Strona główna » Referencje » Granary building, Londyn, UK
Referencje

Granary building, Londyn, UK

9 pics
5 pics
Pollard Thomas Edwards Architects & Chris Hodson

Opisywany projekt pokazuje, jak tworzy się nowe życie w starych budynkach i jak przystosowuje się je do wymagań funkcjonalnych XXI wieku, jednocześnie szanując i sławiąc ich historyczną integralność. Nowa przybudówka w okładzinie elewacyjnej z brązu jest jednocześnie wyrazem mocno skonkretyzowanej wizji i subtelną interwencją, podczas gdy całość budowli tworzy harmonijne zespolenie nowego ze starym.

 

Znajdujący się na liście lokalnych obiektów chronionych spichlerz przy Abbey Road, w obrębie chronionego terenu
nadrzecznego Roding Valley we wschodnim Londynie, długo stał zaniedbany i niewykorzystany, w efekcie czego wymagał kompleksowej renowacji, aby znów stać się obiektem w pełni funkcjonalnym. W roku 2009, zatwierdzono do realizacji projekt autorstwa pracowni Schmidt Hammer Lassen (SHL) obejmujący utworzenie nowego centrum branży kreatywnych (Creative Industries Quarter) w budynkach byłego spichlerza i słodowni.

Subtelne muśnięcie nowości

Pracownia Pollard Thomas Edwards architects (PTEa) została w późniejszym czasie wyznaczona do poszerzenia
koncepcji autorstwa pracowni SHL z założeniem zoptymalizowania zagospodarowania przestrzeni, tak w nowych, jak i w starych budynkach, jednocześnie zachowując oryginalny charakter i nawiązania historyczne obiektów. Mimo, iż
zrekonstruowanie i odnowienie oryginalnej konstrukcji wymagało znacznych nakładów pracy, w możliwym stopniu stosowano zasadę delikatnej i wrażliwej na spuściznę przeszłości renowacji – tam gdzie było to możliwe, dotyk nowości miał być w założeniu możliwie subtelny. Odnowiony spichlerz, wraz z jego nową dobudówką lśniącą okładziną z brązu, stanie się siedzibą firmy deweloperskiej i wykonawczej Rooff, lecz da także przestrzeń do rozwoju innym kreatywnym, komercyjnym użytkownikom.
Firma Rooff zdecydowała się wykorzystać zrównoważone metody budowlane, zapewniając tym samym najwyższą jakość przestrzeni roboczej w rozsądnej cenie.

Rozplanowanie i kształt nowej dobudówki zostały opracowane w duchu poszanowania formy oryginalnego budynku i w inspiracji wyrazistą formą dwuspadowego dachu. Oryginał został funkcjonalnie podniesiony o szczebel wyżej poprzez zastosowanie nowych materiałów, szczególnie paneli z brązu. Wejście główne otwiera się bezpośrednio na nową, zaaranżowaną w pionie przestrzeń komunikacyjną pomiędzy dwoma skrzydłami, precyzyjnie osadzoną wewnątrz
oryginalnej tkanki starego budynku, uzupełniając jego historyczną formę dzięki nowoczesnym materiałom, barwom i oświetleniu. Owo centrum stało się nowym i dynamicznym sercem budynku, tętniącym życiem dzięki otwarciu go na gości z zewnątrz. Nowe pomieszczenia zostały połączone z częścią istniejącą ciągiem komunikacyjnym w
postaci zawieszonego pomostu.

Katalizator odnowy

Ukończenie renowacji spichlerza oraz wzniesienie zachwycającej nowej przybudówki w okładzinie elewacyjnej wykonanej z brązu stanowi pierwszy etap realizacji długofalowych celów renowacyjnych dla nadrzecznej pierzei Roding, postrzegany w znacznym stopniu jako niezwykle istotny katalizator dalszej odnowy tych terenów. Inwestycję
tę uważa się za wzór najwyższej jakości designu i technik konserwacyjnych zamkniętych w jednym projekcie i dzięki tym właśnie cechom została ona nagrodzona w kategorii obiektów komercyjnych w ramach konkursu World Architecture News Awards 2011.

 

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Rooff Ltd, Londyn
Zakończenie budowy: 
2011
Country: 
Wielka Brytania
Kod pocztowy: 
IG11 7BT
Miejscowość: 
Barking
Ulica: 
Abbey Road
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Dachy
Rodzaj budynku: 
Biurowce
Zastosowanie miedzi: 
Brąz
Obiekt: 
Modernizacja

Architekt

Name, office: 
Schmidt Hammer Lassen / Pollard Thomas Edwards Architects, London

Wykonawca

Nazwa: 
Roles Broderick Roofing Ltd.

Konkursy

Edycja: 
2013

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ