Strona główna » Referencje » Centrum Sportowe w Aretxabaleta, Hiszpania
Referencje

Centrum Sportowe w Aretxabaleta, Hiszpania

ACBA arquitectos

Nowe centrum sportowe znajduje się na terenie dawnego centrum sportowego w mieście Aretxabaleta i przylega do wydłużonego miejskiego parku, który rozciąga się wzdłuż rzeki u południowej granicy miasta. Posiada kształt prostokąta o podstawie nieco dłuższej od wysokości i jest zlokalizowane wzdłuż podstawy stoku, na którym kompleks jest położony.

Budynek nowego centrum sportowego Aretxabaleta jest pomyślany jako ewolucja istniejących urządzeń, która obejmuje całkowitą renowację obiektu. Zachowano położenie dawnego centrum rozmieszczonego stopniami prostopadle do linii największego nachylenia stoku, a także jego orientację. Zwiększono natomiast powierzchnię zabudowy i wysokość, a więc kubaturę obiektu. Konieczne było, zatem utrzymanie układu opartego na dwóch bryłach w celu zachowania skali i zapewnienia gładkiego przejścia do sąsiednich budynków.

W ten sposób, na dużym cokole, który stanowi pierwszy graniastosłup posadowiony na nachylonym terenie, wyłania się, jakby wspierając się na nim, druga znacznie lżejsza bryła.
Przesunięcie między tymi dwiema bryłami powoduje, że nie pokrywają się one w rzucie poziomym i ich nakładanie się nadaje im formalną autonomię.

Zarówno materiał jak i faktura zewnętrznej powierzchni oddziałują w podobny sposób: dzięki spękaniom i nacięciom uzyskuje się wrażenie skały. Nowa bryła wychyla się w stronę miasta zdając się unosić ponad północnym frontonem. Wrażenie lekkości jest jeszcze spotęgowane przez jakość materiału, który jest lekki, połyskujący, odbijający światło i bardziej abstrakcyjny. Wygląda jak latarnia zawieszona w punkcie górującym nad całą doliną

Proces ten dematerializuje budynek czyniąc go bardziej przezroczystym i przy ograniczonej dostępnej powierzchni działki, mającej pomieścić tak duży program, uzasadnia umiejscowienie obiektów wodnych na górnym poziomie. Takiemu rozwiązaniu sprzyja także optymalna orientacja dachu hali względem słońca i zachowanie bezpośredniej ciągłości z plażami basenów.

Miedziana powłoka okrywająca fasady niższej bryły jest uformowana przez rytmiczny układ pionowych paneli elewacyjnych w postaci korytek wyłożonych klasyczną blachą miedzianą.

Korytka te, o długościach 10,62m i 6,28m oraz szerokościach 500mm i 230mm są wykonane w warsztacie, zawierają jako usztywnienie płytę o grubości 50mm pokrytą 0,5mm blachą miedzianą i są zawieszone na stalowej lakierowanej konstrukcji.

Rytmiczne rozmieszczenie paneli jest zaaranżowane jako kombinacja korytek o dwóch szerokościach i przerwy pomiędzy nimi, co nadaje elewacji wrażenie wibracji. Wybrany materiał ulega procesowi naturalnej oksydacji i przyjmuje czerwono-brązowy odcień, który podkreśla charakter obiektu i dopełnia paletę barw wzgórza, na którym jest umiejscowiony.

 

Share: 

Budynek

Zakończenie budowy: 
2011
Country: 
Hiszpania
Miejscowość: 
Aretxabaleta

Kategorie

Zastosowanie: 
Pasada/pasy
Rodzaj budynku: 
Obiekty sportowe
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
ACBA arquitectos
Address & description: 
c/ Mundaiz No 8 1San SebastianGipuzkoa 20012Spain

Konkursy

Edycja: 
2013

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ