Strona główna » Referencje » Deptford Lounge, Londyn, Wielka Brytania
Referencje

Deptford Lounge, Londyn, Wielka Brytania

20 pics
3 pics
Chris Hodson

Ten niezwykle charakterystyczny kompleks w sposób symboliczny, jak i funkcjonalny korzysta z zalet elewacyjnych, perforowanych płyt miedzianych, tworząc zupełnie nową jakość w przestrzeni publicznej. Architekci z biura Pollard Thomas Edwards opowiadają, w jaki sposób stworzony program oraz projekt przyczyniły się do stworzenia nowej typologii dla budynku szkolnego lub centrum kultury.

Celem zadania zleconego do realizacji przez londyńską gminę Lewisham było stworzenie rdzenia dla projektu renowacji centrum miejscowości Deptford – zainicjowania nowej jakości w przestrzeni publicznej tego miejsca. Ośrodek miał mieścić nowoczesną bibliotekę publiczną, centrum zarządzania zasobami oraz centrum samorządowych usług publicznych, czyli Deptford Lounge, a także nowy budynek dla szkoły podstawowej Tidemill, przeniesionej z oryginalnej lokalizacji.

Nasz program, ukończony w grudniu 2011, bazujący w całości na specyfikacji wspomnianego zlecenia, stanowił innowacyjne połączenie różnych funkcji w jednym miejscu: kompletny ciąg obiektów użyteczności publicznej, z których korzystać miała zarówno szkoła podstawowa, jak i cała lokalna społeczność, ochrzczony mianem Deptford Lounge. Do tej mieszanki funkcjonalnej dodaliśmy również przestrzenie mieszkalne umieszczone ponad studiami prac artystycznych i przestrzenią wystawienniczą, czyli Resolution Studios.

Projekt opierał się także na pragnieniu przywrócenia Deptford choćby pierwiastka przeszłej wspaniałości tego miejsca, które najpierw funkcjonowało jako ruchliwe centrum stoczniowe, by wkrótce stać się lokalizacją pierwszej stacji kolejowej na południowym brzegu Tamizy. A teraz złotawy budynek centrum góruje jak żagle galeonu ponad placem Giffin Square, nową przestrzenią publiczną Deptford. Szkoła Tidemill Academy znajduje się na terenie miejskiej oazy, z jednej strony ograniczonej budynkiem Deptford Lounge, a z drugiej zabudowaniami Resolution Studios, zaś sale lekcyjne zaaranżowane zostały tak, by skupiać się dookoła centralnie umieszczonego, zielonego i wypełnionego drzewami placu zabaw. Z kolei nowo wybudowane mieszkania zyskały widok na zabytkowy kościół Św. Pawła oraz linię kolejową biegnącą wzdłuż rzeki.

Funkcje edukacyjne i publiczne

Deptford Lounge oferuje obiekty zarówno typowo szkolne, jak i publiczne, do których zaliczyć można boisko sportowe na dachu, wielofunkcyjne punkty elastycznie dostosowujące się do przeznaczenia czy też stołówkę i kuchnię z możliwością wynajęcia. Wszystkie te obiekty umieszczono na górnych piętrach centrum, a dojście do nich możliwe jest zarówno ze szkoły, jak i z miejsc ogólnodostępnych. W ten sposób placówka edukacyjna zyskała możliwość wyłącznego korzystania ze wspólnych obiektów w czasie zajęć lekcyjnych. Z kolei po zakończeniu zajęć, obiekty ogólnodostępne współtworzą zintegrowaną przestrzeń Deptford Lounge, a korzystać z nich może każdy członek lokalnej społeczności.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Tidemill Academy
Zakończenie budowy: 
2012
Country: 
Wielka Brytania
Kod pocztowy: 
SE8 4RH
Miejscowość: 
London
Ulica: 
30 Giffin St

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Fasada/kasety
Fasady/panele
Siatki
Rodzaj budynku: 
Szpitale i przychodnie
Biurowce
Obiekty kulturalne.
Obiekty edukacyjne
Obiekty sportowe
Restauracje
Zastosowanie miedzi: 
Imitacja złota (stop Cu-Al)
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Pollard Thomas Edwards Architects

Wykonawca

Nazwa: 
English Architectural Glazing (EAG)

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ