Strona główna » Referencje » Dom z Brązu (Sawbridgeworth), Wielka Brytania
Referencje

Dom z Brązu (Sawbridgeworth), Wielka Brytania

Burrell Architects Ltd

Parterowy dom z lat 1930-tych został rozebrany, aby zrobić miejsce dla projektowanego na zamówienie domu o 5 sypialniach, 4 łazienkach, zrównoważonego energetycznie i pokrytego brązem. Architekci z pracowni Burrell Architects, współpracując z CABE (Komisja Architektury i Środowiska Zabudowanego) i z centrum doskonałości Inspire East, poddali projekt procedurze opiniowania publicznego, która zwykle dotyczy tylko dużych osiedli mieszkaniowych. Projekt został jednogłośnie zaopiniowany pozytywnie w toku przeglądu projektu i dalszych negocjacji z lokalnymi urbanistami i po 8 tygodniach został zatwierdzony przez uprawnione organa.

W celu zapewnienia zgodności propozycji z charakterem ulicy i otoczenia, architekci z pracowni Burrell Architects przeprowadzili dokładne badania lokalizacji jednocześnie ilustrując, w jaki sposób nowoczesna architektura może integrować i uwydatnić istniejący kontekst. Cel ten osiągnięto przez utrzymanie ciągłości zabudowy o dwuspadowych dachach i przez zachowanie centralnego położenia wejścia do domu. Pierwotny budynek był najstarszym przy tej ulicy, ale w porównaniu z pozostałymi, dwukondygnacyjnymi budynkami niezbyt pasował do otoczenia. Nowy budynek został podniesiony do dwóch kondygnacji, aby dostosować go do linii kalenic i okapów dachów pozostałych posesji. Tym, co odróżnia go od reszty jest unikalne rozplanowanie i użycie indywidualnie dobranych materiałów, technik i wzornictwa.

Projektowany dom, o powierzchni ok. 604 m2, posiada dwa skrzydła i duże, centralnie położone atrium, które otwiera się na dość duży, zaprojektowany ogród. Część wejściowa stanowi centrum budynku z dużymi tylnymi ścianami kurtynowymi, które wpuszczają światło dzienne do wnętrza budynku.

Dom jest tak zaprojektowany, aby w jak największym stopniu wykorzystywał światło naturalne, a jedno jego skrzydło jest przesunięte pod kątem umożliwiającym wychwytywanie promieniowania słonecznego w ciągu całego dnia. Wychwytując naturalne ciepło słoneczne, ściany działają jako źródło ciepła, co zmniejsza zapotrzebowanie klienta na energię do celów ogrzewania i maksymalizuje zysk ciepła od nasłonecznienia. Cały dom jest wyposażony w ogrzewanie podłogowe i pion wentylacyjny zapobiegający przegrzewaniu budynku.

Każdy szczegół był starannie rozpatrywany pod kątem zapewnienia spektakularnego widoku z każdego punktu posesji. Architekci kontrolowali widoki i wyznaczali kierunki, traktując każdy element jako dzieło sztuki.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Richard Carr
Zakończenie budowy: 
2010
Country: 
Wielka Brytania
Miejscowość: 
Sawbridgeworth
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Dachy
Rodzaj budynku: 
Budynki mieszkalne
Zastosowanie miedzi: 
Brąz
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Burrell Architects Ltd
Address & description: 
BCA London7A Lamb's Conduit PassageLondonWC1R 4RG

Konkursy

Edycja: 
2011

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ