Strona główna » Referencje » Faraday House, Elektrownia Battersea Power Station, Londyn, UK
Referencje

Faraday House, Elektrownia Battersea Power Station, Londyn, UK

Dla dojeżdżających do Londynu, podróżujących wiktoriańskimi wiaduktami, płynąca obok Tamiza stanowi ruchomą dekorację sceniczną, odsłaniającą fascynujące perspektywy miejskiej tkanki. Najnowszym uzupełnieniem tej scenerii jest Faraday House – złota błyskawica energii oznajmiająca rewitalizację ikonicznej londyńskiej elektrowni Battersea Power Station, jak objaśniają architekci z pracowni dRMM.

Faraday House to budynek mieszkalny, będący częścią pierwszego fascynującego rozdziału rewitalizacji elektrowni Battersea Power Station. Budynek usytuowany nad brzegiem Tamizy i przylegający do parku Battersea Park, zajmuje doskonałą działkę na przecięciu Tamizy i linii kolejowej północ-południe prowadzącej do dworca Victoria Station, a jego projekt jest odpowiedzią na to wyjątkowe położenie. Stanowi on zachodni skraj ogólnego planu zagospodarowania przestrzennego, zamykając dziedziniec utworzony przez przyległy szklany budynek zaprojektowany przez SimpsonHaugh & Partners, który stanowi kontrastujące tło z dramatycznymi refleksami.

MOCNA, KONTEKSTOWA ODPOWIEDŹ

Nasza współpraca z pracownią SimpsonHaugh & Partners jest wynikiem procesu współzawodnictwa, który wykazał, że dwa wzajemnie kontrastujące budynki mogą stanowić mocną odpowiedź na różne konteksty: elektrowni od wschodu i linii kolejowej od strony zachodniej. Obydwa budynki zajmują jednoczące je podium, zapewniające dostęp, usługi i publiczny fronton z lokalami handlowymi, biurami, restauracjami, siłownią i basenem, oraz ustronny zielony dziedziniec ponad nim.

Organizacyjna zasada Faraday House zrodziła się z inspiracji holenderskiego architekta Tejo Remy’ego "Nie możesz wyrzec się swojej pamięci – szuflad i prostej radości układania pudełek od zapałek". Rozmieszczenie mieszkań, przesuniętych względem siebie w rzucie poziomym i w przekroju, śledzi łagodną krzywiznę linii kolejowej. Geometria pokrytych miedzią prostopadłościanów jest najlepiej dostrzegana z pociągu wolno wjeżdżającego na dworzec Victoria Station – najpierw nieuporządkowana, niczym skalna ściana, później stopniowo odsłania racjonalne, przeszklone fasady mieszkań widziane z boku.

Budynek posiada 113 mieszkań, rozmieszczonych w grupach po trzy, wokół pięciu rdzeni na ośmiu kondygnacjach. Klatki schodowe i windy są przesunięte do elewacji, aby zapewnić mieszkańcom światło naturalne, widoki i orientację. Projekt rdzeni maksymalizuje efektywność i zapewnia po bokach dwa mieszkania z oknami wychodzącymi na dwie strony, oraz jedno mieszkanie pomiędzy nimi, z oknami wychodzącymi na jedną stronę. Rozległe widoki poprzez linię kolejową na Tamizę kontrastują z intymnością dziedzińca. Wszystkie mieszkania zaprojektowano z balkonami o pełnej szerokości, tworzącymi geometryczną ekspresję budynku.

JEDEN MATERIAŁ

Pokrycie wszystkich elewacji jednym tylko materiałem podkreśla potęgę złożonej geometrii. Złoty stop miedzi starzeje się z gracją nie tracąc swego blasku. Jest naturalnym materiałem i, podobnie jak cegła Battersea Power Station, będzie się zmieniał z upływem czasu. Cały budynek, wraz z wnękami i spodnimi powierzchniami elementów elewacji, został pokryty tym materiałem łączonym na rąbek stojący, tak więc stop miedzi spowija bryły bez skomplikowanych obróbek i nie zakłócając wzrokowej ciągłości. Panele elewacyjne, ręcznie formowane na miejscu z dużych kręgów, kontrastują ze szkłem sąsiedniego budynku.

Ręczny proces formowania i naturalny materiał nadają budynkowi Faraday House stonowany wygląd, podczas gdy wykończone lśniącym stopem miedzi formy trafnie nawiązują do "klatki Faradaya" – uczonego na cześć, którego budynek został nazwany i bez którego odkryć z lat 1830-ych, nie mogłyby powstać i działać elektrownie, jak Battersea.

ODPORNOŚĆ NA DZIAŁANIE OGNIA

Zgonie z normą EN 13501-1 miedź i stopy miedzi są zaliczone do klasy A1, (materiał niepalny), co jest najwyższym stopniem w klasyfikacji i jako takie, przy zachowaniu odpowiednich wymagań budowy, mogą być stosowane w elewacjach wysokich budynków.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Battersea Power Station Development Company
Zakończenie budowy: 
2017
Country: 
Wielka Brytania
Kod pocztowy: 
SW11 8EZ
Miejscowość: 
London
Ulica: 
Circus Road West, Battersea Power Station
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Rodzaj budynku: 
Budynki mieszkalne
Zastosowanie miedzi: 
Imitacja złota (stop Cu-Al)
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
dRMM
Address & description: 
Magdalen House 136-148 Tooley Street London

Wykonawca

Nazwa: 
Prater Ltd

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ