Strona główna » Referencje » Garden Museum, Londyn, Wielka Brytania
Referencje

Garden Museum, Londyn, Wielka Brytania

Pokryta brązem rozbudowa muzeum w jednym z historycznie najważniejszych i stawiających szczególne wyzwania miejsc w Londynie, promieniuje ponadczasową jakością – pomimo użycia nowoczesnych, lekkich technik budowy. Architekci z pracowni Dow Jones Architects omawiają swój projekt.

Muzeum Historii Ogrodów jest zwrócone w stronę Tamizy i położonego na przeciwległym brzegu Parlamentu i przylega do Pałacu Lambeth, będącego od 800 lat londyńską rezydencją Arcybiskupa Canterbury, zwierzchnika kościoła anglikańskiego. Muzeum mieści się w zabytkowym, zdesakralizowanym kościele St. Mary w Lambeth i rozsławia historię, kulturę i projektowanie ogrodów.

Pierwszy etap naszej pracy w 2008 r. obejmował dwupoziomową galerię wewnątrz kościoła, stworzenie nowych galerii, sali edukacyjnej i magazynu, oraz wzmocnienie nawy głównej jako przestrzeni dla wydarzeń. Umożliwiło to muzeum rozwinięcie wielu różnorodnych wydarzeń oraz działań o charakterze edukacyjnym i w pierwszym roku wytworzyło 400% wzrost liczby zwiedzających.

WYRAZISTA OBECNOŚĆ W MIEŚCIE

W drugim etapie, który zwyciężył w konkursie w 2013 r., nastąpiła rozbudowa muzeum, zarówno wewnątrz istniejącego budynku jak też w obrębie dziedzińca. Muzeum, mieszczące się w budynku kościoła, często było mylnie uważane za część sąsiadującego Pałacu Lambeth. Nasz nowy budynek wprowadza bardzo potrzebną, wyrazistą obecność w mieście – grupę pokrytych brązem pawilonów o drewnianej konstrukcji szkieletowej, zwróconych frontem do ulicy.

Pawilony , połączone przeszklonym krużgankiem opasującym nowy ogród zaprojektowany przez Dana Pearsona, zapewniają pomieszczenia dla nauki i działalności lokalnej społeczności oraz kawiarni. Biura, warsztaty i inne pomieszczenia pomocnicze wypełniają przestrzeń pomiędzy kościołem a otaczającym ogród murem. Działka prezentowała liczne wyzwania, w tym chronione drzewa, zabytkowe groby i widoki na Pałac Lambeth, jak również 36 000 ciał pochowanych na starym cmentarzu. Naszym rozwiązaniem jest lekka, pokryta brązem konstrukcja, posadowiona na 300 mm betonowej płycie fundamentowej.

INDYWIDUALNIE WYKONANE GONTY

Pawilony są pokryte wykonanymi indywidualnie gontami z brązu, układanymi tak, aby odzwierciedlały przypominającą łuski korę otaczających platanów. Platany zostały sprowadzone do Wlk. Brytanii przez królewskiego kolekcjonera roślin Johna Tradescant’a, który jest pochowany na tutejszym przykościelnym cmentarzu i dał początek temu muzeum.

W celu zbadania różnych opcji materiału okładzinowego: brązu, mosiądzu i wstępnie oksydowanej miedzi, została zbudowana makieta elewacji naturalnej wielkości. Ostatecznie został wybrany brąz, gdyż pod wpływem czynników atmosferycznych będzie on zmieniał kolor od lśniącej miedzi do ziemistego, czekoladowego brązu. Taki kolor spowoduje, że budynek nie będzie wysuwać się na pierwszy plan na cmentarzu, pozwalając silniej wyeksponować obecność ogrodu i kościoła. Niektóre płaskie dachy są również pokryte brązem, obok obsadzonych roślinnością „zielonych dachów”.

Gonty z brązu, o wymiarach 950 x 450mm są ułożone naprzemiennie i rozsunięte w poziomie o 150 mm; posiadają ukryte mocowania i są zagięte na krawędziach celem usztywnienia. Gonty były formowane na miejscu i są mocowane do odpornej sklejki szkutniczej oddzielonej folią paroprzepuszczalną. Za nią znajduje się 50mm przestrzeń wentylacyjna, oddzielona listwowaniem od kolejnej warstwy sklejki szkutniczej, mocowanej do izolowanej drewnianej ramy budynku. Gonty z brązu zostały także zastosowane w niektórych miejscach wewnątrz budynku.

Gonty ściśle spowijają elewację, stykając się z oknami i z konstrukcją ciepłego dachu tworzą wyrazisty kontur budynku. Wywietrzniki wentylacji wyciągowej są zintegrowane z gontami okładziny elewacyjnej za pomocą wykonanych na zamówienie deflektorów z brązu, wyprowadzonych na zewnątrz ściany.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Garden Museum
Zakończenie budowy: 
2017
Country: 
Wielka Brytania
Kod pocztowy: 
SE1 7LB
Miejscowość: 
London
Ulica: 
Lambeth Palace Road
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Fasada/gonty
Dach płaski
Rodzaj budynku: 
Obiekty sakralne
Obiekty kulturalne.
Zastosowanie miedzi: 
Brąz
Obiekt: 
Nowość
Modernizacja

Architekt

Name, office: 
Dow Jones Architects

Wykonawca

Nazwa: 
Richardson Roofing

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ