hala Copper Box nie tylko była areną zawodów w różnych dyscyplinach sportu podczas Igrzysk Olimpijskich 2012, ale funkcjonuje obecnie jako obiekt rekreacyjno-treningowy obejmując szeroką gamę działalności od lokalnych imprez sportowych po większe zawody, koncerty i wystawy.

Kluczową właściwością budynku jest pokrycie 3000m2 powierzchni budynku miedzią o zawartości 65% materiału pochodzącego z recyklingu. Istotne jest, że materiał ten jest finansowo dostępny i nie ulega korozji atmosferycznej a z upływem czasu będzie się patynował i nie wymaga czyszczenia lub konserwacji. W dachu umieszczono 88 rur świetlnych, wprowadzających światło dzienne do wnętrza obiektu, z zamiarem osiągnięcia rocznych oszczędności energii sięgających 40%.

Elastyczny system wysuwanych sektorów z miejscami siedzącymi pozwala na zmianę konfiguracji wnętrza hali w przypadku imprez wymagających pojemności widowni do 6000 miejsc; system jest uruchamiany elektronicznie umożliwiając szybką i łatwą zmianę konfiguracji. Konstrukcja hali formę prostej struktury przestrzennej, która w żywym, wielobarwnym wnętrzu mieści boisko do gier zespołowych o powierzchni 2750m2. Wszyscy odwiedzający, także niepełnosprawni, wchodzą do hali na poziomie przeszklonego holu, który otacza budynek umożliwiając oglądanie tego, co dzieje się wewnątrz, oraz oświetla obiekt w nocy.

Budynek otrzymał w klasyfikacji BREEAM ocenę "doskonały", ma niezwykle niskie zużycie energii i został zaprojektowany na optymalną trwałość.

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Olympic Delivery Authority/London Legacy Development Corporation
Zakończenie budowy: 
2011
Country: 
Wielka Brytania
Miejscowość: 
London

Kategorie

Zastosowanie: 
Pasada/pasy
Rodzaj budynku: 
Obiekty sportowe
Zastosowanie miedzi: 
Wstępnie oksydowana
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Make Architects
Address & description: 
55 Whitfield StreetLondonW1T 4AH

Konkursy

Edycja: 
2013
Załącznik: 

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ