Strona główna » Referencje » Dworzec Centralny w Kopenhadze, Dania
Referencje

Dworzec Centralny w Kopenhadze, Dania

Gunnar Soerensen

Od ponad kilku lat prowadzone są szeroko zakrojone prace renowacyjne i modyfikacje Dworca Centralnego w Kopenhadze, który ma już 100 lat. Między innymi przedłużono perony poniżej poziomu dworca oraz wymieniono dach. Miedź użyta do dekoracji nowych rozbudowanych peronów jest materiałem, który może być wielokrotnie używany i powtórnie przetwarzany.

Ogólna koncepcja artystyczna polegała na dekoracji ścian otaczających przedłużenia peronów oraz ścian szczytowych na końcach peronów dla wizualnego określenia i rozszerzenia przestrzeni. Powtarzającym się kolorem dekoracji peronów jest jasna zieleń, bliska barwie starych blach z oksydowanej miedzi na dachu.

Kiedy dachy i wieże budynku dworca były odnawiane z użyciem nowych płyt dachowych, obróbek, fryzów, iglic i wykuszy z miedzi, wydawało się całkiem naturalne aby oryginalne blachy miedziane z dachu wykorzystać do dekoracji peronów wiążąc w ten sposób stare z nowym.

Po gruntownym namyśle artystka podjęła jednak decyzję, żeby do pokrycia ściany szczytowej wykorzystać odwrotną stronę blach, która nadal zachowała charakterystyczną ciemnobrązową barwę oksydowanej miedzi, ale posiadała różnorodne paski, plamy i niuanse koloru.

W płytach miedzianych wykonano rozcięcia i umieszczono w nich komputerowo sterowane źródła światła RGB LED, które w 15-minutowym rytmie powoli zmieniają kolor światła w całym zakresie spektrum. Wzajemna relacja między różnymi elementami i źródłami światła stworzyła szczególny efekt dynamiczny odzwierciedlający charakter kolei.

Na ścianach umieszczono dwa długie panele, o długości około 50m każdy, będące kompozycją szkła i pofalowanych, perforowanych blach o różnych wymiarach, kolorach i wykończaniu, związanych z daną lokalizacją. Na panelach tych umieszczono również artystyczne formy o wijących się kształtach, wykonane z cienkich pogniecionych blach miedzianych, będące istotnym elementem panelu. Ponadto, oddzielnie umieszczono niezależne prace o charakterze płaskorzeźby, również wykonane z pomiętej blachy miedzianej.

Dekoracja, stanowiąca pewną całość, może być oglądana za jednym razem tylko w małych odcinkach, które łączą się przez użycie powtarzalnych materiałów: pomięte miedziane formy, niezależne reliefy oraz duże szczyty z powtórnie wykorzystanej miedzi – oto najważniejsze elementy łączące dekorację.

 

Artysta: Anita Joergensen

Share: 

Budynek

Właściciel: 
DSB
Zakończenie budowy: 
2010
Country: 
Dania
Miejscowość: 
Copenhagen
Ulica: 
Vesterbro
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Dachy mansardowe
Rodzaj budynku: 
Dworce, terminale
Inne
Zastosowanie miedzi: 
Imitacja złota (stop Cu-Al)

Architekt

Name, office: 
Public Arkitekter A/S
Address & description: 
Kalvebod Brygge 32, 5th Floor, DK 1560 Copenhagen V, Denmark

Wykonawca

Nazwa: 
Anita Joergensen - Artist

Konkursy

Edycja: 
2011
Opis: 

Solvggade 40, Copenhagen, Denmark

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ