Strona główna » Referencje » Centrum kongresowe w Las Colinas, Teksas, USA
Referencje

Centrum kongresowe w Las Colinas, Teksas, USA

Przejrzysta miedziana zasłona wyznacza zarysy gmachu Centrum Kongresowego w Las Colinas, w Teksasie. Jest to innowacyjny obiekt, zaprojektowany przez Studio Hillier, wyróżniony certyfikatem LEED za swoje parametry środowiskowe.

Wielofunkcyjny kompleks o powierzchni 25 000 m2, mieszczący wolną od kolumn salę wystawową, jest pomyślany jako skręcony stos prostopadłościennych brył, dzięki czemu budynek ocienia swoje ściany i zewnętrzne patia. Jego wertykalność skutkuje znacznie mniejszą powierzchnią zabudowy niż spodziewana w przypadku tego rodzaju typologii, umożliwiając bardziej efektywną obsługę zdarzeń i ułatwiając gościom płynne przemieszczanie się pomiędzy interesującymi ich przestrzeniami oraz wzajemną interakcję.

Budynek uzyskał srebrny certyfikat LEED przyznany przez Amerykańską Radę Budownictwa Ekologicznego za połączenie zasad zrównoważonego budownictwa i innowacyjnego projektu. Do pokrycia budynku użyto ponad 130 ton miedzi, wybranej jako materiał lekki, o niskich wymaganiach konserwacyjnych. Znaczna część pokrycia jest odsunięta od budynku, zapewniając cień i tworząc chłodzącą poduszkę powietrza w celu obniżenia zużycia energii. Stopniowane perforowanie miedzi nadaje architekturze przezroczystość, widoczną zarówno w dzień jak i w nocy.

Niezwykłe powierzchnie miedziane

Unikatowy wzór, opracowany specjalnie dla tego budynku, został zastosowany na całej powierzchni przez wytłaczanie miedzianych płyt elewacyjnych dla nadania faktury ich powierzchni, lub drogą perforowania w celu uzyskania przejrzystości, przy zastosowaniu specjalnego procesu mechanicznego. Częścią tego opracowania było badanie interakcji dwóch warstw tego samego perforowanego materiału. Ostateczny projekt stwarza fascynujące efekty mory, zmieniające się gdy przechodzimy obok budynku.

Dzięki delikatności miedzianych połączeń projekt wykonawczy stwarza, na pierwszy rzut oka, złudzenie dyskretnych kolistych kształtów unoszących się w przestrzeni. Na całym budynku celowo zastosowano miedź walcowaną – bez dodatkowej obróbki powierzchni, tak więc początkowo jasna, lśniąca powierzchnia miedzi będzie przechodzić długi proces naturalnego patynowania, uzależniony od lokalnych warunków środowiska. Po kilku tygodniach od zainstalowania niektóre powierzchnie zaczęły już ciemnieć, a w ciągu roku cały budynek przybrał głęboki, niebieskawo-brązowy odcień.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Irving Convention Center
Zakończenie budowy: 
2010
Country: 
United States of America
Kod pocztowy: 
75039
Miejscowość: 
Las Colinas
Ulica: 
500 W Boulevard Irving
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Fasada/kasety
Siatki
Rodzaj budynku: 
Obiekty handlowe
Obiekty kulturalne.
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Studio Hillier

Wykonawca

Nazwa: 
A. Zahner Company

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ