Strona główna » Referencje » Dom mieszkalny Clip House, Madryt, Hiszpania
Referencje

Dom mieszkalny Clip House, Madryt, Hiszpania

Bernalte-Leon y Asociados

Program domu jest silnie uwarunkowany stylem życia zleceniodawcy i jego pracą w dziedzinie reklamy, wymagającą kreatywności.

Ze względu na niezwykle częste podróże klienta obejmujące pięć kontynentów, jak również jego własną koncepcję przestrzeni mieszkalnej, plan ten miał odpowiadać jego potrzebie niezwykłości.

W istocie, klient chciał otrzymać przestrzeń bez ścianek działowych, której rozplanowanie unika rozdziału między jego zawodowym i prywatnym życiem, kształtując powiązania z jego pracą oparte głównie na łagodnie dynamicznej i wizualnie nieprzerwanej strukturze, zapewniającej naturalne połączenie między różnymi sferami działalności prowadzonej w domu.

W celu znalezienia zadawalającego rozwiązania wybraliśmy lekką folię, która użyta w pojedynczych arkuszach różnego kształtu i wysokości może stanowić rozgraniczenie między pomieszczeniami stosownie do zamierzonej funkcji przestrzeni. Największe pomieszczenie znajduje się na dolnym poziomie i łączy funkcje przestrzeni mieszkalnej: kuchni, która płynnie przechodzi w jadalnię oraz pokoju dziennego, którego centralnym punktem jest kominek.

Na górnym poziomie, który jest połączony z dolnym, znajduje się miejsce do pracy, a w najwyższej części domu znajduje się bardziej odosobniona przestrzeń sypialna, do której dostęp z zewnątrz prowadzi przez gabinet.

Z dużej żelbetowej ściany, mieszczącej kanały instalacyjne, będzie wysunięty ciągły płat, zakotwiony w ścianie. Ściana ta jest konstrukcyjnym, sztywnym rdzeniem domu i jest zwieńczona attyką z świetlikami, która z kolei stanowi linearny basen połączony z przestrzenią sypialną za pomocą tarasu dachowego zapewniającego światło dla wąskiego ślepego pomieszczenia w litej, hermetycznej ścianie betonowej.

Płat jest nadwieszony ponad ogrodem z głównym basenem, zapewniając właściwe nasłonecznienie. Po przeciwnej stronie ściany będą znajdowały się dwie betonowe płyty konstrukcyjnie równoważące naprężenia pochodzące od wysuniętej płyty.

Płyty te będą tworzyły garaż i główną powierzchnię domową w ramach przestrzeni wyznaczonej za pomocą ruchomego skrzydła na górnym poziomie. Poniżej drogi, służącej jako pusta „ściana kurtynowa” znajduje się duże pomieszczenie, które z uwagi na zawodową działalność klienta jest zamierzone jako sala balowa.

Cała konstrukcja składa się z masywnej ściany i wywieszonego z niej płata wraz z "ściana kurtynową" i panelami grzbietowej krawędzi sklepienia pełniącymi rolę stężeń całości

Zastosowane materiały tworzą dwie nieprzerwane powłoki, przy czym przeważającym materiałem wewnątrz jest drewno, a na zewnątrz miedź. Nie naruszając ich ciągłości materiał w niektórych miejscach przechodzi z wnętrza na zewnątrz i vice versa. Wykładzina wewnętrzna została zaprojektowana jako deskowanie, na krzywiznach węższe, które nadaje pomieszczeniu wrażenie przyjemnego dotyku. Zastosowanie miedzi jako zewnętrznego pokrycia stwarza przyjazną relację z otaczającymi dom drzewami, jak również z murem odgraniczającym od strony ulicy. Elewacja jest wykonana ze szlifowanego szkła przeciwsłonecznego z podwójnym winylowym filtrem słonecznym chroniącym przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym oraz zapewniającym prywatność klienta.

Technologia budowy jest oparta na racjonalnym systemie modułowym z sekwencją walcowanych blach stalowych kotwionych do betonowej ściany (do obydwóch konstrukcji ramowych, umożliwiając przejście kanałów instalacyjnych). Instalacje zostały umieszczone pomiędzy konstrukcją wewnętrzną i zewnętrzną dzięki doskonałej jakości wykonania zapewnionej przez wykonawcę robót budowlanych w celu uzyskania doskonałej integracji elementów architektonicznych. Umeblowanie i dekoracja wnętrz były jedną z głównych trosk naszego klienta, co przyniosło eklektyczny rezultat, oparty na architekturze jak całości i z całą pewnością odpowiadający osobowości samego klienta.

Specjalistyczny wykonawca w zakresie miedzi: Meta 5
Główny wykonawca: Pedro OSA, Construcciones Singulares OSA SLU

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Rafael Anton
Zakończenie budowy: 
2008
Country: 
Hiszpania
Miejscowość: 
Madrid

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Dach płaski
Rodzaj budynku: 
Budynki mieszkalne
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Bernalte-Leon y Asociados
Address & description: 
F Javier Bernalte and Jose Luis Leon Bernalte-Leon y Asociados calle de la mata nº9 4ºB 13004 Ciudad Real Spain

Wykonawca

Nazwa: 
Specialist copper contractor - Meta 5

Konkursy

Edycja: 
2009
Kategorie: 
Finalista
Wyróżnienie

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ