Strona główna » Referencje » Centrum Kulturalne, Landvetter, Szwecja
Referencje

Centrum Kulturalne, Landvetter, Szwecja

Nowe centrum kultury w szwedzkim mieście Landvetter jest pomyślane, jako prosta biała kubiczna bryła zwieńczona koroną ze złotego stopu miedzi, jak wyjaśniają jego projektanci – Fredblad Arkitekter.

Program budynku mieści przestrzenie dla działalności kulturalnej obejmującej muzykę, taniec i zajęcia teatralne, bibliotekę publiczną i audytorium na 150 osób. Położenie w samym centrum Landvetter czyni budynek miejskim ośrodkiem, a kluczowym elementem tego projektu było stworzenie publicznego miejsca spotkań mieszkańców. Wnętrze budynku otacza jasne atrium z kolistymi świetlikami i szerokimi schodami z miejscami do siedzenia, a ściany i sufit są pokryte okładziną z sosnowej sklejki.

Centrum kulturalne powinno przyciągać uwagę swoim odświętnym i śmiałym wyglądem, ale musi także wpasowywać się w swój kontekst i stanowić jego naturalną część. Projekt budynku wykorzystuje kontrast między dwiema dolnymi kondygnacjami i bryłą ostatniego piętra umieszczoną za ogrodem dachowym. Biało otynkowana podstawa budynku rozjaśnia otaczającą przestrzeń. Zatem dla najwyższego piętra potrzebowaliśmy kolorowego i odbijającego światło materiału, który podkreślałby formy fasady i dachu.

ZŁOTY STOP MIEDZI

Skrząca się, wielopłaszczyznowa powierzchnia ze złotego stopu miedzi sugeruje fascynującą działalność wewnątrz budynku. Wybór metalu był zarówno symboliczny jak i podyktowany względami architektonicznymi i praktycznymi. Miedź i jej stopy są materiałami najwyższej jakości, o pewnym statusie publicznym, oferującymi odpowiedni kontrast do prostszych materiałów użytych we wnętrzu, nawiązują także do instrumentów muzycznych wykonanych z mosiądzu. Niektóre detale wykończenia wnętrza są wykonane z mosiądzu, co koresponduje z użytym na zewnątrz złotym stopem miedzi. Rezultatem jest nowe miejsce spotkań dla mieszkańców Landvetter – prosta, biała bryła, której zwieńczenie ze złotego stopu miedzi lśni w ostatnich promieniach zachodzącego słońca.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Härryda Kommun
Zakończenie budowy: 
2015
Country: 
Szwecja
Kod pocztowy: 
43832
Miejscowość: 
Landvetter
Ulica: 
Guldsmedsplatsen 1
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Fasady/panele
Na dachu
Dachy
Rodzaj budynku: 
Obiekty kulturalne.
Zastosowanie miedzi: 
Imitacja złota (stop Cu-Al)
Obiekt: 
Modernizacja

Architekt

Name, office: 
Fredblad Arkitekter

Wykonawca

Nazwa: 
Hisingstads Bleck- och Plåtslageri AB
Adres: 
Copper Product: Nordic Royal (Aurubis)

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ