Strona główna » Referencje » Centrum Kultury i Edukacji, Pau, Francja
Referencje

Centrum Kultury i Edukacji, Pau, Francja

MHJV architectes

Zebranie w jednym kompleksie zaplecza dla funkcji kulturowych i edukacyjnych wynika z pragnienia zintegrowania funkcji publicznych i zainicjowania rewitalizacji miasta. Centrum kultury i edukacji składa się z siedmiu zadań architektonicznych zorganizowanych wokół tej samej przestrzeni: szkoły z przedszkolem i szkołą podstawową, renowacji budynku, żłobka, biblioteki i pomieszczenia technicznego.

Główny budynek jest strategicznie położony w sercu terenu, którego rozplanowanie tworzy plac wyznaczający przestrzeń publiczną. Ograniczeniem terenu od północy jest proponowana ścieżka dla pieszych biegnąca wzdłuż brzegów potoku. Projekt koncentruje się na komplementarnych aspektach indywidualnych programów tych siedmiu obiektów jak również na wspólnym charakterze dziedzińca wejściowego i przejścia dla pieszych. Projekt rozmieszcza obiekty na całym terenie, począwszy od placu frontowego do pomieszczenia technicznego po drugiej stronie rzeki.

Wejście do zespołu szkół i biblioteki jest dużą, wspólną dla obu obiektów, przestrzenią o podwójnej wysokości. Wystrój frontowej elewacji poprzez użycie materiałów uwypukla temat funkcjonalnej całości. Wysunięte betonowe płyty przechodzą z jednego budynku w drugi tworząc nakrycie, ścianę lub dach.

Pomiędzy betonowymi elementami elewacji znajdują się przezroczyste lub perforowane detale: stolarka lakierowana na czarno, pionowe łamacze światła i drewniane listwy. Tylko budynek biblioteki różni się od pozostałych, jego powłoka ze stopu miedzi (w kolorze złotym) jest wykonana z perforowanych pasów metalu. Zastosowanie mikroperforacji metalowej powłoki zapewnia oświetlenie wnętrza miękkim światłem i jednocześnie widok na otaczające miasto

 

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Vilel de Pau
Zakończenie budowy: 
2011
Country: 
Francja
Miejscowość: 
Pau

Kategorie

Zastosowanie: 
Siatki
Rodzaj budynku: 
Parki i place
Obiekty kulturalne.
Obiekty edukacyjne
Zastosowanie miedzi: 
Imitacja złota (stop Cu-Al)
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
MHJV architectes

Konkursy

Edycja: 
2013
Kategorie: 
Finalista

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ