Strona główna » Referencje » Gondola w Conkwell, Bath, Wielka Brytania
Referencje

Gondola w Conkwell, Bath, Wielka Brytania

Matt Vaudin, Stonewood Design

Założeniem projektu gondoli było przystosowanie niewielkiej i nie rzucającej się w oczy przestrzeni dla mieszkańców Myrtle Cottage w niewielkiej, leśnej osadzie Conkwell na peryferiach Bath, którą niegdyś zamieszkiwali głównie pracownicy pobliskich kamieniołomów.

Gondola pełni funkcję miejsca do pracy, szycia, grania na gitarze, spoczynku, lecz także kryjówki pozwalającej obserwować dziką przyrodę otaczającego budynek lasu.

Na początku procesu projektowania najważniejszym kryterium uwzględnianym w dążeniu do osiągnięcia wyznaczonego celu było stworzenie konstrukcji płynnie i harmonicznie wpisującej się w naturalne formy i zróżnicowane poziomy ogrodu, a tym samym wykreowanie elementu architektonicznego w mniejszym stopniu należącego do sfery zabudowy, a w większym do krajobrazu.

Architekt i klient omówili poszczególne koncepcje, takie jak choćby wywołanie efektu „aha”, czyli stworzenie ukrytej granicy ogrodu, czy też naturalnych form schronienia na dostępnym terenie.

Dach pokryty bujną roślinnością niknie wśród otaczającej budynek flory. Ściany stają się kamiennymi murami ogrodu, dostosowując się kształtem się do falującej struktury poszczególnych poziomów gruntu.

Okna umieszczone zostały w kluczowych punktach; wszystko po to, by spotęgować wrażenia wizualne osoby wyglądającej przez nie. Niektóre widoki wpisują się w utworzone w ten sposób ramy, jak na przykład poszczególne egzemplarze drzew czy też budynek Muzeum Historii Amerykańskiej znajdujący się po drugiej stronie doliny. Gondola posiada okładzinę zewnętrzną wykonaną z miedzi wstępnie patynowanej, co pozwala jej jeszcze lepiej zlać się z naturalną kolorystyką krajobrazu.

We wnętrzu, elementy wyposażenia, takie jak meble, pokryte są wizualnie delikatnymi, ręcznie obrabianymi materiałami. Dla przykładu, ściana pełniąca funkcję schowka pokryta dębową boazerią zintegrowana jest z sofą, palnikiem na drewno czy szafkami.

Za dębową ścianą znajduje się łazienka wyłożona blachą miedzianą, wyposażona w wykonane na zamówienie, betonowe urządzenia sanitarne.

Na powierzchnie wewnętrzne gondoli padają delikatnie promienie światła pochodzącego z lasu, przedostając się do wnętrza przez dyskretnie zabudowane świetliki. Stanowią one również obramowania widoków drzew rozpościerających się ponad budynkiem.

Projekt ukończono na wiosnę 2014 roku i został on bardzo dobrze przyjęty przez lokalną chmarę jeleni, które obserwować można odtąd błąkające się zarówno w pobliżu, jak i ponad konstrukcją gondoli, co zinterpretować można jako wyraz uznania dla przyjętej koncepcji architektonicznej.

Share: 

Budynek

Zakończenie budowy: 
2014
Country: 
Wielka Brytania

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Wnętrze
Rodzaj budynku: 
Budynki mieszkalne
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Wstępnie oksydowana
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Stonewood Design
Address & description: 
The Stonewood Office West Yatton Lane Castle Combe Wiltshire SN14 7EY

Konkursy

Edycja: 
2015

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ