Strona główna » Referencje » Centrum Komunikacyjne, Lahti, Finlandia
Referencje

Centrum Komunikacyjne, Lahti, Finlandia

JKMM Architects

Centrum Komunikacyjne Lathi jest położone w sercu miasta, obok zabytkowego dworca kolejowego. Stanowi ono węzeł komunikacyjny łączący sieć kolejową z dalekobieżnymi i lokalnymi liniami autobusowymi. 

Na nowe Centrum Komunikacyjne składają się: długa na 60 metrów wiata terminalu autobusowego, windy umieszczone w zamkniętej konstrukcji, lokalne przystanki autobusowe i elementy architektury krajobrazu. Na poziomie poniżej Centrum znajduje się pokryty okładziną 80-metrowy tunel. Elementy te wspólnie tworzą w złożonym środowisku miejskim czytelny, wysokiej jakości obiekt położony na różnych poziomach.

Budynek dworca kolejowego o historycznym znaczeniu, zbudowany z latach 1930-ych z czerwonej cegły, stwarza charakterystyczne otoczenie dla Centrum Komunikacyjnego.

Wiata nowego terminalu międzymiastowych linii autobusowych, postawiona na płycie nowego mostu nad ulicą Vesijärvenkatu, jest nieco przesunięta w stosunku do frontonu dworca kolejowego. Jako, być może, najbardziej wyeksponowany element nowego Centrum Komunikacyjnego, wiata terminalu, nawiązuje dialog z między elementami starej i nowej architektury. Jej minimalistyczna, rzeźbiarska forma ogarnia historię tej części miasta.

Centrum Komunikacyjne stwarza doskonałe wrażenie wizualne, spójne krajobrazem miasta. Podstawowe materiały – miedź, szkło i aluminium, zostały starannie dobrane, aby sprostać wymaganiom otoczenia. Wiata wraz ze słupami jest pokryta perforowaną miedzią. Przylegająca do niej delikatna i jasna wieża windy wykorzystuje szkło zarówno w zewnętrznych ścianach jak i w konstrukcji nośnej. Jest eleganckim dopełnieniem potężnej i smukłej sylwetki wiaty. Wewnątrz szklanej powłoki mieści się szyb windy pokryty miedzią i siatką z miedzianego drutu. Pozostałe dwie wieże, również wykończone szkłem i miedzią, znajdują się w północnej części terminalu. Łączą on niższy poziom ulicy z wiatami przystankowymi od strony północnej na Mannerheiminkatu.

Przestrzeń pod płytą mostu jest wyłożona profilami z anodowanego aluminium. Redukcja hałasu oraz wysokiej jakości oświetlenie ogólne i oświetlenie nastrojowe, są umieszczone za okładziną. Tworzą wizualnie wyrafinowane i miłe pod względem akustycznym otoczenie w przypominającej tunel przestrzeni. Części pomiędzy głównym konstrukcjami – ściany nośne, poręcze mostu, ławki znajdujące się na zewnątrz i ściany – są również pokryte miedzią. Razem tworzą zwrócony na południe portal.

Centrum Komunikacyjne jest czynne przez cały rok, 24 godziny na dobę, stąd szczególną uwagę zwrócono na oświetlenie. Urządzenia elektryczne i HVAC są ukryte wewnątrz konstrukcji. Źródła światła, umieszczone za panelami z perforowanej miedzi w różnych elementach obiektu, podkreślają charakter miedzianych części, szczególnie w okresie jesienno-zimowym okresie niedostatku światła dziennego. 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
City of Lahti
Zakończenie budowy: 
2016
Country: 
Finlandia
Kod pocztowy: 
15100
Miejscowość: 
Lahti
Ulica: 
Mannerheiminkatu 15
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Dachy
Rolety
Siatki
Rodzaj budynku: 
Dworce, terminale
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
JKMM Architects
Address & description: 
Lapinrinne 3, 00100 Helsinki, Finland

Wykonawca

Nazwa: 
Three L Technologies, Latvia

Konkursy

Edycja: 
2017
Kategorie: 
Finalista
Wyróżnienie

Znajdź więcej

Kazimierz Zakrzewski

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ