Strona główna » Referencje » Gmach Sądu w Wenecji, Włochy
Referencje

Gmach Sądu w Wenecji, Włochy

C + S Architects

Projekt ten, wykonany przez C+S Architects, zwyciężył w międzynarodowym konkursie architektonicznym. Nowy budynek wpasowuje się w złożony system urbanistyczny Wenecji i jest zwrócony w stronę placu Piazzale Roma, który umożliwia wjazd samochodem do śródmieścia Wenecji. Jednocześnie jest on częścią infrastruktury obejmującej 19-wieczną fabrykę wyrobów tytoniowych (Ex-Manifattura Tabacchi), która po rewitalizacji mieści teraz systemy techniczne budynku

Wymiary budynku zostały dostosowane do dużej wolnej przestrzeni Piazzale Roma, na przeciwko mostu Santiago Calatrava. Ogromna, pięciokondygnacyjna bryła budynku, oświetlonego – podobnie jak reszta postindustrialnych budynków w tym obszarze   świetlikami dachowymi, pełni funkcję "bramy wjazdowej" do miasta.

Pionowa przestrzeń wewnętrzna, ogólnie dostępna w ciągu dnia, będzie mieściła na kondygnacji parterowej usługi handlowe przywracając w ten sposób mieszkańcom dużą przestrzeń publiczną. Posłuży ona również jako wejście do ciągu przestrzeni publicznych, które zostaną odzyskane w wyniku przyszłej renowacji istniejących budynków.

Nowa bryła posiada prosty, archetypowy, zwięzły kształt, który jest wynikiem wykorzystania typologii weneckich budynków przemysłowych i połączenia z dużym parkingiem.

Pięciometrowej długości nadwieszenie nad placem Piazzale Roma stanowi element wejścia: duże zacienienie w nowym układzie urbanistycznym przyciąga ludzi w ciągu komunikacji poziomej, a w ciągu komunikacji pionowej doprowadza ich jednobiegowymi schodami lub windami do wszystkich poziomów.

Jednobiegowe schody zostały zaprojektowane równolegle do elewacji zwróconej w stronę budynku parkingu San Marco, dzięki czemu w elewacji można było umieścić małe okna przerywające w ten sposób ciągłość elewacji i wpuszczające naturalne światło do wnętrza.

Materiałem użytym na wykonanie pokrycia budynku jest wstępnie oksydowana miedź. Miedź jest w Wenecji materiałem, którym pokryte są dachy wszystkich budynków instytucjonalnych – świeckich i sakralnych. W tym projekcie materiał i forma są metaforą, która symbolizuje instytucję: okazały budynek wymiaru sprawiedliwości zaprasza obywateli do rozświetlonego wnętrza.

Dla architektów materiał i światło są tworzywem, z którym pracują: koncepcja oddzielenia materiału od powierzchni i ożywienia go światłem pozwala, poczynając od oksydacji miedzi, pozostawić resztę czasowi. Posłużenie się koncepcją "czasu" jest w Wenecji archetypem.

 

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Comune di Venezia
Zakończenie budowy: 
2012
Country: 
Włochy
Kod pocztowy: 
30135
Miejscowość: 
Venezia
Ulica: 
Santa Croce 430
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Dachy
Rodzaj budynku: 
Biurowce
Zastosowanie miedzi: 
Wstępnie oksydowana
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
C + S
Address & description: 
C + SPiazza San Leonardo 1531100 Treviso

Konkursy

Edycja: 
2013
Kategorie: 
Finalista

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ