Strona główna » Referencje » Centrum Kultury "Het Perron", Belgia
Referencje

Centrum Kultury "Het Perron", Belgia

Hilde Depuydt, BURO II & ARCHI +1

Nowe centrum młodzieżowe i centrum kultury, tuż koło stacji w Ieper aspiruje przede wszystkim do tego, aby być miejscem nieformalnych spotkań dla osób w każdym wieku i wszystkich narodowości, składając w ten sposób hołd tradycji tego miasta tolerancji i pokoju. Niedawna likwidacja targu bydła uwolniła miejsce, którego wykorzystanie może znowu ożywić tę okolicę, zarówno w dzień jak i w nocy.

Program oferuje wyjątkowy synergizm funkcji publicznych prywatnych, wynikający z zgromadzenia w jednym miejscu: centrum kultury (CCI), centrum spotkań młodzieży (JOC) i ośrodka działalności edukacyjnej (ARGOS).

Architektura

Przestrzeń publiczna i prywatna są wyraźnie rozdzielone. Dostęp do centrum kultury, które będzie także samodzielnie funkcjonować wieczorem, będzie od strony placu przed będącym w budowie nowym dworcem.

Sercem budynku jest duża sala (dla 554 osób) – jedyne pomieszczenie funkcjonale, które nie wymaga światła dziennego. Została zaprojektowana jako "pudełko w pudełku" i jest odseparowana akustycznie od reszty budynku.

Dzięki zastosowaniu specjalnych technik może ona służyć zarówno jako sala koncertowa jak i teatralna; jest to unikalne połączenie, które umożliwia realizację szerokiego zakresu programów. Wszystkie pomieszczenia o funkcjach pomocniczych są rozmieszczone w kształcie litery U wokół sali i zapewniają widok na otoczenie.

Szczególne miejsce zajmuje rzeźbiarska w formie klatka schodowa łącząca pomiędzy sobą przestrzenie o różnych funkcjach. Bar i foyer posiadają zewnętrzne tarasy z olśniewającymi widokami na dworzec i centrum miasta. Sala koncertowa, będąca jednocześnie miejscem imprez młodzieżowych, może pomieścić 500 uczestników.

Konstrukcja

Konstrukcja jest wykonana z prefabrykowanych elementów betonowych. W niektórych częściach dodano drugą elewację hybrydową, która działa również jako ekran przeciwsłoneczny. W miarę starzenia miedzian siatka elewacyjna nabierze charakterystycznej patyny w kolorze stonowanej zieleni. Pomosty między elewacjami umożliwiają konserwację.

Wnętrze

Wnętrze jest bezpretensjonalne i pozbawione wszelkich zbędnych ozdób. Sala i zaprojektowane do niej fotele są wykonane w jaskrawej czerwieni i mają symbolizować bicie kulturalnego serca miasta Ieper.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
PPP-project with Stadsbestuur Ieper, Vanhaerents nv and Alheembouw nv
Zakończenie budowy: 
2010
Country: 
Belgia
Kod pocztowy: 
8900
Miejscowość: 
Ieper
Ulica: 
Fochlaan 1. B
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Siatki
Rodzaj budynku: 
Obiekty kulturalne.
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
BURO II & ARCHI +1
Address & description: 
Rue J Jordaensstraat 18a, B-1000 Brussels, BelgiumHoogleedsesteenweg 415, B-8800 Roeselare, BelgiumBellevue 5, B-9050 Gent, Belgium

Wykonawca

Nazwa: 
Metadecor
Adres: 
RG Ijselmuiden, Netherlands

Konkursy

Edycja: 
2011

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ