Strona główna » Referencje » Centrum Gillespie, Clare College, Cambridge, Wielka Brytania
Referencje

Centrum Gillespie, Clare College, Cambridge, Wielka Brytania

Van Heyningen and Haward Architects

Potrzeby Clare College obejmowały: amfiteatralną salę wykładową dla 150 osób, katering dla delegatów, biura nauczycieli akademickich, 34 nowe gabinety/sypialnie odpowiednie dla potrzeb zarówno delegatów jak i studentów, oraz pralnię studencką.

Nowy budynek miał zająć ostatnią część niezabudowanego terenu położonego w centrum College'u. Miejsce to służyło jako podwórze gospodarcze w północno zachodnim narożniku Memorial Court, szeregu budynków uniwersyteckich bractw studenckich, zaprojektowanych przez Giles Gilbert Scotta w latach między 1924 a 1950.

Projekt inwestycji musiał uwzględniać znaczenie lokalizacji, przykładając należytą uwagę do bliskości zabytkowych budynków i położenia w obszarze objętym ochroną konserwatora zabytków, oraz zapewnić zgodność projektu z zasadami projektowania w ramach Lokalnego Planu Zagospodarowania.

Przełożenia instalacji w miejscu budowy należało wykonać w sposób przemyślany tak, aby zminimalizować ich wpływ na zabytkowy budynek oraz przyległy park i ogród, należało także zminimalizować oddziaływanie inwestycji na cenne drzewa.

Wybór mosiądzowanej miedzi na pokrycie dachów spotkał się początkowo ze sprzeciwem ze strony tych, którzy uważali, że dachy kryte smołowanymi płytkami łupkowymi będą lepiej harmonizowały z sąsiednimi zabytkowymi budynkami. Przeważyło jednak nasze przekonanie, że nowoczesny budynek, jaki zaproponowaliśmy powinien mieć równie nowoczesny dach oraz ściany pokryte miedzią na rąbek stojący.

Kolor miedzi, na którą oddziałują czynniki atmosferyczne, ma odcień podobny do sąsiednich dachów, a jednocześnie nieco spokojnego splendoru, który stanowi doskonałe dopełnienie zarówno dla sąsiednich jak i dla nowych budynków.

Dla nowego budynku i jego otoczenia zostały wybrane dwa główne materiały zewnętrzne. Cegła, podobna w kolorze i fakturze do budynków Gilberta Scotta, jest zasadniczym materiałem dla skrzydła centrum badawczego. Dla uzyskania wrażenia zmienności i ciepła zastosowano mieszankę różnych szarych cegieł pochodzących od tego samego dostawcy.

Mieszkalne skrzydło budynku jest pokryte nieimpregnowanym cedrem, aby wyrazić jego bardziej domowy charakter i nawiązać do zadrzewionego północnego skraju założenia. Przewiduje się, że drewno pod wpływem czynników atmosferycznych przybierze z czasem srebrzystoszarą barwę podobną do przyległych murów.

Ściana i podbicie loggii wejściowej są wykonana z dębu z certyfikatem FSC. Okna centrum studiów są wykonane z aluminium, natomiast okna skrzydła mieszkalnego z drewna i aluminium.

Fotografia w nagłówku: Will Pryce
Specjalistyczny wykonawca w zakresie miedzi: KME UK
Główny wykonawca: Haymills

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Clare College, Cambridge
Zakończenie budowy: 
2008
Country: 
Wielka Brytania
Miejscowość: 
Cambridge
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Dachy
Rodzaj budynku: 
Obiekty kulturalne.
Obiekty edukacyjne
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Van Heyningen and Haward Architects
Address & description: 
Burghley Yard 106 Burghley Road London NW5 1AL, UK

Wykonawca

Nazwa: 
KME UK

Konkursy

Edycja: 
2009

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ