Strona główna » Referencje » Clarion Hotel Visby, Visby, Szwecja
Referencje

Clarion Hotel Visby, Visby, Szwecja

Nowy miedziany łącznik dopełnia i ożywia pierzeję zabytkowej uliczki, czerpiąc z lokalnej tradycji tworzenia wąskich prześwitów dających wgląd w to, co znajduje się z tyłu.

 

Idąc w dół ulicy Strandgatan w samym sercu Visby, średniowiecznego miasta na szwedzkiej wyspie Gotland, wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa, natrafiamy na błyszczący, pokryty miedzią prostopadłościan, połyskujący na tle ulicy. Jest to najważniejsza część niedawno ukończonego projektu rozbudowy budynku Clarion Hotel Visby. Dzięki zakupowi i przekształceniu przylegającej do kompleksu nieruchomości, hotel zyskał 77 nowych pokoi. Nowa przybudowka łączy to miejsce z oryginalnym gmachem hotelu na pierwszym piętrze, tworząc intrygujące wejście do hotelowego ogrodu bezpośrednio z ulicy Strandgatan. Posadowiony na solidnej betonowej podstawie, zdecydowanie lżejszy wizualnie, miedziany prostopadłościan nadaje ciągłości elewacjom ulicy Strandgatan, jak również wzbogaca ją, obdarzając rożnorodnością form.

Miedziana skrzynka

Nowe budynki na ważnych ulicach miast wpisanych na Listę Światowego Dziedzictwa, takich jak Visby, wymagają znacznej wrażliwości w podejściu do designu. Architektoniczna siła wyrazu nowego budynku-łącznika została poddana dogłębnej analizie w fazie negocjacji z urbanistami i innymi kompetentnymi instytucjami miejskimi. Projekt ten jest co prawda nowoczesny, lecz jednocześnie czerpie garściami z tradycyjnej formy „dziury w ścianie” tak typowej dla Visby.

Najważniejszymi zastosowanymi materiałmi są miedź szkło i beton, zaś innymi cechami charakterystycznymi tej konstrukcji są czarna stalowa ściana na poziomie ulicy oraz „zielony” dach. Przestrzeń wewnątrz nowego łącznika,potocznie okreśanego mianem„miedzianego holu”, zaadaptowano na potrzeby restauracji, baru i lobby.

Wnętrza każej części hotelu nawiązują obecnie do rożych okresów z jego historii, oferując odwiedzającym możiwość odbycia swoistej podroży w czasie – od średniowiecza, po dzień dzisiejszy.

 

 

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Letello Fastigheter AB
Zakończenie budowy: 
2013
Country: 
Szwecja
Kod pocztowy: 
S-621 57
Miejscowość: 
Visby
Ulica: 
Standgatan 6
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Pasada/pasy
Rodzaj budynku: 
UNESCO world heritage site
Hotele
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Modernizacja

Architekt

Name, office: 
Visbyark
Address & description: 
Sven Landahl and Anneli Andersson Snygg, 

Wykonawca

Nazwa: 
Gardells Plåt AB
Adres: 
Brand name: Nordic Standard Producing company: Aurubis

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ