Strona główna » Referencje » Clarion Hotel Post, Göteborg, Szwecja
Referencje

Clarion Hotel Post, Göteborg, Szwecja

Chris Hodson

Nieużywany od 20 lat , budynek centralnego Urzędu Pocztowego Drottningtorget w Göteborgu, Szwecja,  zaadaptowano na 500-łóżkowy Hotel Clarion Post przez uzupełnienie nowoczesną dobudową, która odzwierciedla aspiracje tego tętniącego życiem miasta.

Oryginalny budynek zaprojektowany został w latach 1918 - 1925 przez lokalnego architekta Ernsta Torulf'a w klasycznym stylu manierystycznym, ze zdobieniami z cegły i kamienia, z mansardowym dachem krytym dachówką łupkową z obróbkami z blachy miedzianej, która z upływem czasu pokryła się zieloną patyną. Budynek Urzędu Pocztowego jest obecnie zabytkiem ― pomnikiem dziedzictwa narodowego. Pozornie prosta strategia architektów Semrén & Månsson polegała na domknięciu przerwy w oryginalnym planie, o kształcie podkowy, nową dobudówką i zwróceniu się do wewnątrz, aby w ten sposób wykorzystać dawny dziedziniec załadunkowy Urzędu Pocztowego. Przestrzeń dziedzińca została wypełniona nowymi pomieszczeniami na niższych kondygnacjach i nakryta szklanym dachem, który nasyca światłem przestrzeń publiczną. Zaadaptowany do nowej funkcji budynek poczty zachował swój oryginalny charakter, detal architektoniczny i status zabytku.

Nowy  symbol miasta

Interwencja architektoniczna polegająca na zamknięciu dziedzińca stworzyła po wschodniej stronie budynku nowy, publicznie otwarty fronton zwrócony w stronę Åkareplatsen i Odinsgatan. Plomba, której jedno skrzydło jest pokryte miedzią a drugie łupkiem,  wypełnia przestrzeń z obu stron ― i licuje z oryginalnym poziomem okapu. W miejscu spotkania się skrzydła wznoszą się razem jako para monolitycznych form rozdzielonych wąską, pionową, przeszkloną szczeliną. Powstała w ten sposób 13-piętrowa wieża stanowi punkt orientacyjny  dla miasta oraz boczne wejście do hotelu; Główne wejście, wyróżniające się bogatą złotą mozaiką, zostało zachowane w zachodnim frontonie dotychczasowego budynku od strony  placu Drottningtorget.

Dobudowa odzwierciedla poziomą sieć starego układu okien, ale przełamuje prostą pionową linię otworów. Koncepcja nowej fasady wykorzystuje kwadratowe płyty, każda z poziomymi pasami miedzi lub łupku i bez spoinowe, zlicowane przeszklenia, pozornie przypadkowo zaaranżowane. Według architektów, częściową inspiracją dla tej czystej, płaskiej, pokrytej żłobieniami powierzchni był kościół Lajasalo w Finlandii z poziomymi pasami wstępnie patynowanej miedzi.

Tutaj natomiast, pionowe akcenty zostały wprowadzone przez połączenia płyt elewacyjnych  oraz podkreślone przez zmianę koloru w miejscach, gdzie spotykają się poziome pasy miedzi. Narożniki budynku są zaakcentowane przez nowoczesne wykorzystanie tradycyjnych naroży (widocznych na oryginalnym budynku) w postaci wąskiego pasa ― "grubości" paneli elewacyjnych, czasem wprowadzających przeszklenie pomiędzy miedź. Podział elewacji nie został przerwany przez taras dachowy i otwarty basen, z których rozpościera się widok na Göteborg.

 

Bogate, żywe powierzchnie miedzi

Od samego początku   nowe elewacje miały być cienkimi konstrukcjami z okładziną z blach. Takie rozwiązanie wymagało użycia oddzielnych paneli i instalowania ich na budowie w celu utworzenia ściany kurtynowej , niezależnej od stropów konstrukcyjnych. Umożliwiło to ścisłą kontrolę wszystkich komplikacji projektu elewacji złożonej z indywidualnych paneli i przeszkleń o różnych wymiarach oraz zmiennej, żłobionej powierzchni miedzianej. Wykorzystano taśmę miedzianą w trzech szerokościach: 200, 250 i 300 mm i o trzech różnych stopniach intensywności wstępnego patynowania uzyskanych przez zmianę nasycenia zielenią na ciemnobrązowym tle. Połączenie tych elementów umożliwiło stworzenie bogatych, żywych powierzchni miedzianych..

Funkcja publiczna

Clarion Hotel Post znajduje się w samym centrum Göteborga obok  centralnego dworca kolejowego i w pobliżu głównego centrum handlowego Nordstaden. Nowa wieża to centralny punkt wiążący ze sobą osie miasta, które przez długi czas były rozdzielone. W najbardziej oczywisty sposób pokrywa się ona z osią alei Odinsgatan zamykając widok wzdłuż tej ulicy,

 

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Clarion Hotel Post
Zakończenie budowy: 
2012
Country: 
Szwecja
Kod pocztowy: 
411 03
Miejscowość: 
Göteborg
Ulica: 
Drottningtorget 10
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Fasady/panele
Rodzaj budynku: 
Hotele
Restauracje
Zastosowanie miedzi: 
Wstępnie patynowana
Obiekt: 
Modernizacja

Architekt

Name, office: 
Semrén & Månsson

Wykonawca

Nazwa: 
Skandinaviska Glassystem AB
Adres: 
Copper Product: Nordic Green™ Living

Konkursy

Edycja: 
2013
Kategorie: 
Finalista

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ