Strona główna » Referencje » Centrum Złotnicze Goldsmiths' Centre, Wielka Brytania
Referencje

Centrum Złotnicze Goldsmiths' Centre, Wielka Brytania

Centrum Goldsmiths’ Centre to dwa projekty w jednym: dwa budynki powiązane ze sobą funkcjonalnie i połączone. Adaptowany budynek dawnej wiktoriańskiej szkoły, zabytek klasy drugiej, mieści "Instytut", który prowadzi szkolenia podyplomowe i praktyki dla przyszłych złotników. Przekształcony budynek, w którym mieści się także publicznie dostępna restauracja, jest połączony poprzez szklane atrium i stalowy most z nowym, pięciokondygnacyjnym budynkiem. Nowy budynek posiada na trzech piętrach warsztaty dla już wcześniej działających firm złotniczych lub specjalizujących się w wyrobach ze srebra, oraz małe pracownie dla rozpoczynających działalność absolwentów.

Na poziomie parteru mieści się wystawa i seminarium. Przestrzeń ekspozycyjna, część atrium i kawiarnia są otwarte dla publiczności. W pawilonie umieszczonym na tarasie na poziomie czwartego piętra znajduje się dodatkowe pomieszczenie z przeznaczeniem na konferencje, imprezy, spotkania, lub może być wynajmowane przez inne organizacje. Z pawilonu i przyległego tarasu pokrytego drewnem roztacza się ponad dachami widok w kierunku śródmieścia.

Nowy budynek jest wyłożony naturalnym kamieniem "York stone" i płytami z ręcznie patynowanego mosiądzu oraz posiada duże powierzchnie przeszklone umożliwiające wgląd do wnętrza budynku i widok poprzez budynek na poziomie ulicy. Obramienia okien są wykonane patynowanym mosiądzem i wysunięte przed lico budynku, uwydatniając mieszczące się wewnątrz pomieszczenia warsztatów. Pozwoliło to uzyskać modulowany ukośny widok nadający rytm elewacji zwróconej w stronę Albion Place.

Projekt budynku przykłada dużą wagę do detalu, co koresponduje z precyzyjną sztuką złotniczą i wnosi świeży, pełen godności element do wyglądu narożnika ulicy w Clerkenwell. Blacha mosiężna została wyprodukowana w Niemczech, tłoczona w Szkocji, a następnie poddana patynowaniu w małym warsztacie we Wschodnim Londynie. Każdy mosiężny element był patynowany ręcznie i sprawdzany w warsztacie przez architekta; dopiero po takiej kontroli jakości elementy były dostarczane na budowę i instalowane.

 

 

Share: 

Budynek

Zakończenie budowy: 
2012
Country: 
Wielka Brytania

Kategorie

Zastosowanie: 
Pasada/pasy
Rodzaj budynku: 
Obiekty edukacyjne
Zastosowanie miedzi: 
Mosiądź
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Lyall Bills & Young Ltd
Address & description: 
70 Cowcross StreetLondon EC1M 6EJ

Konkursy

Edycja: 
2013

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ