Strona główna » Referencje » Centrum Medyczne Fundacji Christie, Wielka Brytania
Referencje

Centrum Medyczne Fundacji Christie, Wielka Brytania

AFL Architects

Nowe Centrum Medyczne Fundacji Christie mieści największy na świecie dział wczesnych badań klinicznych, rozbudowany oddział chemoterapii i oddział dla pacjentów prywatnych. Obiekt został otwarty przed terminem przed świętami Bożego Narodzenia w 2010 r. i był zaprojektowany tak, aby uzyskać certyfikat środowiskowy BREEAM z oceną "doskonałą".

Zaproponowany projekt miał na celu stworzenie olśniewającego i tętniącego życiem współczesnego budynku, który respektuje swoje otoczenie i koresponduje z nim a jednocześnie wywiera minimalny wpływ na środowisko. Paleta naturalnych materiałów została dobrana tak, aby harmonizowały z istniejącymi budynkami tworząc interesujące i starannie wykonane elewacje, uwzględniając przy tym wszystkie uwarunkowania środowiskowe.

Mosiądz jest pięknym, naturalnym materiałem, który pod wpływem warunków atmosferycznych pokrywa się naturalną patyną i zmienia się z upływem czasu. Nadaje fasadom naturalną głębię i żywość i tworzy atrakcyjne, ciepłe i zapraszające elewacje budynków. Zastosowany system gontów tworzy ponadto wzór i ma dodatkową wymowę w mniejszej, bardziej ludzkiej skali. Praktycznie nie wymaga konserwacji i w całości nadające się do powtórnego wykorzystania, co powoduje, że jest to rozwiązanie zrównoważone środowiskowo zarówno na dzisiaj jak i na przyszłość.

Materiał elewacyjny został wybrany ze względu na naturalne wykończenie o bogatej fakturze i głębokich ciepłych tonach, które będą harmonizować z cegłą i terrakotą sąsiednich budynków, co stworzy unikalną i piękną fasadę. Mosiądz jest wyeksponowany jako ciągła wstęga opasująca budynek i przeszklenia tworząca miękką, falującą i dynamiczną formę. Jest ona zestawiona z prostopadłościenną bryłą północno-zachodniej elewacji, która zapewnia przyjemny kontrast z pofalowanymi elementami budynku.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
The Christie NHS Foundation Trust
Zakończenie budowy: 
2010
Country: 
Wielka Brytania
Miejscowość: 
Manchester

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Rodzaj budynku: 
Szpitale i przychodnie
Zastosowanie miedzi: 
Mosiądź
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
AFL Architects

Wykonawca

Adres: 
Copper products: TECU® Brass

Konkursy

Edycja: 
2011

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ