Strona główna » Referencje » Collège Doctoral Européen Uniwersytetu w Strasburgu, Francja
Referencje

Collège Doctoral Européen Uniwersytetu w Strasburgu, Francja

Nicholas Hare Architects LLP

College mieści się w dużej dzielnicy uniwersyteckiej w Strasburgu i wspiera doktorantów studiujących na jednym z trzech uniwersytetów miasta. Zawiera pokoje dla 100 studentów, jak również pomieszczenia dydaktyczne i administracyjne.

Wytyczne projektowe podkreślały potrzebę stworzenia wyróżniającego się budynku, o zachęcającym wnętrzu, być może jako odpowiedź na jego położenie między komunalnymi blokami mieszkalnymi z płyty i dużymi, dwudziestowiecznymi budynkami uniwersyteckimi. Założenia obejmowały także obszerne pomieszczenia wspólne, bibliotekę i wewnętrzny ogród.

Projekt NHA umieszcza amfiteatralną salę wykładową i pokoje publiczne na parterze, a otwartą bibliotekę i ogród wewnętrzny na pierwszym piętrze pod łukowatym, krytym miedzią dachem, który wznosi się na siedem pięter.

Nachylanie dachu jest wyznaczone przez obwiednię budynku podaną w warunkach konkursu.

Projekt ewoluował we współpracy z inżynierami konsultantami w zakresie konstrukcji elewacji z Buro Happold.

Written byDate added (DD-MM-YYYY)CategoryChoose a catePoczątkowo rozważano użycie szkła przeciwsłonecznego zadrukowanego, ale mogło to powodować przegrzewanie ? dach jest wystawiony na wschód, jak również byłoby zbyt kosztowne.

Końcowy projekt zapewnia pochłanianie dźwięku i izolację cieplną, a pokrycie miedzią powoduje, że budynek jest wyraźnie rozpoznawalny. Miedź zaczęła już ciemnieć pod wpływem czynników atmosferycznych.

Oszklona końcowa ściana głównego pomieszczenia jest skierowana na północ, w stronę wysadzanego drzewami bulwaru i ogrodu botanicznego.

Pokoje studenckie są przeważnie skierowane na zachód i posiadają balkony z przesuwnymi okiennicami żaluzjowymi.

Od strony północnej znajdują się pomieszczenia wspólne o podwójnej wysokości, które również wychodzą na ogród botaniczny i mogą być w lecie całkowicie otwarte. Na co drugim piętrze centralne wspólne pomieszczenia są zwrócone w stronę wewnętrznego atrium.

Projekt ten ma na celu rozbudzanie poczucia wspólnoty poprzez czytelną hierarchię przestrzeni (pokój studencki – wspólne pomieszczenie – jednocząca przestrzeń z wewnętrznym ogrodem), przy czym oferuje także różnorodność pomieszczeń, zarówno do wypoczynku jak i do nauki.

Specjalistyczny wykonawca w zakresie miedzi: Olland

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Rectorat de l
Zakończenie budowy: 
2008
Country: 
Francja
Miejscowość: 
Strasbourg
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Dachy
Rolety
Siatki
Rodzaj budynku: 
Obiekty edukacyjne
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Nicholas Hare Architects LLP
Address & description: 
3 Barnsbury Square London N1 1JL

Wykonawca

Nazwa: 
Specialist copper contractor - Olland

Konkursy

Edycja: 
2009

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ