Strona główna » Referencje » Centrum Innowacyjne Biotechnologii Queen Mary College, Londyn, Wielka Brytania
Referencje

Centrum Innowacyjne Biotechnologii Queen Mary College, Londyn, Wielka Brytania

NBBJ

Centrum Innowacyjne Biotechnologii Queen Mary College Uniwersytetu w Londynie stanowi fascynujące połączenie badań komercyjnych i studiów wyższych.

Inkubator zapewnia nowoczesne, łatwo adaptowalne pomieszczenia laboratoryjne i biurowe dla nowopowstających przedsiębiorstw w dziedzinie nauk przyrodniczych oraz obiekty dydaktyczne, w tym amfiteatralną aulę wykładową dla Queen Mary College Uniwersytetu w Londynie. Dwa światy – edukacji i przedsiębiorczości, spotykają się i wzajemnie inspirują w tym budynku.

Jednocześnie budynek ten odgrywa kluczową rolę w regeneracji Whitechapel, tworząc taktowne przejście od kampusu uniwersyteckiego do strefy mieszkalnej objętej opieką konserwatora zabytków.

Wspólne kondygnacje parteru i niskiego parteru, połączone przestrzeniami o podwójnej wysokości, które wprowadzają światło dzienne w głąb budynku, zawierają sale spotkań, biura uniwersyteckie, amfiteatralną aulę wykładową, przestrzeń dla odpoczynku i publicznie dostępną kawiarnię.

Centrum innowacji mieści się w wyraźnie odróżniającej się bryle, pokrytej mosiądzem
Rozwiązanie jej elewacji jest unikalne przez to, że wykorzystuje tylko jeden materiał (głęboko perforowane blachy mosiężne), jako osłonę oraz jako pierwszą linię obrony przed wszelkiego rodzaju wpływami atmosferycznymi – promieniowanie UV, deszcz wiatr i oddziaływania fizyczne – tworząc przy tym kontekstową elewację, która nawiązuje do historycznego otoczenia. Jednocześnie stwarza godny uwagi, innowacyjny wizerunek nowego centrum i Uniwersytetu.

Zastosowanie mosiądzu zapewnia, że jego charakterystyczne starzenie się będzie z upływem czasu podnosić walory estetyczne budynku. Będzie się on stopniowo stawał bardziej stonowany – od złoto-czerwonego do ciemniejszych odcieni czerwieni i brązu. Bogata intensywność materiału i głębokie ramy otaczające każdy panel, tworzą bogatą grę cieni i zmienność kolorów. Głęboka perforacja zwiększa sztywność blach pozwalając na zmniejszenie zużycia materiału.

W połączeniu z konstrukcją ściany z prefabrykowanych płyt z drewna klejonego warstwowo (CLT), doskonałymi własnościami osłonowymi i bardzo wysokim udziałem miedzi pochodzącej z recyklingu, blachy mosiężne oferują zdecydowanie pro-ekologiczne rozwiązanie okładziny elewacyjnej.

Kierownik projektu: Miller Construction Services
Konstrukcja: AKT
Inżynier branży mechanicznej i elektrycznej: NDY
Główny wykonawca: Walter Lilly
Specjalista systemów elewacyjnych: James & Taylor
Instalator wykładziny elewacyjnej: EAG
Płyty z drewna litego: Eurbanf

Share: 

Budynek

Właściciel: 
QM Bioenterprises, Queen Mary, University of London
Zakończenie budowy: 
2008
Country: 
Wielka Brytania
Kod pocztowy: 
E1 1HH
Miejscowość: 
Whitechapel, London
Ulica: 
New Road

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Siatki
Rodzaj budynku: 
Szpitale i przychodnie
Biurowce
Obiekty kulturalne.
Obiekty edukacyjne
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Mosiądź
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
NBBJ
Address & description: 
The Clove Building 4-6 Maguire Street London SE1 2NQ

Wykonawca

Nazwa: 
Cladding Specialist - James & Taylor

Konkursy

Edycja: 
2009

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ