Strona główna » Referencje » Dolomitenblick, Sexten / Sesto, Włochy
Referencje

Dolomitenblick, Sexten / Sesto, Włochy

Ulla Hell, PlasmaStudio

Budynek jest położony na zboczu wzgórza w Dolomitach na skraju zabudowy mieszkalnej. Bryła budynku powstała w oparciu o pragmatyczne założenie funkcjonalne zapewnienia 6 niezależnych mieszkań wokół wspólnego ciągu komunikacyjnego: "rozcięcie", które zaznacza główne dojście i podział bryły na dwie połowy. Oprócz swojej funkcji, "rozcięcie" to jest głównym elementem definiującym budynek: z każdej strony "rozcięcia" poziome pasy rozkładają się na zewnątrz i tworzą balustrady osłoniętych balkonów, sięgających otaczającego terenu. Pasy i elewacja cofają się na każdym piętrze, zgodnie z nachyleniem stromego zbocza.

Budynek mieści 6 obszernych apartamentów letniskowych rozmieszczonych tak, aby mogły korzystać ze słońca i panoramy Dolomitów. Każdy lokal jest zaprojektowany z myślą o zapewnieniu jak największej prywatności   przez podział bryły budynku na dwie części, oraz przez kaskadowy układ kondygnacji, który zabezpiecza apartamenty przed niepożądanym wglądem z góry, a także z poziomu ulicy poniżej. Każdy apartament posiada taras, który zwiększa powierzchnię użytkową i prowadzi do małego prywatnego ogrodu na każdym piętrze.

Powierzchnia: 1.050m²

Użycie lokalnego drewna modrzewiowego charakteryzuje zarówno wewnętrzne jak i zewnętrzne powierzchnie użytkowe. Skierowane na południe przeszklenia na całą wysokość kondygnacji maksymalizują widoki i zysk ciepła od nasłonecznienia, podczas gdy zewnętrzne łamacze światła i wysunięte balkony minimalizuję przegrzewanie w lecie. Funkcjonalnie zaprojektowany główny ciąg komunikacyjny jest kontynuacją przestrzeni wyznaczającej "rozcięcie" i powtarza użycie lokalnego drewna modrzewiowego oraz paletę barw elewacji. Szczególny nacisk położono na projekt miedzianych balustrad, które jakby wyłaniają się wprost z terenu, rosną, zmieniają się w balustrady, łączą się w miejscu gdzie "rozcięcie" definiuje bryłę budynku, a następnie oddzielają się i ponownie wnikają w otaczający teren.

Geometria poszycia z blachy, podzielonego na poziome pasy ujawnia kunszt i fachowość wykonania. Ciemna, wstępnie oksydowana miedź otacza bryłę budynku ze wszystkich stron, poziome pasy tworzą warstwy, które powodują, że dach jest kontynuacją elewacji i bryły budynku. Sama forma dachu jest podporządkowana lokalnym przepisom planowania przestrzennego, które dla określonych lokalizacji dopuszczają tylko dach dwuspadowy. Nieco zdeformowany dach łączy w sobie zamierzenia projektu z tradycyjnym typem dwuspadowych dachów nie przez zwykłe naśladowanie, lecz poszukiwanie nowego potencjału, jaki może kryć tradycyjna forma.

Centralnym założeniem projektu było uzyskanie kontrastu przez stworzenie prostej bryły, która wyrasta ze swojego naturalnego otoczenia i wtapia się weń z powrotem. Osiągnięto to przez ograniczenie liczby rodzajów użytych materiałów do bardzo lokalnej, regionalnej konwencji: modrzewiowe drewno i wstępnie oksydowana miedź. Zarówno miedź jak i drewno modrzewiowe wystawione na działanie słońca, deszczu i śniegu będą się naturalnie przebarwiać pod wpływem czynników atmosferycznych. Powtarzając barwy położonych w sąsiedztwie starych wiejskich domów o modrzewiowych, pociemniałych od słońca ścianach, nowy budynek wtapia się w swoje naturalne otoczenie.

 

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Privato
Zakończenie budowy: 
2012
Country: 
Włochy
Kod pocztowy: 
39030
Miejscowość: 
Sexten/Sesto (BZ)
Ulica: 
via Kiniger 5
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Balustrady
Fasada
Dachy
Rodzaj budynku: 
Budynki mieszkalne
Zastosowanie miedzi: 
Wstępnie oksydowana
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Ulla Hell, Eva Castro, Holger Kehne, David Preindl (Project Architect)
Address & description: 
PLASMA studioLanerweg 1839030 Sexten/SestoCollaborators:Nicoletta GereviniPeter PichlerDaniela WalderMaya ShopovaLibny Pacheco

Wykonawca

Nazwa: 
ZINGERLE BONIFAZ GmbH
Adres: 
Handwerkerzone 159 I-39030 Antholz Mittertal Tel. +39 0474 492163 Fax +39 0474 493500 info@zingerle-bonifaz.it

Konkursy

Edycja: 
2013
Kategorie: 
Finalista
Wyróżnienie
Public Choice Winner

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ