Strona główna » Referencje » Experimentarium – Spiralna klatka schodowa, Kopenhaga, Dania
Referencje

Experimentarium – Spiralna klatka schodowa, Kopenhaga, Dania

CEBRA

Otwarcie nowego budynku Experimentarium w Hellerup, dzielnicy Kopenhagi, daje odwiedzającym doświadczenie całkowicie nowej oprawy architektonicznej, skupiającej uwagę na nauce i technice – od obrazowania dynamiki płynów na fasadach po spektakularną, spiralną klatkę schodową – „Helix”, lśniącą ikonę, która wita odwiedzających przechodzących przez główne wejście. 

Centrum nauki Experimentarium w Kopenhadze potrzebowało większej przestrzeni, aby swoją działalność uczynić bardziej widoczną w przestrzeni publicznej. Nowy obiekt należało jednak zmieścić w powierzchni zabudowy istniejącego budynku, byłego zakładu butelkowania, co oznacza, że jedyną możliwością rozbudowy było budowanie w górę i do wewnątrz.

Całkowicie przeorganizowaliśmy budynek przez wprowadzenie nowych funkcji pomiędzy już istniejące, dodanie nowych pięter i poprzeczne przecięcie budynku w dwóch miejscach w celu wstawienia atriów z przyciągającymi wzrok, rzeźbiarskimi klatkami schodowymi. Następnie, jeżeli można tak powiedzieć, pozwoliliśmy funkcjom wyłamywać się z istniejącej struktury przez ułożenie na ceglanej, spokojnej i stabilnej podstawie starego budynku szeregu pokrytych aluminium prostopadłościennych brył. Tworzą one dynamiczną kompozycję, odzwierciedlającą funkcję Experimentarium i różnorodność oferowanych doświadczeń.

Pokryta miedzią klatka schodowa Helix, wije się spiralą poprzez budynek prowadząc odwiedzających na cztery piętra wypełnione nowymi wrażeniami. Koncepcja tej klatki powstała podczas warsztatów z Jakobem Bohrem, profesorem instytutu DTU Nanotech, jako abstrakcyjna wersja helisy DNA. Do budowy stumetrowej długości klatki schodowej zużyto 160 ton stali, a do jej pokrycia 10 ton miedzi.

CEBRA - Experimentarium. Zdjęcia: Adam Mørk

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Experimentarium
Zakończenie budowy: 
2017
Country: 
Dania
Miejscowość: 
Hellerup

Kategorie

Zastosowanie: 
Wnętrze
Rodzaj budynku: 
Biurowce
Obiekty kulturalne.
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
CEBRA

Wykonawca

Nazwa: 
AE Stalmontage

Konkursy

Edycja: 
2017

Znajdź więcej

Kazimierz Zakrzewski

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ