Strona główna » Referencje » Evli Bank Office Tower, Helsinki, Finlandia
Referencje

Evli Bank Office Tower, Helsinki, Finlandia

Hannele Kuusisto and Chris Hodson

Renowacja przestrzeni dachowych ponad centrum handlowym w śródmieściu Helsinek stanowi w pełni zrównoważone rozwiązanie zapewniające tak potrzebne nowe przestrzenie biurowe. Dzięki szeroko zakrojonemu wykorzystaniu wstępnie patynowanej miedzianej
powłoki elewacyjnej, nowa inwestycja wpisuje się w historyczne tło zielonej miedzianej linii dachowej centrum miasta.

Budynek Evli Bank Office Tower to zupełnie nowa konstrukcja wzniesiona w niecodziennym miejscu – na szczycie olbrzymiego centrum handlowego w samym sercu Helsinek. Otwiera nową przestrzeń dla biur i sklepów. Evli Bank już wcześniej obecny był w różnych miejscach na terenie centrum handlowego, jednak firma zapragnęła zgromadzić wszystkich swoich pracowników pod jednym dachem. W centrum Helsinek niemal niewykonalnym zadaniem wydaje
się znaleźć niezagospodarowany budynek, dlatego też stworzenie nowej przestrzeni biurowej pod starym, dobrze znanym wszystkim adresem, na dachu centrum handlowego, wydało się rozwiązaniem nad wyraz trafnym.

Nowo powstały, pięciokondygnacyjny budynek wykorzystuje niezagospodarowaną przestrzeń dachową, w tym stary parking samochodowy. Lśniący nowością budynek w stylu typowo komercyjnym został osadzony na utwardzonej powierzchni i częściowo osłonięty wyższymi poziomami centrum handlowego. Dzięki miedzianej elewacji i swojej konstrukcji w kształcie litery L, budynek ten stworzył nowe, w pełni przeszklone, geometryczne atrium zalane światłem dzięki wewnętrznym oknom. Jego przestrzeń wtula się niejako w znajdującą się poniżej oryginalną konstrukcję budynku, wprowadzając doń światło słoneczne i zapewniając pionową przestrzeń komunikacyjną.

Materiał wpisany w kontekst

Jak twierdzi Olli Rouhiainen z pracowni architektonicznej CJN, dwoma najważniejszymi kwestiami, jakie rozważano na etapie wyboru miedzi na materiał elewacyjny, były ważny kontekst kulturowy i historyczny centrum miasta, jak
również obecność w tym miejscu wielu budynków posiadających miedziane fasady. Z kolei fakt umiejscowienia budynku w tak wysoko położonej lokalizacji wymógł na konstruktorach zastosowanie prestiżowego materiału wykończeniowego, zaś oryginalne budynki centrum handlowego już wcześniej wyposażone były w miedziane fasady.  

Na elewacji budynku Evli Bank zastosowano wstępnie patynowaną miedź, której zielone plamki odsłaniają nieco
ciemniejszą, oksydowaną dolną część, nadając powierzchni zróżnicowany, żywy charakter. Materiał ten został użyty w dwóch postaciach: zakrzywionych profili stanowiących ciągłą, modulowaną powierzchnię oraz poziomego systemu
profilowanych żaluzji zapewniających efekt przejrzystości. Głębokie na 90 mm żaluzje zostały zamocowane do profili montażowych, których powierzchnia również powleczona została ciemną, oksydowaną miedzią, przy pomocy kwasoodpornych nitów. Dzięki połączeniu fasady profilowanej i żaluzjowej, a także ich żywych, wstępnie patynowanych powierzchniach miedzianych, historyczna linia horyzontu centrum Helsinek zyskała nową, dogłębnie zieloną warstwę.

 

Share: 

Budynek

Zakończenie budowy: 
2012
Country: 
Finlandia
Kod pocztowy: 
00101
Miejscowość: 
Helsinki
Ulica: 
Aleksanterinkatu 19
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Pasada/pasy
Rolety
Rodzaj budynku: 
Biurowce
Zastosowanie miedzi: 
Wstępnie patynowana
Obiekt: 
Modernizacja

Architekt

Name, office: 
Arkkitehtitoimisto CJN Oy

Wykonawca

Nazwa: 
Suomen Ohutlevyasennus Oy, Lai-Teräs Oy (louvre system)

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ